КАКВИ ЦВЕТЯ МОЖЕМ ДА ОТГЛЕДАМЕ В СЛАБО ОСВЕТЕНИ СТАИ

КАКВИ ЦВЕТЯ МОЖЕМ ДА ОТГЛЕДАМЕ  В СЛАБО-ОСВЕТЕНИ СТАИ

Някои от най-красивите саксийни цветя се развиват прекрасно на полутъмни места и са много лесни за отглеждане. Това дава възможност да внесете цвят и живот във всяко помещение на дома ви. Показаните по-долу стайни цветя изобщо не са взискателни към условията и може да се отглеждат и от най-заетите, неопитните и дори небрежните домакини:

1.    Бръшлян(английски,обикновен, дяволски) pipremnum aureum

Той се чувства прекрасно, дори и в най-тъмния ъгъл на стаята, стига да го поливате , когато почвата стане суха на пипане. Може да озеленявате с него слабоосветени бани и коридори, но излагането му на пряка слънчева светлина ще го убие. Това виещо се растение има разновидности с оцветени в различни нюанси листа- включително тъмно зелено , резедаво , бяло- зелено , жълто- зелено  и сребро. Красиво стои във висящи кашпи, но може и да се катери по пергола. Може да   оформяте листната корона с подрязване. Препоръчва се редовно да освежавате листата му с аерозолна пръскалка, за предпазване от изсушаване и от нападащите го паячета.

   2.Филодендрон (Philodendron hederaceum)

Филодендронът със сърцевидни листа подобно на бръшляна може да отглеждате в слабоосветени помещения в стоящи саксии или кашпи. Също не понася преовлажняване. Има сортове с впечатляващи обагрени в златисто-зелено и пурпурно-зелено листа.

 3.Папрат (Бостънска папрат)- Nephrolepis exaltata

Това цвете е отглеждано още от нашите баби и прабаби. То е изключително невзискателно и се развива при всякакви стайни условия, стига да не е прекалено горещо или студено. Също не понася преовлажняване. Препоръчва се редовно да освежавате листата му с аерозолна пръскалка.

 4.Сингониум (Syngonium podophyllum)

Произхожда от централна Америка и се чувства прекрасно в слабооветени места. Листата му може да са обагрени в  ярко-зелено или бронзово-зелено. Младото растение образува храстовидна форма, но с възрастта пуска дълги клонки и тогава може да се постави в кашпи. Може както бръшляна да го оформяте с подрязване. Поливайте го само, когато почвата е изсъхнала.

Изборът не се ограничава само с изброените по-горе четири растения. Има и много други като: Замиофолия, Хамедорея елеганс, Дифенбахия, Монстера,  Драцена, Аглаонема , Спатифилум, Маранта левконевра, Драцена триколор,  Пеперомия , Юка , Колумнея  и дори така обичаните Каменно цвете, Кралска бегония, палмата Нолина и популярната и лесна за отглеждане орхидея Фаленопсис.

Общото за тези растения е, че те могат да се отглеждат на северен прозорец, далече от пряка светлина(Замиофолията вирее и само на флуоресцентно осветление) , не понасят преовлажняване и студени течения .

Вижте още:

Стайни цветя, които се отглеждат много лесно

Стайни растения защитават от токсини

Подхранване на цветята с отпадъци от кухнята

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting