Ефектна Плетена Туника

Ефектна лека и пухкава туника, която може да изплете и начинаеща плетачка. Впечатляващият накъдрен ефект се постига чрез смяната на тънки и дебели игли и удвояване и отново намаляване на половина на броя на бримките. Изделието се плете отгоре надолу като едно парче. След изплитането на общата платка, бримките се разделят и първо се изплитат заедно гърба и предницата и след това се доплитат един след друг ръкавите.

Плетена туника от накъдрени ивици

Необходими материали:

Два вида игли/обръчи/ : №2 и №6. Прежда мохер-60%,памук -20 %, акрил-20% с дебелина 50 гр/250 м, общо :300 грама мохер.

За да станат по-стегнати ивиците с правите ленти, може когато ги изплитате към мохера да добавите тънка нишка коприна.

Изплитане на туниката:

Започва се с бието на деколтето, което се плете с двоен ластик, за да не се разтяга. С обръч №2 нанижете 180 бримки и изплетете 3 см двоен ластик по схемата:

1-и ред:-1 лиц.бр. се изплита, 1 оп.бр. се снема без изплитане, 2- и ред: 1 лиц. се снема без да се изплита, конеца отзад, 1 оп. бр. се изплита от задната стена.

След изплитане на ластика преминаваме към изплитане на платката:

Първо се изплита накъдрената ивица/рюш/: В следващия ред- сменяме с обръч №6 и плетем всички бримки лицеви. Продължаваме с увеличаващ ред- удвояваме бримките на 360 бримки с наметки, които от опаката страна изплитаме кръстосано. Така плетем свободно 10 см гладка лицева плетка за първата ивица рюш.

Преминаваме към изплитане на ивицата с права лента:Намаляващ ред-намаляваме бримките два пъти още на дебелилия обръч, като изплитаме по две бримки заедно и преминаваме към стегнато плетене на правата лента с 180 бримки на тънкия обръч №2. Плетем 7 реда и в осмия увеличаваме двойно бримките с наметка, която във следващия ред плетем превита.

Преминаваме на обръч №6, за да изплетем следващата накъдрена ивица, плетем 5 см и делим плетивото на 4 части: 120 бримки-гръб,60 бримки -първи ръкав, 120 бримки-предница, 60 бримки – втори ръкав. Бримките за ръкавите прехвърляме на допълнителни конци или държачи и продължаваме да плетем предница и гръб заедно до желаната дължина, като редуваме прави ленти и рюшове до желаната дължина на туниката.

Преминаваме към доплитане на ръкавите: Прехвърляме бримките за ръкава на обръч №6, добавяме 8 бр. отдолу на мишницата и плетем следвайки участъците от прави ленти и рюшове, със съответно увеличаване на бримките на 136 и намаляване на половина до изплитане до желаната дължина.

Туниката изглежда още по-атрактивна ако към ръкавите, а може и към долния край на гърба и предницата се монтира подходяща дантела:

Туника с монтирана дантела по края на ръкавите и гърба и предницата

Има и втори вариант на изплитане на туниката, при който ивиците с прави  участъци вместо с гладка лицева плетка се изплитат с жартиерна плетка, във всичко останало се повтаря горния метод.

Плетка с рюшове -втори вариант

Вижте още:

Бяла плетена туника

Как да плетем лесно, бързо и ефектно

Плетена туника

Блуза с плетка меча следа – схема

Плетена лятна туника

Плетен блузон

Красива плетена туника

Плетени туники

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting