Как да Направим Сеитбообръщение в Домашната Зеленчукова Градина

Как да Направим Сеитбообръщение в Домашната Зеленчукова Градина

1.Защо се налага сеитбооборот?

У нас обикновено градината принадлежаща към дома е малка по размери  и служи за отгледане на зеленчуци само за семейството. Точно заради малката и площ е много важно в нея да се създадат такива условия, че да се получи достатъчна по количество и качество продукция. Още от столетия практическият опит е доказал, че отглеждането на една и съща култура на едно място в продължение на няколко години намалява добивите и качеството на продукцията. Причините са няколко:

 • Изискванията на зеленчуковите култури към хранителния режим на почвата са различни. Някои зеленчуци изтощават почвата по-малко, други повече. Желателно е да се редуват така, че почвата да получава нужната почивка и да се възстановява. Ако отглеждаме дълго време на едно място едни и същи култури почвата се изтощава от хранителните вещества, необходими за тези видове.
 • Натрупват се специфичните за тях   болести и вредители. Ако една култура( зеле, домати, картофи) е била поразена от някаква болест или вредители, след нея трябва да се насади друга култура, която е устойчива на тези зарази.
 •  Затова трябва да се сменят местата на зеленчуците в градината, с други думи да се извършва сеитбообращение.
 • Някои растения ( например  цвеклото и спанакът) са чувствителни към отделяните от собствените им корени токсични елементи, които се натрупват в почвата при отглеждането им.
 • Зелевите култури повишават киселинността   почвата и за да се подобри нейното рН е нужно следващата година на тяхното място да засеем друг вид култури.
 • Различните зеленчуци в различна степен потискат развитието на плевелите. Луковите култури( арпаджик, лук, праз) и морковите позволяват силно заплевяване на площта, докато след зелето, доматите, пипера, патладжаните, краставиците и тиквите, мястото остава по-чисто.
 • Зелевите култури силно изтощават почвата, културите от семействата картофови и тиквови- в по-малка степен, а бобовите култури подобряват структурата на почвата и я обогатяват с азот.
 • За да се поддържа добра структура на почвата е добре след растения с плитки корени да се засаждат такива, които са  с по-дълбоки корени и обратното.
 • Бобовите култури обогатяват почвата с азот и подобряват структурата и.

2.Какво е сеитбообръщение?

За да запазим плодородието в градината си,  да минимизираме вредителите(инсекти), болестите и едностранното изтощаване на почвата е нужно растенията от едно и също семейство да засаждаме повторно на същото място едва след три-четири години т.е.  трябва да планираме сеитбообръщение. То представлява  редувано отглеждане през различните години на различни растения на едно  и също определено място. Ротацията обикновено се прави за период от 3-4 години. В площите за сеитбообръщение не се включват многогодишните зеленчуци и билки:аспержи, ревен, артишок, хрян, морско зеле, билки и подправки, които се отглеждат на едно място по няколко години.

За да направим сеитбооборота, градината се разделя на четири участъка и във всеки участък в продължение на четири години се засяват последователно растения от различни семейства. Спазва се и правилото преди  зеленчуковите култури, които са най- взискателни към изхранване( като зелевите) да се засяват бобови, а след тях такива , които са по-малко взискателни( като тиквовите и картофовите). За добри резултати от сеитбообращението е задължително да включваме достатъчно бобови култури. Същевременно  бобовите култури и царевицата, може да отглеждаме на едно място няколко години поред. Допуска се в тази четиригодишна ротация на културите, в участъците на картофовите, бобовите и зелевите да се засаждат растения от семейството на цвеклото и морковите.

3.Зеленчукови семейства

  • Бобовите култури: фасул-нисък и пълзящ, грах, соя, бакла,нахут, фий, детелина, са отлични предшественици за почти всички останали. Те подобряват структурата на почвата и я обогатяват с азот и други хранителни вещества. Проблемът идва от това, че в малката домашна зеленчукова градинка се стараем да отгледаме разнообразни зеленчуци и не е възможно всички да садим след бобови култури. За да включим в сеитбообръщението всички зеленчуци, трябва да знаем до каква степен  различните семейства изтощават почвата:
 • Зеленчуците от семейство Лукови( различните видове лук, праз, чесън и др.) се задоволяват с по-малко хранителни вещества и могат да се садят след такива, които активно поглъщат хранителните вещества като доматите. За да се възвърне напълно почвеното плодородие е добре на следващата (третата) година на мястото да се засадят бобови.
 • Зеленчуците от семейство Зелеви(зеле, карфиол, броколи, кресон, брюкселско зеле, алабаш, репички, ряпа, брюква, и др., са от лакомниците спрямо хранителната среда на почвата и след тях тя трябва да се възстанови. След прибиране на реколтата от зелевите култури, ако не може да оставите мястото да почине с тревна покривка за една година, наторете го богато през есента  с компост или угнил оборски тор, за да включите участъка на пролет отново в сеитбообръщението.
 • Листните зеленчуци (артишок, цикория :градинска жлъчка:червена-радикио,  фризе, белгийска,салати, марули), са взискателни към наличието на хранителни вещества в почвата и я изтощават. Налага се след тях да се засяват зеленчуци от семейство бобови, за да я възстановят. Същото се отнася и за зеленчуците от семейството на цвеклото (салатно цвекло, захарно цвекло, кръмно цвекло, спанак, манголд).
 • Семейство картофови , доматови(патладжан,пипер,домати, картофи)  е добре да се засяват след растения като царевица, ръж, пшеница, овес и други, но в домашната зеленчукова градина това е невъзможно. Може да смесвате посевите им с кореноплоди: цвекло, моркови, целина, пащарнак, Овесен корен, Черен корен. На следващата година засейте на мястото бобови култури.
 • Семейство тиквови (краставици, тиквички, тикви, дини и пъпеши изискват богата хранителна среда. Добре се развиват след царевица и други култури житни култури. След прибирането на реколтата от тиквови култури, трябва площта да се засее с бобови.
 • Растенията от семейство на  Морките (моркови, целина, кориандър, копър, магданоз, анасон, фенел, пащарнак, козя брада, се развиват добре и на бедни и средно-богати почви. Може да се отглеждат след растения от всички семейства, а след тях да се засадят зеленчуци от семейство лукови или бобови .

Избягвайте веднага след култури от семейство лукови( чесън, лук, праз) да засявате такива от семейство бобови.

2.Схема на четиригодишно сеитбообращение

 Разделете площта на градината си на четири участъка.  Може да следвате следната схема на редуване на културите в четиригодишен цикъл:

Участък А:I год.- картофови

                    II год.-други

                    III год.-бобови

                    IV год.- зелеви

Участък Б: I год.- зелеви

                    II год.-картофови

                    III год.-други

                    IV год.- бобови

Участък В: I год.- бобови

                    II год.-зелеви

                    III год.-картофови

                    IV год.- други

Участък Г: : I год.- други

                    II год.-бобови

                    III год.-зелеви

                    IV год.- картофови

В групата Други се включват семейство лукови, тревни, морковени, тиквови и листни зеленчуци: обикновена и сладка царевица, тикви, тиквички, пъпеши, дини марули и салати, чесън, лук-обикновен, воден, див и шалот, праз и т.н.

Доматите по-рядко страдат от изтощаването на почвата и може дълги години да ги отглеждаме на едно и също място и да разчитаме, че добивите им няма да намалеят.

Водете си дневник или поне пазете схемата( карта) на планираното сеитбообращение.

Вижте още:

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ВТОРА РЕКОЛТА ЗЕЛЕНЧУЦИ В ГРАДИНАТА СИ?

Вертикално отглеждане на зеленчуци

Как на Едно Място да Отгледаме Няколко Реколти?

Смесено Отглеждане на Органични Зеленчуци

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting