Екологични Опаковки за Коледни Подаръци

В развитите страни изхвърления през декември боклук се увеличава с 25% в сравнение с боклука през останалите месеци  на годината. Това значително повишение се дължи на изхвърлените опаковки от коледните подаръци и храната за коледно-новогодишните празници. Ако искрено ви е грижа за оцеляването на планетата, дайте своя малък принос и намалете количеството на закупените опаковки. Заменете ги с използвани или изоставени в гардеробите и шкафовете  хартиени или текстилни материали.

Ако това Ви се струва  дребно и незначително, не сте прави. Дребно е, но не е без значение. Значимите дела често започват с малки стъпки.

Разгледайте дадените по-долу предложения. Проявете собствена креативност и с малко ръчна работа и сръчност ще опаковате красиво, полезно и оригинално подаръците за любимите Ви хора.

  1. За да опаковате бутилки с вино или концентрати използвайте ръкави от пуловери и ризи, които по различни причини вече не се носят. По същия начин може да опаковате и буркани с домашно приготвени сладка или друга зимнина, които ще подарите.
опаковане на бутилки за коледен подарък

опаковане на бутилки за коледен подарък

Отрежете ръкава на нужната ви височина.  Пришийте на дъното кръгла подложка. Може от маншета на плетения ръкав да оформите коледна шапчица. Вържете шнур или панделка на шийката.

2.Вместо в синтетични и неразградими торбички опаковайте подаръците в шити от подръчни материали  като парчета плат или пуловери торбички. Ако имате време и желание, може да ги украсите с бродерия, апликации, дантелки и шнурчета. Тези торбички ще послужат и по-нататък. В тях може след  празниците  да се съхраняват бельо, чорапи, дребни играчки и ученически пособия или пък сушени плодове, ядки и хлебни изделия.

Опаковане на коледни подаръци в торбички от подръчни текстилни материали

Опаковане на коледни подаръци в торбички от подръчни текстилни материали

От изоставени в гардероба парчета плат или от пуловери и дрехи, които не носите, ушийте торбички, в които да сложите подаръците.

3.Много подходящ подарък за приятелки е набор от кухненски приспособления. Опаковайте ги в кухненска ръкавици за горещи съдове. За баба Ви, майка Ви или сестра Ви, опаковайте подаръците в копринени или вълнени кърпи или шалове, които ще са част от подаръка, който им давате.

Опаковайте дребните подаръци за приятелките в кухненска ръкавица или в кухненска или копринена кърпа за глава.

Опаковайте дребните подаръци за приятелките в кухненска ръкавица или в кухненска или копринена кърпа за глава.

Един щадящ природата подход е опаковката на подаръка да е част от самия подарък. Например – кухненска ръкавица, в която сте аранжирали дребни кухненски пособия или увивате подаръка в кухненска кърпа, в  кърпа или шал, които ще послужат и по-нататък на Вашата близка, за която е предназначен.

4. Може успешно да замените специалната шарена и лъскава опаковачна хартия с чисти пликове кафява хартия, в която сте получили някакви покупки в магазина,  със стари списания, с настенни календари , със стари географски карти, с останали неизползвани тапети и дори с вестници. Проявете малко творчество и подаръците ще изглеждат нетрадиционно, изискано и красиво.

опаковане в стара запазена хартия

опаковане в стара запазена хартия

Може да опаковате подаръците   в обикновена нещампована

амбалажна хартия и да я направите коледна като

залепите помпони и пискюли от остатъци от

бяла, червена или зелена прежда.

Вижте още:

Бродерия на торбичка за коледен подарък

Схема на бродерия Дядо Коледа

Пликове от тапети

Направете сами красиви кутии за подаръци

Фурошики

Коледни картички, бродирани върху хартия

Коледна украса

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting