Валентина Терешкова

След първите успешни полети на съветските космонавти,през 1962 год. ръководителят Сергей Корольов решава да подготвят и жени за полет в космоса.Изискванията са да са на възраст под 30 години, тегло под 70 кг , ръст под 170 см,отлично здраве и психика  и опит в скоковете с парашут.Сред избраните пет девойки е и Валентина Терешкова, родена 1937 г.  –работничка в текстилната фабрика в гр.Ярославл и парашутистка в Ярославския аероклуб.Тя преминава успешно цялата тежка подготовка за космонавт и получава отлична оценка на изпитната програма. Първоначалната идея е била да пуснат в космически полет паралелно два женски екипажа, но след това избират само една жена и това е Валентина Терешкова. Полетът започва на 16 юни 1963 г. с кораба „Восток-6” и продължава почти три денонощия.Паралелно лети „Восток-5” с космонавта Валерий Биковски.С воля и отговорност, Терешкова преодолява физическото си неразположение по време на полета и го приключва успешно. След полета, до 1997 год. , Терешкова е космонавт-инструктор. Успоредно с тази дейност, тя води активен обществено –политически живот и заема редица отговорни длъжности в националното и международно женско движение. В 1969 году Терешкова завършва Военно-воздушната инженерна академия” Жуковски”, след година  получава звание инженер-полковник , а през  1976 год. защитава  кандидатска  дисертация, но се занимава не с научна, а с обществена дейност.

През ноември 1963 г., Терешкова се омъжва за космонавта Андриян Николаев.През 1964 г. се ражда дъщеря и Елена-първото в света дете с майка и баща космонавти.През 1882 г., Терешкова се развежда и омъжва втори път.

След полета в космоса, Валентина, обикновеното момиче от дълбоката провинция, се превръща в жива легенда за много жени и девойки по света.Нейният лик обхожда целия свят,с нейното име назовават много новородени момичета по света,на нея са посветени стихове и песни.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting