Естествено сушене на плодове и зеленчуци

Сушените плодове притежават редица полезни свойства.В процеса на сушене, те губят до 75% от течностите си, но запазват всички останали минерали, хранителни вещества и витамини.

Може да се използва провереният бабин метод на сушене навън- на въздух и слънце, стига климатичните условия да го позволяват. Нарежете плодовете на неголеми парчета, сложете ги в плитки тави или подноси, покрити с пергаментова хартия(може и върху картон), покрийте ги с марля против насекоми и ги изложете за няколко дни на пряко слънчево греене, а после на сенчесто и проветриво място. Вечер ги прибирайте или покривайте, за да ги предпазите от росата.Всеки ден обръщайте( или разбърквайте) плодовете, за да не залепнат към хартията. Има някои особености при сушене на различните видове плодове:

1.Круши-Нарежете ги на две или повече парчета според големината и ги изложете на пряко слънчево греене 3-4 дни. После ги доизсушете на сенчесто и проветриво.

2.Сливи-Първо ги бланширайте за 1-2 минути в кипяща вода, в която сте добавили сода за сладкиши -100 гр сода  на 10 литра вода( 1 пакетче сода на 1 кофа вода) и после веднага ги потопете в студена вода.Може вместо сода да добавите сол.Оставете сливите на решетка или гевгир да се отцедят добре и след това наредете за сушене.

3.Кайсии-за да получите сушени кайсии с бистър кехлибарен цвят, първо трябва да ги опушите със серни ленти.Опушването трябва да стане в затворено помещение и да продължи 3-4 часа.Плодовете са нарязани на две и наредени с вътрешната част нагоре върху дървени скари или решетки.Под тях се запалват 15-20 серни ленти, окачени на тел или в негорима паничка сяра( на 100 кг плодове- 20 гр сяра). След това сушете кайсиите на слънце 2-3 дни и довършете сушенето на сенчесто и проветриво място.По същият начин се сушат и праскови.

4.Ябълки-Предварително ги накиснете в солена вода-15% разтвор за три минути, отцедете и тогава наредете за сушене.Ябълките, както и сливите се изсушават на слънце за около седмица.

5.Зеленчуци- патладжаните и тиквичките не се замразяват в сурово състояние, но отлично се съхраняват сушени. Нарежете ги на тънки кръгчета, бланширайте в 15% солен разтвор и сушете на слънце  като плодовете. По същият начин може да сушите нарязани пиперки, моркови, лук и домати, но доматите изискват много слънчеви дни, за да станат готови.

Изсушените плодове и зеленчуци съхранявайте в хартиени пакети или в марлени торбички  в сухо,тъмно, проветриво и прохладно място при температура под 10 градуса. Ако нямате такова подходящо помещение, наредете ги в стъклени или пластмасови буркани с добре завинтени капачки и ги дръжте на прохладно и тъмно място.

Вижте още:

Сушене на плодове във фурна

Приготвяне на цукати

Плодови пастети

Пестил

Петмези

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting