Как да запазим пресни плодове и зеленчуци за зимата?

 Пресните плодове и зеленчуци поддържат имунитета ни през зимата  и помагат да се справим с простудните заболявания и грипа.Освен чрез консервиране, сушене и замразяване, част от реколтата от нашата градина можем да запазим и в свежо състояние, ако спазваме определени правила.

1.      Подбират се само сухи, цели  и здрави и плодове и зеленчуци.

2.      Препоръчително е да са  набрани в ясно и сухо време.

3.  Витамините се губят на светлина и стайна температура . Съхраняването трябва да става в тъмни и проветриви помещения , при ниски, но положителни температури- най-добре от 2 до 6 градуса.

4.      От плодовете най-дълго се съхраняват ябълки,дюли,грозде и круши:

·        Ябълки- обвити в хартия или в касетки със суха чиста слама наложена между редовете или наредени на сухи дъски, без да се допират една до друга.

·        Круши-зимни сортове, обвити в тънка хартия, наредени на етажерки или в плитки касетки на един ред.

·        Грозде-къснозрейни  сортове с дебела ципа. Отрязват се заедно с част от пръчката, чиито краища се натопяват във восък или парафин.Гроздовете се закачват на връв  или прът, без да се докосват един до друг. Може да се поставят и в хартиени кесии, пълни с дървесни трици, вързани над гроздовете, и да се окачат на въже или прът.

5.От зеленчуците най-дълго се съхраняват картофи,тикви, кореноплодни,  зеле, лук и чесън . До   месец и половина може да запазите домати и пиперки.

·        Лукът и чесънът е най-добре да са сплетени на венци и окачени на хладно, сухо и проветриво място.

·        Доматите се берат недозрели и нареждат с венчелистчетата надолу върху  етажерки. Пиперките се обвиват в хартия всяка по отделно и се нареждат на етажерки или в касетки на един слой. Така може да запазите до два месеца и  зрели патладжани.  Доматите се запазват добре и ако се отскубнат с корените и се окачат висящи надолу, без да се докосват един до друг.

·        Кореноплодните:моркови,ряпа,целина,цвекло и пащърнак, а също и празът се съхраняват добре в сандъци със сух и обеззаразен пясък  или в ями.В ямите на дъното се насипва пясък и зеленчуците  се  зариват с пясък и с  20 см пръст.

·        Картофите се нареждат в касетки, така че да не се запарват. Добре се съхраняват и в ями, както кореноплодните зеленчуци.

·        Зелки-бяло и червено зеле и алабаш се обвиват с хартия или полиетилен и се закачват за кочаните( по-възможност оставени по-дълги) да висят надолу.

·        Тиквите се нареждат на дъски, без да се допират една в друга.

Вижте още:

Сушене на плодове във фурна

Естествено сушене на плодове и зеленчуци

Приготвяне на цукати

Как да Съхраняваме Плодовете и зеленчуците?

КАК ПРАВИЛНО ДА СЪХРАНЯВАМЕ НАСИПНИ ПРОДУКТИ?

Как се проверяват и съхраняват яйца?

Запазване марулите свежи

Как да запазим свежи цветята във вазата?

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting