Домашни маски при пърхут на косата

 Пърхутът е не само неестетично явление, но и сигнал за някакви проблеми в организма. Най-невинната причина може да е алергична реакция към шампуана или другите стилистични продукти, които употребявате за поддържане на косата си. Затова първо сменете шампуана, откажете се от използване на другите продукти и се старайте много добре да изплаквате косата си с чиста вода след измиване. 

Причина за появата на пърхут може да са и климатичните условия. В такъв случай е необходимо да прилагате средства за подхранване, успокояване и овлажняване кожата на главата.

Пърхутът бива сух и мазен. Сухият се явява вследствие  недостиг на кожна мазнина в кожата на главата, косата губи еластичност и е чуплива. При мазният , напротив, кожната мазнина е в повече, отколкото трябва, кожните люспи се слепват и запушват фоликулите на космите и не им позволяват да дишат. В зависимост от вида на пърхута, може като домашно средство да си правите следните маски за коса:

  • Маска за мазен пърхут

Настойка от невен-3 супени лъжици смесете със шест капки рициново масло. Нанесете маската с   масажиращи движения върху кожата на главата и я завийте с кърпа.Дръжте я така 30 минути  и тогава  изплакнете косата с топла вода, към която сте прибавили 5-6 капки лимонов сок.

  • Маска за сух пърхут

Смесете два яйчни жълтъка със сока от половин лимон и 1 чаена лъжичка масло от репей. Нанесете маската с   масажиращи движения върху кожата на главата и я завийте с кърпа. След един час измийте главата с леко топла вода.

 Променете храненето си. Наблегнете повече на белтъчните и ненаситените мастни киселини, от месото, рибата , ядките, семената и зърнените храни. Не пренебрегвайте и масажа на кожата на главата. Той ускорява циркулацията на кръвта  и регенеративния процес.

Ако  след гореизброените  мерки пърхутът не изчезне, обърнете се към дерматолог.

Вижте още:

Ако имате косопад

Маски за коса със синап на прах

КАК С ДОМАШНИ СРЕДСТВА ДА ВЪЗСТАНОВИМ ИЗТОЩЕНАТА КОСА ?

Маски за коса със сметана

Маски против косопад с лук

Грижи за косата

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting