Екологични къщи

А.Автономните къщи на Майкъл Рейнолдс

Един особняк, архитектът Майкъл Рейнолдс,наречен воюващият с боклука, повече от 40 години проектира екологични, независими от   мрежите за ток, газ, вода и  канал, къщи.Освен това при тяхното строителство се използват част от заливащите околната среда боклуци като: автомобилни гуми, алуминиеви кутийки от бира и газирани напитки, стъклени бутилки и велпапе от кашони.

Тези къщи с особен външен дизайн, в който почти липсват идеалните прави линии, се подават частично от земната повърхност подобно на  кораби сред океанските вълни. Може би видът им и тяхната автономност по отношение на традиционното свързване на домовете в системата на  комуникационните мрежи, водят до  названието им „земни кораби”. Цяла такава „флотилия от земни кораби „ са изградени в щата Ню Мексико, в Австралия, Kанада, Англия и другаде. Почитателите на тази оригинална концепция за жилище растат лавинообразно и се борят да бъдат избрани да участват на свои разноски като доброволци в изграждането на поредния такъв дом.Наистина в това строителство се използва много ръчен труд, но не се изисква от всички участници висока квалификация и доброволците бързо придобиват нужните знания и умения. Проектът за всеки от домовете е съобразен както с нуждите на живеещите, така и с климатичните и географски особености на мястото , където ще се строи.”Земните кораби” осигуряват прекрасни условия за живот на обитателите си и в пустинята, и в умерения климат и в полярните области. Водата от валежите се събира от покрива в резервоари, филтрира се и се използва за пиене и готвене и хигиенни нужди.Мръсната вода от кухнята и банята, и дори от тоалетната,  чрез специална система се пречиства, компостира и служи за напояване и подхранване  на растенията в зимната градина, с каквато разполага всяка от тези къщи. Там освен цветя и декоративни растения се отглеждат и зеленчуци и дори плодни дръвчета като банан, портокал и др.Отоплението  се основава на акумулиране  на геотермалната и слънчева топлина, пречистването и охлаждането на въздуха – на система за естествена циркулация на въздуха , електрическата  енергия  за електроуредите –от слънчеви панели или ветрогенератор. За поддържане на постоянна температура в къщата( 17-24 градуса),  способстват и дебелите стени( задната и една или две странични, и земните насипи около тях), които акумулират слънчевата топлина, и остъклената изцяло предна част .Дебелите стени са широки от 1 до 2 метра и са изградени изцяло от наредени стари автомобилни гуми( около 1000 броя), в които е натъпкан хоросан или глина., а фасадните представляват поредица от наклонени прозорци в дървени рамки или отчасти са изградени от два реда стъклени бутилки или смачкани от едната страна кенчета, заляти с бетон.Тези своеобразни „тухли”, свързани с бетон  правят стените  много здрави и с високи топлоизолационни свойства.  Измазването на стените често се прави с гъст разтвор от глина, нарязана слама и пясък, както нашите деди са правили непечените тухли-” кирпич” за природосъобразните си къщи. Поради естеството на използваните материали и технологията на изграждане, земните кораби са стабилни, дълготрайни и издържливи,с висока пожароустойчивост и устойчивост на природни бедствия като урагани и земетресения.

Архитектът –хипи, има милиони привърженици, но и сериозни  противници в лицето на местните и държавни власти.За доста години той беше лишен от лиценз под претекст, че неговите къщи не са сигурни и устойчиви. Дали пък чрез устата на ортодоксалните експерти не говорят строителни компании и производителите и дистрибуторите на енергийни ресурси?

Макар, че един  „земен   кораб „ се строи от малък професионален екип, който ръководи  десет пъти повече доброволци , за време не повече от месец, и се използват голямо количество безплатни материали от сметищата и местни суровини като пясък, камък, чакъл и глина, къщите не са много по- евтини от традиционните.В строителството им се влага много ръчен труд Дървената дограма и дървените трупи за покрива, слънчевите панели и кондензатори, пречистващите системи и материалите за довършителните работи вътре, не са евтини, но домовете започват, така да се каже,скоростно да поевтиняват с времето, защото сметката на обитателите за ток, отопление, вода и канал е нула. Към равносметката прибавете и възможността да си произвеждате безплатно зеленчуци, цветя и плодове в къщата.

Земните кораби са причудливи, но комфортни и дружелюбни към околната среда и собствениците домове. Цяло село от такива евтини, екологични и комфортни къщи, харизматичният архитект ,еко-воин помогна да се построят след опустошителното цунами през декември  2004 година за бездомниците от остров Андаман в Индия. Неординарен човек с неординарен ум и идеи, М.Рейнолдс води десетилетия своята битка за доброто на хората и планетата. Защо е толкова трудно хората и властите да погледнат по-далече напред и да прегърнат неговата реална алтернатива за щадящ природата и цялата планета и уютен за човека дом и по-добър за обикновените хора живот?

Б. Вторият пример е за не толкова кардинален проект, но и при него се подобрява изолацията на къщата и се оползотворяват стотици празни пластмасови бутилки:

Вижте още:

Къщи от корабни контейнери

Зелени покриви

Движението „Downshifting“

Пасивна къща

Къщи на мечтите

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting