Грижи за косата

По състоянието на косата може да се съди за физическото и психическо здраве на човека. Признак на добро здраве е косата с плътен,здрав и лъскав косъм. Стресът, безсънието, заседналият живот и болестите, лишават косата от витамини, особено от групата В и РР  и минерални соли (калций, магнезий, цинк, желязо) и косата губи блясъка си и започва да пада. Влияние оказва и дисбалансът на хормони в женския организъм след раждане и по време на климактериума. Косопадът може да се засили и през есента, заради влиянието на слънцето, вятърът и изпотяването на скалпа през лятото.

Измиването на косата трябва да става със съответстващ на типа и шампоан( за суха, за нормална, за мазна). Трябва да се ползва малко шампоан и след това обилно да се изплаква с чиста вода. Ако нанасяте балсам, след това пак я изплакнете много добре. За блясък на косата , накрая я изплаквайте с вода, в която сте разтворили 1 лъжичка оцет или лимонена киселина.

За да спре косопада, променете храненето си. Освен въглехидрати, консумирайте повече яйца, млечни продукти, риба, черен дроб, зеленчуци и сушени и пресни плодове. Намалете черния чай, кафето, рафинираната захар и газираните напитки. Сушете косата като държите сешоара на 20 см от нея.Правете подхранващи маски на косата с жълтък и зехтин ( може и затоплено олио). На сухата и нормална коса винаги при миене слагайте балсам. Добре е мазната коса да миете понякога с хума. Ако  имате пърхут, ползвайте специалните шампоани с дезинфектанти, но не по-често от 1-2 пъти седмично. Дългата коса изисква повече грижи. Когато надмине индивидуалната си дължина, тя започва да пада. Затова веднъж месечно трябва да се подстригват връхчетата.

Вижте още:

Бърз растеж на косата

Красива коса – с природни бои

Кератинова терапия на косата

Ако сами боядисвате косата си

Как да боядисаме косата си у дома?

КАК С ДОМАШНИ СРЕДСТВА ДА ВЪЗСТАНОВИМ ИЗТОЩЕНАТА КОСА ?

Маски за коса със сметана

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting