Боядисване на Великденски яйца с природни бои

Когато боядисваме яйцата с бои от различни растения се получават нежни,меки и пастелни тонове, близки до природата.Освен това боите са 100 % безвредни.

Боядисването става едновременно със сваряването на яйцата.Поставете суровите яйца в съда,налейте студена филтрирана или дестилирана вода( хлорът в чешмяната вода  прави цветовете много бледи),добавете 1 чаена лъжичка оцет и прибавете оцветителя.За да се получи по-хубав цвят е добре яйцата да са с бели черупки.Варете яйцата 15 минути на умерен котлон.Извадете ги едно по едно и ги плакнете  със студена вода докато изстинат напълно. Оставете ги да изсъхнат на въздух.Ако искате да получите по-тъмен цвят, охладете останалият в  съда цветен разтвор, върнете изстудените яйца в него(трябва течността да ги покрива изцяло) и  ги поставете в хладилника за 10-12 часа.След това ги извадете и изсушете на въздух.
С какви растения и какви цветове може да получите?
Червен или розов-много люспи от червен лук, сок от червена боровинка или замразени малини
Оранжев-люспи от обикновен(жълт) лук

Кафяв-обелки от червено цвекло , гроздов сок или силно  кафе

Жълт-шафран,кори от лимон и портокал,семена от целина,листа от бреза

Зелен-спанак,коприва,листа на пресни моркови

Син-листа на червено зеле,сок от замразени боровинки

Ако обвиете суровото яйце с външните листа на обикновен или червен лук, стегнете ги внимателно с ластичета и варите яйцата така 15 минути,ще получите боядисани яйца с впечатляващ дизайн.

Лилав-червено вино

Откъснете листенца от магданоз, копър, здравец, залепете ги с вода за суровите яйца , увийте стегнато всяко яйце в марля и тогава ги сложете да се варят и боядисват. Ще получите  боядисани яйца  с  бели изображения на листенцата.

За да получите яйца с окраска  подобна на яйцата на дивите птички, първо намокрете яйцето и го оваляйте в сух ориз. Внимателно го увийте в марля и стегнете.Пуснете яйцето в разтвора за боядисване.Ако искате вместо бели капчици, те да имат цвят,след като извадите, развиете и изсушите яйцето,   потопете го в разтвор на друг цвят боя.

Мраморни яйца се получават като обвиете яйцата в листа от лук, коприва, бреза,дъб, коприва и   стегнете листата с ластичета или конци. Наредете ги в съда, налейте вода и варете на слаб огън след завиране на водата 30-40 минути.

Красиви яйца с разноцветни разливащи се капки се получават по следния начин:

Боядисайте яйцето в един цвят. След като изсъхне накапете върху него капки разтопен восък. Боядисайте го във втори цвят.След като изсъхне втори път, натопете яйцето в гореща вода. Восъкът се разтопява и се получава красиво обагряне.
За да не се  пукнат яйцата при варене, предварително ги извадете от хладилника и оставете на стайна температура няколко часа. Във водата  добавете супена лъжица сол.Ако искате да получите равномерно и по-ярко обагряне на яйцата, преди да ги варите ги протрийте със спирт или измийте със сапун.

Вижте още:

4 Свежи Идеи за Великденска Украса

Боядисване на Великденски Яйца

Великденските яйца на Фаберже

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting