Как да Обновим Дома си Без да Правим Ремонт

За да повдигнем духа си, да се изпълним отново с енергия и желание за живот,  периодично се нуждаем от промени в заобикалящата ни среда. Това се отнася и за дома ни, но ремонтите костват средства, време и усилия. Спокойно, задачата да обновим дома си, но без да правим ремонт е напълно изпълнима и то само за часове. Първо се опитайте се с очите на страничен наблюдател да направите задълбочен анализ на мебелировката и декорацията на всички помещения. Сигурно ще откриете  грешки в подбора и разположението на мебелите, в подовите постилки, в цвета и тъканите на завесите и други детайли. Съставете си план и действайте. Може да следвате следните предложения:

 • Променете разположението на мебелите.Например може да  ги преместите спрямо стените  на стаите на 180 градуса по посока на часовниковата стрелка т.е., ако диванът в дневната е бил опрян на северната стена, преместете го на южната и всички останали мебели преместете съответно.
 • Помислете, дали не може да разположите някои мебели диагонално. Така ще увеличите визуално пространството и може да  оформите лесен достъп до групата за сядане.
 • В традиционното подреждане на мебелите, диванът винаги опира с гръб към някоя от стените и около него се организира кътът за сядане, отдих, пиене на кафе и чай и гледане на телевизия. Ако дневната ви стая е дълга, преценете дали да не преместите дивана да стои свободно сред стаята, например с гръб към къта за хранене и лице към прозорците. Пред дивана може да разположите ниска масичка и на подходящо разстояние с гръб към светлината телевизора.
 • Не само за минималистичния стил важи правилото „По-малкото е повече”. Преценете дали домът ви не е претрупан, дали всички мебели са натоварени с функции и ако се убедите, че някой шкаф или масичка, или нещо друго е излишно и запречва пространството, само защото сте свикнали да го имате, без съжаление го изхвърлете или подарете.
 • Преценете, дали мебелите ви са добре балансирани. Ако имате масивна тежка гарнитура за сядане( диван, фотьойли) и също такава масичка, балансирайте къта за сядане и го олекотете, като замените масичката с такава със стъклен плот. Може да поставите и висока стояща лампа, която визуално да изтегля групата във височина и я олекотява.
 • Ако имате дървени мебели, които ви е омръзнало да байцвате и лакирате, обновете ги с боядисване. Боядисаните в бяло мебели в спалнята ще създадат усещане за нежност и романтика. Боядисаните  в правилно съчетани ярки бои мебели в детската ще я направят по-весела и привлекателна за децата. Ако имате стар скрин или шкаф, на който много държите, може да си поиграете и да го подновите с декупаж, да го тапицирате сами със зебло или кожа. Потърсете и други идеи в сайта.
 • Подчертайте основните групи мебели с отделни подови постилки: килими, черги, рогозки и т.н. Не е задължително те да са еднакви, но трябва да хармонират помежду си и с мебелите по колорит и текстура. Не оставяйте  „летящи килимчета” на пода. Така стилистите наричат подовите постилки, които не се застъпват от никакви мебели. Те правят помещението да изглежда несъразмерно. Задължително е килимите да бъдат застъпени, поне от предните крака на столовете около  масата и дивана.
 • Ако нямате кът, в който сте подредили предмети на изкуството, добавете няколко леки полици и върху тях подредете каквото имате. Не е задължително да са скъпи статуетки, вази и др.Може да сложите различни сувенири от вашите пътувания, красиви занаятчийски декоративни предмети и др. Ако напротив, имате наредени прекалено много такива „дрънкулки”, колкото и чиста и подредена да е стаята, тя ще изглежда разхвърляна. Както винаги важна е  мярката.
 • Ако по мебелите си имате прекалено много снимки на любимите Ви хора в стоящи рамки, помислете дали не е по-удачно да организирате „галерия от снимки на някоя стена”. Подберете най-хубавите снимки и ги обединете в едно цяло, като например ги сложите в еднакви рамки или ги свържете помежду им с някакви декоративни елементи. Останалите снимки подредете в албуми или кутии.
 • Ако по стените си имате картини, фотографии, постери и др. , огледайте дали са правилно рамкирани и окачени. Произведенията на изкуството и огледалата трябва да са разположени на стените на средната височина  на очите на човека т.е. на около 150 см от пода. Ако картините са с големи размери, трябва да се окачат така, че горните им ръбове да са на нивото на горните ръбове на касите на вратите. Картините висящи над дивана трябва да са окачени така, че долния им ръб да е на височина 15-20 см над горния ръб на облегалката на дивана.
 • Поставете големи огледала в зоните, в които искате оптически да разширите пространството. Огледалата имат магически ефект в декорирането на дома. Светлината рефлектира в тях и създава илюзия за по-голям обем и простор на помещението. Освен това, когато са разположени срещу прозореца, те реално увеличават осветеността на стаята.
 • Вида, разпределението и силата на осветителните тела в дома са изключително важни. С поставени на различни места и нива осветителни тела, може да обособите различни зони в стаите, да създадете чувството за уют у обитателите. Прекрасно е осветителните тела да могат да се регулират и силата на светене да се съобразява с различните часове на денонощието. Малките семпли лампички над работните плотове в кухнята я правят модерна и функционална. Ако имате оригинални картини, акцентирайте ги с лампи с насочена светлина.
 • Огледайте завесите и щорите и преценете, дали да не подмените някои от тях. Новите правилно подбрани по материя и цвят завеси променят коренно визията на стаята. Може да ги съчетаете с хармониращи им нови възглавнички за дивана или възглавници за под в детската стая. Имайте пред вид, че окачените високо до тавана и дълги до пода завеси, правят стаята да изглежда по-просторна и висока.
 • Ако тъканите на дивана, фотьойлите и столовете са остарели вместо да ги претапицирате, ги облечете с  калъфи. Много по-евтино и практично е, защото периодично може да ги сваляте и перете. Ако изберете подходящи калъфи, ще получите визия на нов по-светъл дом. По аналогичен начин, може да освежите и челните табли на леглата в родителската и детската стая.
 • Оживете интериора със саксии с подходящи стайни цветя. Изберете такива, които виреят добре в затворени пространства и имат благотворен ефект върху здравето на семейството. Но не се увличайте. Претрупаният със саксии прозорец пропуска по-малко светлина. Голямо растение в саксия на пода в малка стая пречи на обитателите, а и самите растения също се нуждаят от достатъчно пространство за да се развиват добре.
 • За да има вашият дом уникален изглед, поставете акценти-ярък аксесоар, артефакт или уникална вещ, без да стигате до претрупване. Ако възглавничките на дивана, пречат да сядате удобно и възглавниците на леглото, пречат да лежите удобно, значи са прекалено много. Помнете, домът не е шоурум на мебелен магазин. У дома всичко трябва да е функционално, релаксиращо и в услуга на живеещите в него.
 • Ако в дома Ви все още стоят  някои секционни шкафове от времето на социализма, може да ги направите красиви и модерни. Просто облепете лицевите плоскости с плат( лен или плат за тапициране на мебели) и боядисайте останалите странични части с боя в подходящ пастелен цвят.

Домът е нашето убежище и е такъв, какъвто сами си го направим. Може да вложим много пари, да използваме професионални декоратори и пак да не се чувстваме в него у дома си. Но дори и с малко средства, ако вложим в него ум, любов и грижа, той ще ни се отплати.

Вижте още:

За банята

Идея за кухнята

Изкуствени цветя в банята

Освежаване на дома


Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting