Дворът за екологично и икономично домакинство

Ако имате двор, това Ви дава редица предимства за по-екологично  и по-икономично домакинство. Освен място за игра на децата и домашните любимци,място за барбекю и навес за летните семейни празници и вечери, взависимост от площта вие можете:

1.Да отглеждате плодни дръвчета , лози и плодни храсти.Преди да ги засадите е добре да проучите какъв вид дръвчета, асми и храсти се развиват най-добре взависимост от почвено-климатичните условия на вашето място.

2.Да отглеждате любимите на всички ягоди.

3.Да отглеждате  предпочитаните от вас зеленчуци.При добри грижи, подхранване и поливане от малки площи можете да получите достатъчни за едно семейство количества за прясна консумация, замразяване, сушене и консервиране в буркани.

4.Да опънете на подходящо място въжета за простиране на прането.Изсушаването на слънце освежава и дезинфекцира бельото по най-естествен начин.

5.Да подпомогнете охлаждането на  дома си през лятото.Засадените около къщата дървета снижават температурата на околния въздух с 20%.

6.Ако домът ви е извън градски център, можете да отглеждате кокошки и зайци и да осигурите за семейството си органични яйца и месо.

7.Да организирате детски празници като рождени дни.Тук децата са на сигурно място и с желание и умение можете да направите преживяването незабравимо.

8.При подкастряне на плодните дръвчета и храсти може да съберете достатъчно горивен материал за приготвяне на ястия и консерви на открит огън.

9.Всичко, което расте в двора може да се използва.Косената трева, дребните клечки  и торта от животните може да компостирате и да наторите зеленчуците и овошките. Малките клончета и суха трева използвайте да мулчирате около растенията и предпазите влагата в почвата от изпаряване.

10.Ако обичате да моделирате от природни материали заедно с децата си различни композиции за декориране на дома, дворът ви предоставя изобилие от материали-клонки, цветя,шишарки,билки,дървесна кора, камъчета и др.

 

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting