Здравни съвети за възрастните хора

В напредналата възраст няма място за глезльовци

Поколенията родени около Втората световна война , изнесоха на плещите си както „Строителството на социализма”, така и „строителството на капитализма” и в по-голямата си част са вече пенсионери.Качеството на живота им преобладаващо е много ниско, поради мизерните пенсии, а не малко от тях и активно помагат финансово и с труд  на децата си.Днес средната продължителност на живото в България е 70 години за мъжете и 78  за жените.Тези стойности са ниски в сравнение с развитите страни, но и друго е важно в какво здравословно състояние ще ги изживееш тези години? Фактите показват, че – средният здравен статус на възрастният човек у нас е лош. Заболеваемостта на хората от диабет,артрит,остеопороза,сърдечни заболявания, рак и инсулти е изключително висока, а здравната система в страната е неефективна.Тогава какво остава- да си помогнем доколкото можем сами!Дори малки промени в диетата и физическите упражнения по време на средна възраст може да има решаващ ефект върху здравето и дълголетието.Но какви промени да направя? Един от проблемите е планината на наличната здравна информация, голяма част от  която взаимно си противоречи.

Можете да намалим риска от болести и инвалидизация, чрез няколко стъпки:

1.Спрете цигарите

Това е причина 1 от сърдечно-съдови заболяванияВ рамките на пет до 10 години след отказване на цигарите, риска на едно лице от сърдечен удар става толкова ниска, както, ако   никога не е пушило.
2.Намалете теглото
Някои от най-тежките здравословни проблеми се въртят около затлъстяването. По-малко от 30% от дневния калориен прием на дадено лице трябва да идва  от мазнини. Две трети от това, което купувате, трябва да бъдат плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови култури, и една трета животински протеин. Трябва да се прави разлика между добри и лоши мазнини: добри мазнини са тези в зехтина, студеноводната риба и суровите ядки. Запушването на артериите е основно от трансмазнините, с кавито  са пълни бързите и готовите храни.
3.Намалете солта
Нуждата от сол е  около 250 милиграма на ден,   а обикновено човек консумира от 4000 до 6000 милиграма на ден.

4.Движете се

Всеки ден трябва да правите по 10,000 крачки.
Изключете телевизора  и се движете пеша или  с велосипед.

5.Правете силови упражнения.
Мускулната маса намалява с около 5% на десетилетие след 40-годишна възраст. Силовата тренировка предотвратява проблеми като загуба на мускулна маса, която поставя хората в риск от падане и фрактури.
6.Яжте зелено
Изследванията показват, че зелените листни зеленчуци като спанак и зеле, които са с високо съдържание на антиоксиданти  предпазват тъканите жизнени и запазва  когнитивната функция(способността да научаваме нови неща).
7.Приемайте витамини

Лекарите препоръчват да приемаме мултивитамини, особено с 2.4 микрограма на ден на B12 и 1000 международни единици   Д. Възрастните хора имат проблем с метаболизирането на витамини В12 и D. Недостигът на B12 може да причини анемия и повишава  риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Витамин D, който получаваме в голяма степен от излагане на слънце, е от жизненоважно значение за усвояването на калция, здравето на костите и мускулната сила. Стареещата кожа  абсорбира по-малко количество витамин D, и слънцезащитни продукти и шапки допълнително блокират светлината. Мъжете и жените трябва да приемат добавки от калций за здравето на костите.
8.Дентално здраве
Проучвания показват, че хората с лоши зъби са с по-висок риск за сърдечни проблеми.
Теорията е, че инфекциите и бактериите в устата причинява възпаление в кръвта, което може да доведе до образуването на кръвни съсиреци, които причиняват инсулти и инфаркти.
9.Достатъчно сън
Безсънието може да предизвика различни злини: наддаване на тегло, диабет, депресия, когнитивен упадък и деменция. Сънната апнея е състоянието, в което човек  спира дишането за кратки периоди от време по време на сън.Това често става в 40-  и 50- годишна възраст,кагато мускулния  тонус в устата намалява, а   езика пада и покрива трахеята. Апнеята води до  високо кръвно налягане, инсулт и диабет.

10.Поддържайте социални   контакти

Проучванията показват, че хора с добри системи за социална подкрепа, имат по-добро здраве. Има по-малко стрес, по-малко депресия за хората, които са свързани със съпруга, приятели, деца, роднини, клубове и др.Хора, които живеят изолирано имат 60 % повече риск да развият деменция. Тези  които решават кръстословици, судоку или играят други  интелектуални игри,учат езици , танци, свирят на музикални инструменти намаляват риска от деменция със 63%.

Въпросът е качеството на живот в сравнение с продължителността на живота. Хората искат да бъдат в състояние да функционират активно през целият си живот , колкото и дълъг да е той.Странно е, че проявяваме често по-големи грижи за дома и колите си, отколкото за телата си.

Вижте още:

Правила за здравословен живот

Как да намалим токсините в организма си?

Пречистване със зелени нектари

Как да подобрим метаболизма?

Физическата активност и здравето

Калий, калций и магнезий за добро здраве

Теглото да си пълен

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting