Ако почвата в градината ви е кисела

След като отворите отделна картинка, кликнете втори път върху нея, за да я видите в по-голям мащаб.

Оптималната киселинност за развитието на  повечето растения е  от 5,5 до 7,5.

 • Кисели почви са тези, които имат рН равно или по-малко от 5. Неутрални са почвите с рН равно на 7 и в тях се развиват най-добре характерните за България плодове, зеленчуци и технически култури.
 • За определяне киселиността на почвата има специални набори за почвен анализ, но приблизително може да стане и с подръчни средства. Един сигурен белег е какви диви растения се развиват там. На кисели почви от дивите растения сами се разпростират и разрастват хвощ, дива теменужка, киселец и лапад. Такива почви обикновено има на местата на бивши блата, на мястото на бивши иглолистни гори и заблатени местности около реките. Киселинността на почвата може да се повиши и от преполиване или пренаторяване.
 • Може приблизително да определите дали вашата почва е кисела по един много прост  начин:
 1. Залейте шепа почва с гореща вода, разбъркайте и след това филтрирайте през плътна тъкан или няколко слоя домакинска хартия до прозрачност.
 2. Смачкайте и изцедете сок от листчетата на цветовете на  цветя във виолетов(лилав) цвят и смесете с течността .

Ако тя се оцвети в зелено-почвата ви е алкална, ако се оцвети в червено – кисела.

 • Слабокисели почви с (рН 5.5-6,5) предпочитат много растения,  като  ябълка, ягоди, калина, боровинки, клен, хвойнови и др. Ако искате да отглеждате зеленчуци знайте, че само картофите виреят добре в кисели почви.
 • За всички останали ще трябва да неутрализирате киселинността на градината си.Това става като есенно време се наръси със вещества съдържащи калций като стрит доломит, вар, циментов  прах, дървесна пепел, стрита опадала мазилка,гипс и др. Нормата е от 5 до 10 кг на 100 кв.м. Не се прави  едновременно варуване и наторяване на  почвата, защото така се губи азота от торовете. За саксиите е достатъчно да счукате на ситно яйчени черупки или тебешир.
 • В средно кисели почви добре виреят домати, моркови и ряпа, гладиоли и ириси.
 • Има растения наречени „калциевофобни”, които се развиват добре само в силно кисели почви.Това са редица цветя и храсти като :рододендрони, азалии, хортензии,лупина, калуна, декоративни японски кленове, ерика, гаултерия, андромеда, клюква, хвойна, магнолия,калина, папрат, метличина, нисък карамфил и др.
 • Хортензията  в неутрална почва има розов цвят, а в кисела  с рН под 4,5-син. За тази цел тя се полива около корените с 2% разтвор на алуминиев сулфат.

Вижте още:


 1. Компостиране

  Растения репеленти

  Как да си произведем биохумус за наторяване?

  Как да работим безопасно в градината?

  Как да привлечем птичките в градината си?

  Дворът за екологично и икономично домакинство

  Да подготвим градината за зимата

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting