Как да изберем покривка за маса?

 Можем да разделим покривките за маса на две групи: интериорни и трапезни. Първият вид традиционно са плетени,бродирани,жакардови или щамповани, но рядко се използват в съвременния дом.

Актуални сега са покривките-пътечки.

При покривките за хранене разнообразието в материалите, цветовете  и десените е огромно. Класическата бяла ленена покривка в комплект със също такива салфетки за хранене, вече се използва предимно при много официални обеди и вечери.

В повечето случаи ленените покривки  или покривките от смес на лен и памук са цветни и се комбинират стакива салфетки в контрастен или хармониращ цвят. При съвременното сервиране, обикновено върху голямата покривка се слага втора , по – малка, която се подбира по тон както салфетките. Допълнителен шик към сервировката на масата добавя красивото сгъване на колосаните салфетки.

Формата на покривката зависи от формата на масата. Единствено на кръгла маса подхождат и кръгла и квадратна покривка. Най-практично е размерът на покривката да е подбран така, че тя да виси от всички страни около 40 см.

За ежедневна употреба в много домакинства намират приложение покривките от полиестер, смес от полиестер с памук, от изкуствена коприна, покривки с тефлоново покритие и др., които се перат и сушат лесно и не изискват гладене.

В тържествени случаи, обаче е стилно  масата  да е застлана с добре изгладена  покривка от лен, в краен случай памук.В съвременните модни тенденции често цветовете на покривките са тъмни и наситени.Добре се вписват във всеки интериор покривките в неутралните цветове на кафявата гама. Имат място и красивите традиционни покривки от естествени тъкани с дантели и бродерии.

Последният писък на модата в покривките са жакардовите покривки от лен и естествена коприна  „Да Винчи”, по подобие на покривката от картината на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря”. Тези покривки са тежки и луксозни и не всеки може да си ги позволи, но имат свой аналози, изработени от полиестерна коприна.

  Покривките от лен и памук се свиват при пране при температура повече от 30 градуса. Памучните покривки изглеждат шик, ако са колосани. Ако прибавите сол в разтвора за колосване, платът ще придобие блясък.

Покривка от натурален материал  е много подходящ подарък за младоженци или новобрачни.

Вижте още:

Сгъване на салфетки за официален обед или вечеря

Етикет при официална вечеря

За домашният уют

Есенна декорация на дома

Идеи за подреждане на дома

Цветовете в интериора на дома

Спалнята в „зеления дом“

Модни тенденции на тъканите в дома

Огледалата в дома

Съхраняване на сервизи и прибори

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting