Как да боядисаме стаята?

В една от  предходните статии разгледахме как трябва да се подготви стаята за боядисване. Ако сами се заловите да я боядисате ще спестите доста пари и ако спазвате  стъпка по стъпка някои основни правила, ще се справите много добре и ще бъдете горди от себе си. Първо трябва да си набавите всичко необходимо:

 • Боя -вид, марка и цвят по избор, но да е качествена.Необходимото ви количество консултирайте с продавача според квадратурата на площта, която трябва да покриете с боя
 • полиетилен за застилане на пода
 • валяк и четка
 • ваничка  за боята
 • бояджийска лепяща се лента-не я заменяйте с друг вид лента.Бояджийското тиксо е пригодено при снемане да не поврежда стената,дори да е покрито с боя
 • стълба
 • кит
 • шкурка

След като сте подготвили  за боядисване стаята, както бе описано в статията“Как да подготвим стаята за боядисване“, следвайте следните стъпки:

 1. Започнете от тавана.Облепете с лента по целия периметър мястото, където се срещат тавана и стените.
 2. Налейте малко боя във ваничката и натопете четката(само косместата част). Тръкнете я в преградката , за да падне излишната боя и боядисайте с четката ивица със ширина около 5-10 см по целия периметър на тавана.Тогава продължете да боядисвате с валяк.Ако го монтирате на дълга дръжка може да боядисвате и без стълбата.Ако боядисвате в същият цвят,   който е бил и преди не енужно да грундирате и повтаряте боядисването.
 3. След като таванът е изсъхнал, може да пристъпите към боядисване на стените.Свалете лентата и ако ще боядисвате стените в друг цвят, облепете с лента тавана по целия периметър. Ако са в същия цвят( напр. бял), това не е необходимо.
 4. С четка боядисайте ивици 5-10 см широка в горния край на стените   по целия периметър, също в долния край по целия периметър на пода и около прозоречните рамки и вратите.След това продължете да боядисвате с валяк.Винаги след потапяне на валяка отстранявайте излишната боя, за да не капе.Старайте се да не наслагвате боята двойно на мястото, където предварително сте боядисали с четка.
 5. Боядисвайте стените една по една.Ако в процеса на боядисване ви се стори, че цветът не е еднакъв навсякъде, не се впускайте да повтаряте боядисването на определени места.Изчакайте боята да изсъхне навсякъде, защото има разлика в цвета на мократа и суха стена. Освен това, ако повторите , преди боята да е изсъхнала, вие фактически ще я изтриете от стената.
 6. Ако след пълно изсъхване забележите петънца или жилки, ивици от по тъмна или по-светла боя, ще трябва да повторите боядисването.

Вижте още:

Основно почистване на дома

Освежаване на дома

Пролетно почистване на дома

Съвети за почистване на дома

Как да Обновим Дома си Без да Правим Ремонт

 

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting