Делта варианта на COVID-19 се предава лесно и бързо дори на открито

Инфекцията от Делта варианта на COVID-19 се предава лесно и бързо дори на открито

До 1 ноември в България общо изследвани от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогенномно секвениране са 2 515 проби на граждани с COVID-19, като при над 95% от тях е установен Делта вариантът.

Делта вариантът на SARS-CoV-2 се характеризира с по-голяма контагиозност (заразност) и вирулентност (тежестта, с която ни разболява), като вирусният товар, който се отделя от заразено лице, е 1 000 пъти повече спрямо други варианти на коронавируса. Това спомага за много по-лесното и бързо предаване на инфекцията, дори и на открито.

За да се предпазим от COVID-19, особено имайки предвид повишената контагиозност на Делта варианта, трябва да продължим да:

  • използваме защитна маска за лице,
  • да спазваме физическа дистанция,
  • да избягваме местата със струпване на много хора и
  • често да проветряваме затворените помещения.

Тези мерки са свързани с начина на предаване на SARS-CoV-2 – вирусът се разпространява от човек на човек по въздушно-капков път (респираторни капчици) и по аерозолен път (аерозоли, които са натоварени с по-малки по размер капки), а в по-редки случаи и по контактен път.

Отделяните от заразения човек капчици, съдържащи вируса, са с различни размери, като по-големите се разпространяват на разстояние до 1,5 – 2 метра от инфектираното лице и не остават за дълго във въздуха, а падат по повърхностите в близост (за секунди или минути). По-малките капки образуват аерозол, който се задържа дълго във въздуха, особено в затворени пространства с лоша вентилация.

Инфектираните лица (дори и преди да са развили каквито и да е симптоми) отделят вируса от дихателните си пътища при дишане, говор, пеене, смях, кашляне, кихане. Заразяването на възприемчивите хора става при директен контакт на лигавицата на носа и устата или очите с натоварените с вирус капки, или при вдишване на инфекциозния аерозол дълбоко в белите дробове. Рискът от заразяване чрез респираторни аерозоли е най-висок в лошо проветрявани затворени помещения, в които има много хора и контактът между тях е продължителен.

Важно е да знаем, че най-ефективната противоепидемична мярка за ограничаване разпространението на COVID-19 остава масовата ваксинация! Ваксините ни предпазват от тежко протичане на заболяването. По света вече са поставени над 7 милиарда дози от ваксините срещу коронавируса.

Въведени ограничения:

Заповед № РД-01-890/03.11.2021 г.

Какво е „ваксинален пробив“

Случаите на разболяване след завършен имунизационен курс се обозначават с термина “пробив в защитата на ваксината” (breakthrough cases). Появата на пробиви зависи от три основни фактора:

➡️От вируса – пандемичният вирус SARS-CoV-2, продължавайки да циркулира сред човешката популация, мутира до значими за общественото здраве варианти (Алфа, Бета, Гама, Делта и т.н.), които са както по-заразни, така и по-добре адаптирани да избягват имунния отговор.

➡️От приложената ваксина – за да се прояви напълно защитният ефект на ваксините, е нужно време за развитие на протективен имунен отговор. Това става обикновено след около 2 седмици след завършен ваксинационен курс.

➡️От индивидуалния имунен отговор – в човешката популация съществуват здрави хора, които не изграждат достатъчно напрегнат имунитет след ваксиниране. Има и клинично здрави хора, които не изграждат качествен имунен отговор. Продължителният прием на някои медикаменти, като поддържаща терапия при определени заболявания, също може да отслаби развитието на пълноценен имунен отговор

Информация за групите, изложени на повишен риск от тежко боледуване от COVID-19

 

Кои групи са изложени на повишен риск от тежко боледуване от COVID-19? Информация по този въпрос публикува МЗ на официалната си фейсбук страница.

Всички са изложени на риск от заразяване с COVID-19, като при някои групи от населението има по-голям риск от развиване на тежко заболяване:

➡  Хора на 60 и повече години;

➡  Хора със съпътстващи здравословни проблеми, например затлъстяване, хипертония, диабет, сърдечносъдови заболявания, хронични респираторни заболявания или отслабена имунна система.

„Какви са усложненията от COVID-19?“, „Как се разпространява COVID-19?“, „Кой е изложен на риск?“, „Как може да се предотврати COVID-19?“ и още полезна информация можете да намерите на Европейския портал за ваксиниране: https://www.vaccination-info.eu/bg/covid-19/informaciya-za-koronavirus-covid-19

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting