Как да боядисаме декоративно стените ?

Начинът, по който са боядисани стените на стаите влияе върху настроението ни, прави ни  енергични или пък спокойни. Лесно е да освежите дома си като пребоядисате стените и без да сте професионалисти. Преди да пристъпите към същинското боядисване, извършете нужната предварителна подготовка. Вижте как:

ПОДГОТОВКА НА СТЕНИТЕ НА СТАЯТА ЗА БОЯДИСВАНЕ

Как да боядисаме стаята?

За да избегнете баналностите и придадете индивидуалност на дома си направете декоративно боядисване на стените. То има още едно предимство- скрива неравностите и дефектите върху повърхността на стената. Нужни са ви само бои и някои прости инструменти и подръчни приспособления. като  валяци, четки, памучни парцали и др. За да се постигне декоративен ефект са нужни поне два цвята боя.  Първия(основен) цвят се оставя да изсъхне напълно, а върху втория се работи докато  боята е още влажна или се нанасят отпечатъци с различни приспособления с втората боя.

Ето някои лесни  начини за декоративно боядисване на стените:

1.Нанасяне на отпечатъци-нанасят се върху напълно изсъхнала първи цвят боя. Може да се прави с различни приспособления по няколко начина:

  • Ефект на звезден прах- на изсъхнала стена с груба изстискана четка се пръскат капки от друг цвят боя.
  • Хаотични декоративни шарки -върху изсъхнала първи цвят боя с мокри, напоени във втория цвят боя гъба, дълговлакнеста четка или памучен плат обвит върху валяк се нанасят отпечатъци.
  • Изображения с шаблони-Върху изсъхнала първи цвят боя с помощта на шаблони се нанасят различни изображения с втори цвят боя. Този метод е много подходящ за декориране стените на детска стая с разноцветни изображения на животни. Може да купите готови шаблони или да свалите, отпечатате и изрежете такива от интернет. Използвайте например:

Силуети на принцеси

Шаблони за апликация

 

  • Декоративни шарки с релефен валяк-върху изсъхнала първи цвят боя с помощта на релефно набразден валяк се нанася втори цвят боя.
  • Изображения с печати- върху изсъхнала първи цвят боя  като се притискат към стената релефни печати, топнати във втори цвят боя се нанасят изображения на листа, цветя и др. Процесът е трудоемък, но ако се използват бои с блестящ метален ефект ще имате стая, която внушава шик и лукс.

2.Оформяне на декоративни шарки със сухи приспособления върху влажна втора боя-за целта върху изсъхнала първи цвят боя цялата стена се боядисва с втория цвят боя и докато тя е още влажна се работи със суха метличка, груба суха четка, сух памучен парцал- усукан или смачкан или суха смачкана дебела хартия.  Усуканото парче плат търкалайте отгоре надолу по мократа стена. С четката и метличката се придава ефект на дървесна структура на стената. С тези приспособления фактически се отнема (попива) част от втората боя и се получава декоративен ефект.

3.Декоративен ефект с парче тънък полиетилен-  полиетиленовото фолио се залепя върху мократа втора боя и бързо се отлепя. Получават се преливащи се петна от втория цвят боя.

4.Може декоративно да боядисате стената и като имитация на стена зидана с тухли или камъни. Този ефект изисква повече работа и старание. Първо върху стената се разчертават тухлите или камъните, по линиите се залепва бояджийско тиксо и за повече достоверност, може да нанесете върху правоъгълниците груба гипсова мазилка, която после се боядисва. След изсъхване се отлепя тиксото и на местата му с тънка четка се боядисват бели линии имитиращи хоросановата спойка между камъните и тухлите.

5.Блестящи ефекти с глазура-Луксозен вид ще придобие стаята ви, ако върху пpeдишнo бoядиcaни пoвъpxнocти нанесете аĸpилнa глaзypa c мeтaлeн eфeĸт на cpeбpo, злaтo, бpoнз или мeд. Контрастната  аĸpилнa глaзypa глазура преди да е изсъхнала се докосва с груба суха кръгла четка( или груба суха гъба) равномерно или зонално по цялата стена. Ползвайте указанието на производителя как да работите с нея.

Вижте още:

Как да играем с цветовете в интериора на дома

 

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting