Какви са рисковете от COVID-19 при хората със сърдечно-съдови заболявания

Какви са рисковете от COVID-19 при хората със сърдечно-съдови заболявания според експертите

МЗ публикува актуални въпроси за протичането на COVID-19 при хора със сърдечно-съдови заболявания и отговорите на проф. Милена Станева, главен координатор на Експертния съвет по ангиология.

Проф. Станева, какви са рисковете от преболедуването на SARS-CoV-2 за хората със сърдечно-съдови проблеми и как те да се предпазят от негативните последици от заразяването?

При пациентите със сърдечно-съдови заболявания COVID-19 протича по-тежко и с повече усложнения, включително и с по-висока вероятност от летален изход. Освен това и възстановяването е по-бавно. Пост-COVID синдромът е по-продължителен. По време на боледуването се засяга директно сърцето, като се наблюдават: перикарден излив и/или ритъмни нарушения при около 20% от болните; при 1/3 – засягане на миокарда и други, които влошават прогнозата при пациентите със сърдечно-съдови заболявания. В последната вълна има ръст и на инфарктите и инсултите, както и на белодробен тромбемболизъм. Много често първата изява на коронавируса е инсулт.
Най-добрият начин пациентите със сърдечно-съдови заболявания да се предпазят от негативните последици на COVID-19 е профилактиката – чрез ваксиниране и спазване на противоепидемичните мерки.

Как ще ги предпази имунизирането срещу SARS-CoV-2 и има ли препоръчителна ваксина?

 Факт е, че ваксинираните хора, които са заразени, го прекарват леко. Пациентите със сърдечно-съдови заболявания са високорискова група, поради което препоръчвам да бъдат ваксинирани приоритетно.
Всички ваксини срещу COVID-19, които са одобрени за приложение в ЕС, са показани за имунизиране на тази група пациенти.

За всички сърдечно-съдови заболявания ли са подходящи ваксините, или има такива, при които са противопоказни?

 Експертният съвет по ангиология смята, че няма абсолютни противопоказания за прилагане на ваксина срещу COVID-19 при пациенти със сърдечно-съдови заболявания. При някои групи пациенти, които са с преживени венозни тромбози, както и с тромбофилия (състояние, свързано с повишен риск от тромбози), се препоръчва да бъдат ваксинирани с иРНК ваксини – Comirnaty (BioNTech/Pfizer) или Spikevax (Moderna) – поради по-ниския тромбогенен риск.

Подходящо ли е пациентите със сърдечно-съдови заболявания, които са преболедували COVID-19, да си поставят бустерна доза?

 Да, те трябва да си поставят бустерна доза няколко месеца след преболедуването, за да се предпазят от повторно заразяване. Така, както всяка година се ваксинираме срещу грипния вирус, възможно е нещо подобно да се получи и с COVID-19. Ние трябва да се научим да живеем с вируса.

А необходима ли е бустерната доза при пациентите, които имат завършен имунизационен цикъл с еднодозова или двудозова ваксина?

 Трета доза би могла да ни предпази от нови варианти на коронавируса. При новите варианти ваксините няма да спрат да действат, но просто ще са с по-ниско ниво на защита. Затова е важен бустерът.

Има ли препоръки за приемане на лекарства за сърдечно-съдови заболявания преди и след ваксинация?

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания трябва да продължат да приемат своята терапия. Няма общоприети препоръки за профилактика преди и след ваксинацията. Желателно е преди ваксинация да консултират със своя лекар провежданата терапия, особено ако приемат антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта).

Какво бихте казали на всички които не вярват в ползите от ваксинацията за хората със сърдечно-съдови заболявания?

 Всеки човек вече познава хора, които са боледували от COVID-19, и знае, че е сериозно заболяване, което протича тежко, особено при рисковите групи. Прилагането на ваксината предпазва от разболяване и от тежко или фатално протичане на болестта. Нека се ваксинират, за да са по-дълго със своето семейство и приятели.

Вие ваксинирахте ли се и защо?

 Въпреки, че преболедувах COVID-19 във втората вълна и имах продължителен пост- COVID-19 синдром, се ваксинирах през август, за да се предпазя от следващо боледуване и да пазя своите близки и приятели.

Вижте още:

Препоръчително комбиниране на ваксините срещу ковид

Дългосрочни последици от прекаран COVID-19

Симптомите на COVID-19 са сходни с тези при сезонния грип и настинката

Делта варианта на COVID-19 се предава лесно и бързо дори на открито

Трета доза ваксина срещу ковид

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting