Алтернативни начини за защита на растенията

Вместо   химически препарати, инсектициди и пестициди може да използваме алтернативни начини за защита на растенията от вредители и да отглеждаме екологично земеделската си продукция.

1.ПРОМЯНА НА ПЛАНИРОВКАТА НА ГРАДИНАТА

Нужно е да променим планировката на градината си и в известна степен да смесим зеленчуковият и цветен участък. Така ще използваме свойствата на някои билки, декоративни цветя и зеленчуци да съдържат и излъчват глюкозиди, алкалоиди, етерични масла и фитонциди , които убиват насекомите. Разбира се, освен засяването им в съседство с плодовете и зеленчуците, от тези растения- защитници могат да се приготвят и извлеци и настойки, с които да се пръска.

Магданоз-отглеждан между редовете в лозето предпазва директните сортове от филоксера, а ако с него обградим зеленчуковите и ягодови лехи- ще гони голите и обикновени охлюви . Ако в междуредията на ягодите засадите лук и чесън, те ще отблъснат голите охлюви.

Божурът, салвията, лавандулата, папрат  и лобелията – също ефикасно прогонват охлювите.

Тагетис, невен и цикория(синя жлъчка) предпазват  картофите, лукът и чесънът от нематоди. Тагетесът и невенът, засети между зеле, отпъждат зелевата въшка, зелевата и морковената муха и белите зелеви пеперуди. Тагетесът издава остра характерна миризма, която отпъжда ягодовите хоботници.

Синапът и гречихата (елдата) имат силно репелентно действие. В го­дини с масово намножаване на мишевидни гризачи се препоръчва засяването им на ивици около застрашените участъци.

Препоръчва се засаждането  на  черен  бъз  и мента около дворните и вилни места за ограничаване намножаването на плодовите червеи по ябълката и сливата, на огневката, пъпковия акар и педомерките по цариградското  и френското грозде.  

Градинският боб и рицинът  гонят къртиците и защитават краставиците от болести, затова засейте по целия периметър  на градината си  боб  и на ъглите рицин.

Лавандулата, латинката, чубрицата, тагетис, хрян и татул  прогонват листните въшки  и плодовите червеи от околните растения ( плодни дръвчета, краставици и др.).

Хризантемите  и рицинът, известен с народното име кърлеж, имат  репелентно действие. В редица краища на страната те се използват за отпъждане на поповото прасе и къртиците и за намаляване на повредите от тях.

Невенът, засят между овощни дървета или зеленчуци, пропъжда лист­ните въшки и листогризещите гъсеници.

Тагетис ( турта) засаден в междуредията на картофите и сините домати  прогонва колорадския бръмбар.

Петунията има токсични листа и предпазва от  прасковената листна въшка и някои дребни  гъсеници. 

Чубрица ,розмарин и мащерка,  засадени около лехите със зеле ще го предпазят от зелевата пеперуда.  Босилекът в съвместна култура със зеле ограничава плътността на лист­ните въшки, дървениците, зелевия молец и други неприятели.

Лукът , засаден в съседство с морковите, ще ги предпази от морковената муха. Лукът и чесънът при предзимно засаждане на редове или на групи ограничават развитието на сивото гниене и на брашнестата мана по ягодите.

Ми­ризмата на чесъна отпъжда голите охлюви от ягодови насаждения.

Цвеклото, морковите, копърът, магданозът, зелето и салатата при съвместно   отглеждане   задържат   развитието   на   картофената   мана   по доматите и картофите.

При смесени посеви от лук, домати, краставици и картофи се намаляват пораженията от паяжинообразуващи акари и други вредни насекоми.

Когато доматите са в съв­местни посеви със зеле, доматите намаляват нападението от зелевата бълха.

Конопът, растящ близо до картофени растения, ги предпазва от нападение от картофена мана. Конопът има изявени инсектицидно-репелентни свойства, които са известни  твърде   отдавна.   Биологичноактивните   вещества,   отделяни от листата му, отблъскват колорадския бръмбар, граховата листна въшка и цвекловата бълха. Поради това единични растения се засяват сред посеви от картофи и грах. Три конопени растения под короната на ябълкови дървета са достатъчни, за да  ги запазят от нападение на вредители, в т.ч. и от ябълков плодов червей.  Където се суши коноп, не е установено намножаване на гьгрица.

Копърът отпъжда голяма част от насекомите неприятели по зелен­чуковите култури, ако се засее между лехите.

Ментата, засадена съвместно със зеле, дини и пъпеши, ограничава нападението от листни въшки и листогризещи гъсеници.

Кориандърът със силната си миризма пропъжда мишевидните гризачи от зеленчуковите градини; при засяване в пристволните кръгове на овощните дървета  отпъжда  гризачите.   Отрязаните  на есен  стъбла могат да се използват със същата цел за запазване на земеделските продукта в периода на съхранение.

Лайката, растяща около ствола на ябълкови дървета, ги предпазва от  ябълковия плодов червей. Тя защитава зелето от листогризещи гъсеници. Стръкове от лайка в помещения, където се съхраняват хранителни продукти – кухни, ки­лери  и мазета,  пропъждат мишките.

2.ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПОДРЪЧНИ СРЕДСТВА И ОТПАДЪЦИ ОТ КУХНЯТА И ГРАДИНАТА

Дървесната пепел, креда  или прах от варовик,  насипани около лехите с марули и салати, зеле и ягоди, затруднява придвижването на охлювите и плужеците и те ще оставят на мира растенията ви.

Утайката от кафето отблъсква охлюви и голите охлюви в градината. Един малко трудоемък, но ефикасен метод за борба с голите охлюви/ плужеците/ е поръсването им с обикновена готварска сол, която поглъща влагата от охлюва и той изсъхва и умира. Може да чистите градината си от плужеците и като им поставите капани от подръчни средства, например:

-налейте бира в плитки съдове на няколко места в градината вечерта. През нощта плужеците ще се съберат в тях на пиршество и на сутринта Вие само трябва да ги съберете и изхвърлите.

-поставете привечер корите  на изядения от Вас пъпеш с изпъкналата част нагоре на различни места в градината. На сутринта  внимателно ги вдигнете и ще видите от вътрешната им страна налепили се плужеци, които ще изхвърлите заедно с корите.

-За да предпазите ягодите от гниене и от плужеци, наредете около растенията борови клонки.

Когато колтучите( отстранявате страничните клонки)  доматените растения, нареждайте отчупените стъбълца и листа около лехите с праз и лук, за да гният там. Така ще прогоните луковата муха, чиито ларви се развиват в стъблата на тези растения.

Нареждайте около стъблата на доматите, патладжаните и  картофите  набрана коприва и я оставяйте да гние там. Това помага против кафявото гниене при картофовите култури.

3. СМЕСЕНО ОТГЛЕЖДАНЕ  – ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

Смесеното засаждане  на културите, така че да се пазят една друга, ще ви спести грижи и разходи за растителна защита. За да предпазите ябълките и крушите  от червеи, засадете под тях домати  и лайка , а под прасковите засадете петунии. Доматите  разположете и в съседство със зелето  и цвеклото. Малините , засадени под ябълки са ефикасни за предпазване от гниене на плодовете им. Лехи с лук и чесън засадете между лехите с картофи, домати, моркови, краставици. Около касиса засадете пелин, а ако около оградата расте бъз- не го премахвайте. Също благоприятно е да садите картофите редом със цвекло, хрян и боб, редом с граха –синап, редом със зелето –целина, цикория, латинка или невен, а редом с морковите –салвия. До  краставиците и между пипера, садете босилек,  а до фасула-чубрица.

Благоприятно си влияят  и дават по-голяма и здрава реколта, когато са засадени в съседство :моркови, репи, зелеви и бобови култури.

Взаимно си пречат , когато са съседи различните видове лук, бобовите и картофовите култури.

Препоръчва се да се садят доматите в съседство или смесено с босилек, боб, невен, моркови, лук, космос, краставици, чесън, маточина, маруля,невен, мента, латинка, грах, градински чай и коприва .Босилекът и поречът отблъскват вредните насекоми и подобряват растежа и аромата на доматите .Чесънът отблъсква червените паяци и кърлежите.

Не засаждайте доматите смесено със зеле, царевица, копър, резене, патладжани и чушки.

4.ПРИВЛИЧАНЕ НА ПОЛЕЗНИ ЖИВОТНИ В ГРАДИНАТА

Прекрасен санитар в  градината е таралежът. Той унищожава всякакви охлюви, плужеци, змии и мишки. Ако си намерите таралеж, за да го задържите в градината си, му създайте подходящи условия за сухо и топло скривалище в купчина вършини или стопанска постройка и докато узреят  ябълките в градината ви, осигурявайте му периодично от това лакомство.

Птиците се хранят с различните вредни буболечки в градината. Направете им условия9 къщички, хранилки, къпални/, за  да ги привлечете  и ще имате нужда от много по-малко инсектицидни препарати.

5.СЕИТБООБОРОТ

За да предотвратите някои заболявания , следете за правилния сеитбооборот в градината си. Садете картофите след предшественик лук, чесън,моркови, цвекло, копър, грах, боб. Морковите –след лук. Лукът засаждайте след домати, зеле или грах.
Вижте още:

Как на Едно Място да Отгледаме Няколко Реколти?

Как да Направим Сеитбообращение в Домашната Зеленчукова Градина

Смесено Отглеждане на Органични Зеленчуци

Растения репеленти

Как да работим безопасно в градината?

Как да привлечем птичките в градината си?

Дворът за екологично и икономично домакинство

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ВТОРА РЕКОЛТА ЗЕЛЕНЧУЦИ В ГРАДИНАТА СИ?

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting