Движението „Downshifting“

 1. Дауншифтингът е световна тенденция за промяна н стила на живот. Идеята се заражда от 1990 и трупа популярност   сред групи от населението, живеещи в индустриални общества, особено в Съединените щати, Великобритания, Нова Зеландия и Австралия.
 2. Привържениците на това движение обикновено са млади , успешно реализирали се хора от големите градове,  които загърбват стремежите на консуматорското общество.
 3. Те  решават да водят по-прост и естествен живот в провинцията, с по-малко доходи и по-малко разходи, но с повече време за истинските неща- общуване  със семейството и с природата.Не без значение е щадящото им  отношение към природните ресурси. Част от тях сами си произвеждат храната по органични технологии.
 4. Тяхната основна цел е  да живеят в хармония с хората и природата около себе си, не да мързелуват, а да постигнат баланс между работата и почивката, между материалното и духовното.
 5. Те работят за задоволяване само на разумните потребности, без ламтеж към все повече, все по-нови, все по-скъпи вещи. Дауншифтърите   в миналото си са участвали в тази бясна надпревара за натрупване и кредит-културата и са осъзнали, че тоя начин на живот изсмуква човешката физическа и психическа енергия и природните блага на Земята.
 6. Във Великобритания традиционно се провежда национална седмица на дауншифтнга, за да се научат децата, възрастните, училищата и дори бизнес компаниите как могат да живеят по-просто, по-щастливо и същевременно в унисон с околната среда.
 7. Макар че, известна част от участниците в това движение са принудени от обстоятелствата   „ да преминат на по-ниска скорост” , като загуба на работа, раждане на дете, разболяване, смърт на близък човек, веднъж променили мисленето и погледа към живота, единици са тези, които отново се връщат към стария начин на живот с неговата бясна надпревара в кариерата, печеленето на пари и трупането на вещи.
 8. Често срещано явление сред дауншифтърите е да не изоставят професията си, а просто да работят по-малко работни часове срещу по-малко заплащане. Други имат възможност да продължат работата си дистанционно (интернет е навсякъде), надомно, като живеят далеко от работното си място и спестяват времето и разходите за пътуване и нервите при задръстванията.
 9. Привържениците на downshifting разглеждат  консуматорството като основен източник на стрес и недоволство, защото създава общество  на индивидуалистични потребителите, които   измерват   социалния си  статус и общото щастие според количеството на материални притежания. Вместо да купуват стоки за лично удовлетворение, downshifting потреблението означава  закупуване само на неща за задоволяване на реалните потребности. Това е пренареждане на приоритетите в разходите , които трябва и да съответстват на намалените приходи.
 10. Наред с големия поток на онези млади хора, които се обвързват с доживотни заеми към банки, за да притежават апартаменти в големия град, в стремежа си да живеят в него, което според тях им гарантира по-големи възможности за работа, по-добро образование за децата им, по-интересен начин на живот, скорост набира и движението downshifting.
 11. Дауншифтърите са предимно мотивирани от лично желание, личното недоволство, а не от съзнателна политическа позиция. Вместо да се оплакват и да чакат правителството да направи нещо, те предприемат действия за промяна на собствения си живот. Чрез предефиниране на удовлетвореността от живота в материално отношение, те поемат алтернативен начин на живот и постигат своето щастие. Това е техният избор и всеки има право да направи своя избор. Към него трябва да се пристъпи не  само с дълбока убеденост, но и със сериозно обмисляне и планиране, особено за хора със семейства.В противен случай може само да замените една съвкупност от напрежение и стрес с друга.

Вижте още:

Как да намалим разходите на семейството?

Как да подобрим семейните отношения?

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting