ВЪПРОСИ ЗА ВАКСИНИТЕ И ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19

Ваксинацията намалява с 90% риска от тежки последствия от COVID-19, установи френско проучване

Ваксинацията намалява с 90 на сто риска от смърт или настаняване в болница след заразяване с новия коронавирус при хората над 50-годишна възраст, твърди френско научно проучване.

Изследването е публикувано от научната група „Епи-фар“, която работи в тясна връзка с френското правителство.
Експертите са анализирали медицински данни на повече от 22 милиона души, които са над 50-годишна възраст. Половината от тях са ваксинирани, а на останалите не е сложен препарат срещу новия коронавирус.
„При ваксинираните хора има девет пъти по-малък риск да бъдат настанени в болница или да починат, отколкото при неваксинираните,“ обясняват изследователите от „Епи-фар“.
Данните потвърждават наблюдения от САЩ, Великобритания и Израел, но френското изследване е най-мащабното, правено досега.Учените анализират данни от декември 2020 г., когато във Франция започна ваксинационната кампания до юли т.г. Имунизациите са с най-използваните във Франция ваксини – на компаниите „Пфайзер/Бионтех“, „Модерна“ и „АстраЗенека“. Препаратът на „Джонсън енд Джонсън“ беше разрешен в страната по-късно и не е масово използван.
От четиринадесетия ден след поставянето на втората доза рискът за ваксинираните от тежък COVID-19 намалява с 90 на сто, според представените данни от „Епи-фар“.
Ваксинацията е ефективна и при варианта Делта на новия коронавирус. Тя дава защита от тежко изкарване на заразата при 84% от хората на 75-годишна възраст и нагоре, както и 92% при пациентите между 50 и 75 години. Тези данни са за месец юни т.г., когато този щам стана доминиращ във Франция.

Нужно е време за изграждане на имунитет и ефективен имунен отговор. Защитният отговор започва да се проявява след около 2 седмици от прилагането на първата доза при ваксините с двудозов прием, след което за определен период от време продължава да се усилва. След няколко седмици защитният отговор започва да избледнява. Затова се прилага втора доза, която консолидира имунния отговор за много по-продължителен период. Усилващият ефект на втората апликация се проявява също след около 1-2 седмици. Накратко, след първата апликация на ваксината е нужно време за изграждане на имунитет. В този период, ако вирусът циркулира в популацията, ваксинираният се намира в риск от инфектиране и разболяване.

При първата среща с антигена (в резултат на първата апликация на ваксината) около 50% от ваксинираните изграждат достатъчно добър имунитет, който да ги предпази от разболяване. След втората апликация този процент значително се повишава и достига 80-90%.

Както пост-инфекциозният, така и пост-ваксиналният имунитет осъществяват различна степен на защита – защита от летален изход, защита от хоспитализация поради тежко протичане на болестта, защита от разболяване, защита от инфектиране. Трябва да се прави разлика между инфектиране и разболяване. Положителен PCR резултат за SARS-CoV-2 означава инфекция с вируса, но все още не и разболяване. В резултат на инфекцията само някои ще развият и симптоми на COVID-19.

Нито една ваксина не работи на 100% за всеки.

Случаите на разболяване след завършен имунизационен курс се обозначават с термина “пробив в защитата на ваксината” (breakthrough cases). Появата на пробиви зависи от три основни фактора:
1) От вируса – пандемичният вирус SARS-CoV-2, продължавайки да циркулира сред човешката популация, мутира до значими за общественото здраве варианти (Алфа, Бета, Гама, Делта и т.н.), които са както по-заразни, така и по-добре адаптирани да избягват имунния отговор на гостоприемника.
2) От приложената ваксина – за да се прояви напълно защитният ефект на ваксините, е нужно време за развитие на протективен имунен отговор. Това става обикновено след около 2 седмици след завършен ваксинационен курс.
3) От индивидуалния имунен отговор – в човешката популация съществуват здрави хора, които не изграждат достатъчно напрегнат имунитет след ваксиниране. Съществуват и клинично здрави хора, които поради съпътстващо заболяване или генетична предразположеност, не изграждат качествен имунен отговор. Нещо повече, с напредване на възрастта качеството на имунния отговор също отслабва. Продължителният прием на някои медикаменти, като поддържаща терапия при определени заболявания, също може да отслаби развитието на пълноценен имунен отговор.

Имформацията е публикувана на официалната фейсбук страница на Министерството на здравеопазването.

Водещи специалисти от Медицинския университет в София и Националния център по заразни и паразитни болести отговориха на въпроси, поставени от учители в рамките на кампанията за повишаване на тяхната информираност за ползите и рисковете от ваксиниране.

Отговорите на проф. Георги Момеков, дф, преподавател в катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“ при Фармацевтичен факултет на Медицински университет-София и председател на Българското научно дружество по фармация, доц. Нина Янчева-Петрова, дм – ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на Медицинския университет в София и доц. д-р Любомира Николаева – Гломб, дм, завеждащ отделение „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести можете да прочетете ТУК

За какъв период от време ще бъдем защитени при направена ваксина?

Какъв трябва да бъде минималния титър след преболедуване, за да се знае, че е време за ваксина?

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting