Как да плетем лесно, бързо и ефектно

КОНДО ПЛЕТЕНЕТО – СУПЕРЛЕСНО, БЪРЗО И ЕФЕКТНО

Кондо плетенето е проста и бърза, но уникална техника, при която се използват два размера игли за плетене, за да се създаде лек, ефирен, ажурен и драпиран материал, приличащ на макраме. Тази техника е изключително популярна през 70-те и 80-те години на миналия век и както всичко ценно от миналото и тя се завръща отново.

При кондо плетенето най-често изделията се изработват в жартиерна плетка, т.е. всички редове се изплитат само с опаки или само с лицеви бримки, а се сменят иглите, които имат голяма разлика в размера. Така се получават редове със стандартни по размер бримки и редове с големи, отворени бримки. По външен вид изплетеното платно прилича много на това, което имаме при метода на плетенето с  изпуснати бримки.

Кондо методът е приложим за всякакъв вид плетки, но изделията изглеждат най-добре, ако се плете жартиерна или гладка лицева, или оризова плетка. При по-сложно преплитане на бримките се губи ефекта, получен от значителната разлика в дебелината на иглите за плетене. Обикновено по-тънката игла се избира да бъде с размер, съответстващ на дебелината на преждата, а по-дебелата –с от 6 до 10 размера по-голяма.

За кондо плетенето може да се ползват всякакви прежди, но за получаване на въздушно и пухкаво плетиво е добре да използвате меки и влакнести прежди.

Този стил на плетене е много подходящ за стилни шалове, меки пуловери и леки одеяла.

С тази техника могат да се справят дори и начинаещи плетачки. За да започнете, изберете комплект прави игли с размера, препоръчан за преждата, която използвате. Имате нужда от две, за да можете да нанижете и да изплетете първия ред с малкия размер игли и след това вече включвате и голямата игла. Имате нужда само от една голяма игла, защото винаги ще я използвате за плетене на редове с бримки разположени на по-малката игла. Когато за изплитате първия ред с дебелата игла ще Ви бъде неудобно, защото трябва да я пъхате в бримките от тънката игла и те са стегнати. За да си помогнете, докато плетете всяка бримка, я избутвайте по цялата дебелина на иглата. Не работете само на върха на дебелата игла. Задръжте бримката върху дебелата част на иглата, докато се връщате обратно към върха за следващата бримка, като се уверите, че не дърпате предишната бримка твърде стегнато. След първия ред с дебелата игла ще свикнете да правите бримките хлабави, за да се плъзгат лесно по голямата игла.

           

Различни ефекти при кондо плетенето се получават, като се редуват не един ред с тънка игла – един ред с дебела, а ако се редуват няколко реда с две тънки – един с дебела. При завършване на плетивото също се използват двете тънки игли – изплетете последния си ред на малката игла, след това завършвайте всички бримки на последния ред с втората малка игла. Например при светло-лилаваия топ /третия по ред/ на картинката, са използвани две прави игли с дебелина 6 мм и една дебела- 12 мм. Преждата е 2 ката във всичките редове. Плетивото се започва с две игли 6 мм. изплитайте няколко реда лицеви бримки от лицевата страна и опъки бримки от опъковата. След това, като използвате игла 12 мм, изплетете един ред лицеви, като увивате работния конец два пъти около иглата за всяка бримка. За следващия ред се върнете към по-малката игла- 6мм и плетете опаки бримки, като отпускате допълнително омотания конец на всяка бримка от предходния ред. Това създава ивици от текстура с пухкави редове от дълги бримки, редуващи се с по няколко реда обикновена гладка лицева плетка, изплитана с двете по-малки игли.

Кондо плетене е най-лесно, когато се работи плоско/ напред-назад с обръщане на плетивото/, но можете да работите и в кръг с обръч. След като изплетете първия кръг на по-тънък обръч, сменете с по-голям размер обръч и плетете опаки бримки в следващия кръг. После се върнете на по-малкия и плетете, като редувате обръчите, както правите с прави игли.

Вижте още:

Как се плете плетка пеперудки?

Как се плете японски ластик?

Как се Плете Плетка Бриош

Как се Плете Плетка с Бухалчета

Плетене с линийка

Ажурна плетка

Блуза с плетка меча следа – схема
Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting