КАК ДА РЕЛАКСИРАМЕ ПО ВРЕМЕ НА КАРАНТИНАТА

КАК ДА РЕЛАКСИРАМЕ ПО ВРЕМЕ НА КАРАНТИНАТА

СЪВЕТИ И ИДЕИ ЗА ПРОДУКТИВНО И УДОВЛЕТВОРЯВАЩО ПРЕКАРВАНЕ У ДОМА ПО ВРЕМЕ НА КАРАНТИНАТА

Ако до сега животът на хората в активна
възраст можеше да се оприличи на
тренировка по бягаща пътечка,
от която не можеха да слязат заради
многото служебни, семейни и други
задължения, то времето на карантината
 е като натискане на бутона „пауза“
и слизане на земята. Излизането от
стереотипите на ежедневието, наред с
опасността и тревогата от заразата,
балансирането на грижите за децата,
работата у дома и страхът от
безработица, може да се окаже изпадане
в ямата на дълбока депресия с
катастрофални последици за психичното
ни здраве и благополучие.

Нашият препатил народ оптимистично е казвал: “Всяко зло, за добро“.  Да се постараем да видим и доброто в ситуацията. Настройте се позитивно и използвайте положителните страни на принудителния престой в рамките на дома.  Заетостта служи като преграда срещу празнотата и тревожността.

Стремежът за социален контакт е нормален и здравословен, а социалната изолация и нейният близък спътник, самотата, са вредни за психичното ни здраве, но единствената сигурна превантивна мярка срещу коронавируса е именно физическата изолация. Сега имате време да наваксате с нещата, които до сега сте искали да свършите, но сте нямали време. Извлечете позитивното от ситуацията и направете списък на ползотворните и забавни занимания, с които може да изпълните излишното Ви свободно  време и да го прекарате качествено.

За да не изпадате в депресия и униние редувайте почивката с физическа и умствена активност.  Не изпадайте в отчаяние и леност, не прекарвайте деня по пижама, а поддържайте твърд дневен режим за делничните и почивните дни. Направете си план- график за делничните и почивните дни, за седмицата, за месеца и се старайте да ги следвате. Хубаво е да го напишете, оцветите с маркери и стикери,  и колкото по- шарен и закачлив е, толкова по-добре. Най-сигурното оръжие за откъсване от тревогата и несигурността е да сме заети с разнообразни дейности.  Така няма да се чувствате извън рамките на реалността и ще бъдете по-спокойни.

Обмислете, определете и подредете приоритети във Вашия и на семейството Ви живот. Кое е най-ценното? Здраве, работа, пари, обучение?

Ето някои идеи:

1. Макар и физически дистанцирани, поддържайте постоянна дистанционна връзка с близките, роднините и приятелите си чрез разговори, видеоконферентна връзка, текстови съобщения,въобще чрез възможностите на съвременната комуникация. Помага много, дори ако просто разменяте весели снимки с приятели в Instagram. Подредете снимките, които сте запазили до сега, по теми или хронически. Редактирайте стотиците снимки на своя компютър. Помислете да направите фотоалбуми за себе си или за своите близки.

Пазете се и ограничете  общуването с хора, макар и Ваши близки, но  с токсично влияние- черногледи, хейтъри, недоволстващи и не признаващи ограниченията. Те могат само да Ви разколебаят и повишат Вашата тревожност. Не допускайте да преодолеят негативните мисли.

2. Осигурете си макар и малко лично пространство и лично време .

Когато сте затворени с децата си в малкото жилище, двамата родители работят дистанционно и децата учат също така и трябва да им помагате , ситуацията може да стигне до ръба на взрив, затова не се опитвайте да бъдете идеален родител, служител и съпруг или съпруга. В нормални условия Вие съвместявате същите тези три основни функции, но в различно време на денонощието и в различни пространства, а сега всичко е на едно ограничено пространство и в едно и също време. Отпуснете се, не изпитвайте вина и не обвинявайте другите членове на семейството. Никой не е в състояние безкомпромисно и напълно да реши едновременно тези противоречащи си по същество  задачи- позволете си някои пропуски и несъвършенства и за себе си и за другите от семейството. Обикновено тревогата, претоварването и раздразнението родителите, дори и да не искат, прехвърлят върху децата си и това ще утежни тяхното самочувствие и атмосферата у дома. Няма нищо осъдително, ако заявите на всички „Сега искам половин час тишина и никой нищо не ме безпокои“ и полегнете да починете. Така е добре да постъпва всеки в семейството, за да се поддържа равновесие.

Как да подобрим семейните отношения?

3. Заниманията в областта на изкуството лекуват душата в критични моменти от живота: Сега имате време да се пробвате на арената на изкуствата и занаятите. Може би винаги сте искали да започнете да рисувате, да напишете историята на Вашето семейство и род, да усъвършенствате умението си да свирите на някакъв инструмент, с който сте се занимавали в ученическите години и др.

Ако изброеното по-горе Ви се струва сложно или нямате време да се отдадете до такава степен на активно творчество, то тогава вместо творец, станете активен консуматор на изкуството и културата с помощта на модерните технологии:

  • Може да посетите онлайн и разгледате редица български и световни музеи и картинни галерии. Направете виртуален тур в Лувъра- Louvre  или направете онлайн обиколка на  Британския музей  British Museum  или да направите виртулно посещение на наши музеи и галерии: ВИРТУАЛНИ ПОСЕЩЕНИЯ НА МУЗЕИ И ГАЛЕРИИ.
  • Може да гледате и слушате концерти и оперни  и театрални представления. Много театри, операта и индивидуални артисти излъчват свои постановки и ако сте любител на тези изкуства, може да ги гледате и да се насладите. Музиката ни прави по-щастливи и по-оптимистични, пренася ни в друг свят.  Берлинската филхармония, например, любезно предлага концерти на техния уебсайт Digital Concert Hall безплатно.
  • Сега е момента да прочетете всички дълги романи и да изгледате всички дълги филми, спечелили Оскар, за които сте имали желание, но не сте имали време. Нищо не допринася толкова много за неусетното отминаване на времето както една наистина завладяваща история.

·        Успокоение носи оцветяването на картинки за възрастни-мандали и др.. Ако досега не сте го правили, опитайте и ще се убедите, че има ефект. Може да свалите и принтирате такива от сайта ни в категорията :    Здраве

 Картинки за Оцветяване за Възрастни 6

Рисуване по метода зентенгъл

Рисуване с гваш

 

  •  Водете си дневник или блог, в който да опишете мислите, чувствата и действията си през това кризисно за целия свят време. А може би ще започнете творческо писане и напишете книга за историята на своето семейство. Отделете глава за всеки член. Макар и от разстояние, споделете и обсъдете текста с роднините си. Помолете ги да ви изпратят снимки и ги приложете  към него. Проведете по телефона интервюта със своите възрастни роднини и ги съхранете на звуконосител. Това ще остане в семейната история.
  • Може да творите в областта на приложното изкуство като изработите от подръчни материли малки художествени предмети за дома си.

Вижте някои идеи:

Декорации за дома от хартия

3-d картини от хартия

Оригинални вази от метални кутии и гипс

Картини с изрязване на хартия

Какво можем да направим от стари CD ?

Абажури от хартия

Пликове от тапети

Картини от копчета

4. Отдайте се на саморазвитие и самоусъвършенстване. Ученето на нови неща превключва вниманието и концентрацията от ежедневната тревожност върху изучавания предмет. Така може да разширите професионалните си знания и умения или  да научите нов чужд език, или да разширите познанията си в области примерно – история, география, калиграфия, бързопис и др. към, които винаги сте имали интерес, но не и време. Ако винаги сте желали да научите нещо ново: нов чужд език, да рисувате, да плетете, да бродирате, да тренирате гимнастика, да танцувате, да играете шах, да готвите и т.н. -сега имате време да  започнете. Разбира се, ще се учите сами, като ползвате книги или компютъра. Сега е моментът да се самообразовате.

5. Ако се увличате от йога, медитация или каквито и да е други духовни и физически практики и упражнения– спокойно може да им се отдадете. Доказано е, че заниманието със спорт многократно снижава стреса, а имате ли желание има много начини да спортувате дори затворени в условията на малкия апартамент и може да тренирате  дори да нямате налични фитнес уреди. Работете върху своята гъвкавост. Силовите тренировки помагат за запазване на мускулната маса и поддържане на метаболизма. те могат да са ефективни, като използвате собственото си телесно тегло и малки тежести за ръцете. Може да правите гимнастика с обръч, с въженце за скачане, дори с две бутилки пълни с вода. В сайта може да намерите указания в рубриката:

Здраве

Вижте някои теми:

Упражнения с обръч за отслабван

Гимнастика за жени-СКАЧАНЕ С ВЪЖЕ

6.Танцувайте! Ако между външни хора сте се притеснявали да се отпуснете напълно в танците, сега нищо не ви пречи да го направите. С помощта на видеа в интернет може да разучите най-различни нови танци. Пуснете си музика и танцувайте- ще изразходвате калории, ще раздвижите течности,мускули и стави, ще придобиете гъвкавост и елегантност на движенията и стойката и ще се насладите на ритъма и мелодията. Колко много ползи! Най-вече ще се освободите от напрежението и ще се почувствате щастливи.

Ако имате деца, тренирайте заедно с тях и те и Вие ще се чувствате еднакво доволни от съвместните усилия.

7.Попътувайте виртуално. Изтеглете приложението SkyView на телефона си, за да видите далечни съзвездия, близки и далечни планетарни обекти. Разгледайте повърхността на Марс  Mars с   цифрова 360 ° камера или  разгледайте Великата китайска стена: Great Wall of China.

8. За да обогатите организма си с витамин D , в слънчевите дни правете слънчеви бани на балкона или терасата. Съобразете с какъв крем да намажете децата.

9. Карантината съвпада и с началото на пролетния сезон, което заедно с повечето свободно време и нуждата от дезинфекция е основание да направите голямото пролетно почистване на дома. Измийте прозорците, почистете и тези кътчета вкъщи, до които цяла зима не сте се докосвали- например аптечката с лекарства, почистете и пренаредете шкафовете и гардеробите, изперете пердетата, почистете основно мебелите и килимите, дайте възможност слънцето и светлината да влязат вътре и домът ви да блесне. Ползата е многостранна: чист, безопасен и благоуханен дом, гимнастика за тялото, успокоение на духа.

Пренаредете мебелите си, за да изглежда, че домът ви е съвсем различно пространство, още повече ако е нужно да обособите работни места за всички от семейството.

Вижте идеи  на сайта в категориите: Полезни съвети , За дома

Как да Обновим Дома си Без да Правим Ремонт

Освежаване на дома

Съвети за почистване на дома

Съвети за домакинството

Основно почистване на дома

Какви опасности ни дебнат в кухнята и на масата?

Как да перем, сушим и гладим?

Правила за пране и гладене

Содата в хигиената у дома

10. Ако имате любимо занятие –хоби, сега може да му  отделите повече време и да се усъвършенствате.  РЪКОДЕЛИЕТО- заниманията на ръчно изработване на различни изделия гълта стреса и представлява широко поле за изява и лично удовлетворение от получения резултат:

  • Ако разполагате с нужните инструменти и материали, сега е времето да извършите всички отлагани дребни ремонти в дома: да поправите дръжки на вратички, да оправите заяждащото чекмедже и т.н. да боядисате рамката на вратата, да инсталирате рафтове и етажерки и т.н. Тези незначителни актуализации на дома ще подобрят средата, в която живеете, ще ви държат заети и по този начин ще подобрят настроението Ви и по-малко ще Ви се иска да сте навън, което за сега, уви, не е препоръчително. Преподредете шкафовете в кухнята си.

Вижте някои идеи в категорията: Изделия за дома

Как да Обновим Старите Саксии?

Какво да направим от колелата на стария велосипед?

Какво да Направим от Старите Врати?

Какво да Направим от Старите прозорци?

Подновяване на мебели

Лопатки от пластмасови туби

Как лесно да направим етажерка?

Табуретка „пуф“ от празни бутилки

За банята

Детски кът за игра

Какво да направим от старите куфари?

Какво да направим от метални кутии?

Табуретки от чекмедже и касетка

Табуретка от стара гума

Детски кът за игра от щайги и касетки

Направи сам закачалка

Направи си сам етажерка

Направи си сама кошничка

Как лесно да направим етажерка?

Предстои смяна на сезона и реорганизирайте, пренаредете и подредете гардеробите и шкафовете с дрехи. Зашийте скъсаните копчета и разпраните шевове. Почистете и приберете зимните дрехи и обувки и извадете, освежете, ремонтирайте и наредете пролетните и летни дрехи и обувки.

  • Погрижете се за своя и на семейството Ви гардероб, като изплетете или ушиете нови неща или ремонтирате, освежите, обновите  и преправите старите. Да бъдем реалисти-чакат ни трудни във финансово отношение времена, напълно рухналата икономика след кризата от заразата ще се възстановява бавно и мъчително и пестеливостта ще е нужна.

Вижте някои идеи в категорията: шиене

Как да изработим маска за лице

Секси Топ от Блуза и от Рокля

Как се Крои и Шие Клош Пола

Как Лесно да Направим Модерни Старите Блузи

Как да Преобразим Мъжка Риза

8 Идеи за Лесно и Бързо Обновяване на Дрехи

Как да Ушием Елегантна Чанта или Кошница от Парцали

Кухненска престилка от риза

Вълнообразен подгъв

Построяване кройка на туника

Лесно Преправяне на Дрехи

Преправяне на дрехи 2

Ушиване на пола с волани

Скрояване на пола полуклош

Как да разширим тясната блуза?

Пола молив-скрояване и ушиване

Как да ушием набрана пола

Изработване на кухненска ръкавица

Възглавнички от стари пуловери

От стари чорапогащници нови 3/4 чорапки

  •  Ако вашето хоби е бродерията или пък сега искате да започнете да я упражнявате, ще намерите в сайта много модели и схеми за българска бродерия, схеми на бродерия за деца, дори и схеми на малки гоблени в категорията :  бродерия

Изделия за дома

Ето някои предложения, свързани с Великден:

Грейка за чайник

Плетени кокошки

Великденски кошнички

  •  Ако искате да се научите да готвите или да усъвършенствате и разнообразите кулинарните си умения, може да ползвате десетки рецепти за непретенциозни,вкусни, лесни, здравословни и икономични ястия, десерти и напитки в категориите:

Кулинарни Рецепти

Но помнете: стресът се бори със занимания с готвене, а не с непрестанно ядене!!!

11.Фризьорските и козметични салони са затворени, но сега имате време да се погрижите за тонуса и красотата си в домашни условия и с природни средства: маски за коса и лице, самомасаж и пилинг на тялото и лицето, оформяне на веждите и дори указания за подстригване и лесни прически и т.н. Ако искате променете цвета на косата си, ако не ви харесва –няма кой външен човек да ви види. Въобще сега е време за усъвършенствате уменията си при нужда сами да поддържате красива външността си. Помощ и всякакви идеи ще намерите в категорията: Красота

Вижте и някои конкретни идеи:

КАК С ДОМАШНИ СРЕДСТВА ДА ВЪЗСТАНОВИМ ИЗТОЩЕНАТА КОСА ?

Ароматерапия

ДЕПИЛАЦИЯ СЪС ЗАХАРЕН СИРОП

Как сами да си направим френски маникюр?

Как да боядисаме косата си у дома?

Оформяне на веждите

Самомасаж на лицето

Ако сами боядисвате косата си

Рецепти за домашни почистващи маски за лице

Подстригване каре

Къса прическа-схеми на подстригване

Ако сами боядисвате косата си

12. Отделете време да анализирате и планирате семейния бюджет.

Отчетете по възможност задаващите се негативи и направете няколко варианта.

Как да намалим разходите на семейството?

13. Настъпващите прекрасни пролетни празници: Лазаровден, Цветница, Великден  и Гергьовден трябва да посрещнем у дома, само в компанията на хората, с които живеем, но това не означава че не можем да ги изживеем пълноценно и да не спазим традицията. 
Включете и децата в подготовката- да оцветяват, режат,  лепят и моделират великденски картинки, картички и яйца- това ще ги направи щастливи!

·         Многобройни идеи за великденска украса на дома и най-разнообразни методи за оцветяване на великденски яйца ще намерите както в     http://www.nejna.com/ в категориите: бродерия , За дома , Изделия за дома

Например:

Бродирани великденски яйца

Схема на бродерия квачка с пиленца

Схеми за бродерия пиленца

Схема на бродерия кокошка

Великденски мотиви за бродиране

Великденски мотиви за бродиране 2

Великденски бродерии

Плетени Поставки за Боядисани Яйца

Плетени великденски Яйца

Плетена кошничка за яйца

Плетена кошничка за великденски яйца

Изплитане на пиленца

Плетени великденски яйца

Великденски кошнички

Плетено великденско яйце с перли

Плетено великденско яйце с перлички

ИЗПЛИТАНЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА

Великденски яйца

Декориране на великденски яйца

Декориране на великденски яйца

Великденска украса

Великденска кошничка

4 Свежи Идеи за Великденска Украса

Плетено Великденско Яйце

Грейка за Чайник “ Кокошка „

Великденски картички от отпадъци

Декоративни великденски яйца

Великденски яйца от филц

Боядисване на яйца с дантела

Боядисване на великденски яйца

, така и в http://www.lyuboznaiko.com/ в категориите: ‘Българска традиция и празници’  и ‘Сръчни ръце’ .

Великденска Украса

Великденска Украса

Великденска Украса

КАК ЛЕСНО ДА НАПРАВИМ УКРАСА ЗА ГЕРГЬОВДЕН?

Великденски Картинки за Принтиране и Оцветяване

Възкресение – Картинки за Оцветяване

Пиленце за великденска украса

Великденска украса от хартиени чинии

Великденски картинки

Украса на великденски яйца

Забавни животинки от великденски яйца

Шарени великденски яйца

Агънце в квилинг техника

Великденски картинки

Религиозна великденска сцена

Великденска картичка

Лазарки-картинки за оцветяване

Облепени великденски яйца

Гергьовден-Стихотворения и Картички

Великденски картички

Стикери за великденски яйца за отпечатване

Великденска украса

Великденски кошнички

Кошнички за яйца с квилинг

Великденски зайци и яйца с квилинг

Великденски картинки за оцветяване религиозни

Хартиена поставка за яйца -зайче

Хартиени поставки за яйца

Поставка за яйце пиленце

Картинки за принтиране и оцветяване – Цветница

Великденски картички с квилинг

Направи картички за Цветница

Великденско яйце зайче

Пързалка за Великденски яйца

Великденска кошничка

Оцвети великденски картички

Великденски яйца – картинки за принтиране и оцветяване

ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА

Великденски детски игри

Познай кое яйце е сварено!

Стихотворения за Лазаровден,Цветница и Великден

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТОВА ДАДЕНО ВИ  ОТ ОБСТОЯТЕЛСТВАТА ВРЕМЕ ЗА КУЛИНАРНИ ПОДВИЗИ.

В сайта http://www.nejna.com/

ще намерите богат набор от рецепти за посрещане на Великденските празници:

Агнешки супи

Пролетни супи

Мусака от агнешко месо със спанак

Великденска трапеза 3

Великденска трапеза 2

Агнешки супи

Агнешки супи 2

Как се проверяват и съхраняват яйца?

Как да запазим марулите свежи ?

Предястие от варени яйца – пиленца

Яйца – гъбки червенушки

Предястия от великденски яйца

Пролетни салати

Ястия с агнешко месо

Сладкиш със сух козунак

Домашни козунаци

Хлебчета и кифли с формата на птички

Десерти по стари български рецепти

Домашни торти по стари рецепти

Домашни сладкиши рула по стари български рецепти

Все пак имайте пред вид: карантината не е време за самообвинения и обвинения.

Старайте се времето у дома да преминава мирно и спокойно. Направете списък с нещата, за които сте благодарни в момента и гледайте с оптимизъм към бъдещето.

Не изисквайте от себе си или близките си подвизи и си осигурете достатъчно почивка и сън по седем-осем часа на денонощие. Лишеното от достатъчно сън тяло е по-податливо на вирусите, но ако се отдавате на дрямка през деня, нека не е повече от 15-20 минути, за да не объркате цикъла сън-бодърстване. Недостатъчният или прекомерно дългият сън са белег на депресия.

Заразата и карантината. Това ще продължи дълго, но не завинаги. Важното е всички да излезем от това изпитание здрави и щастливи. Доброто е по-силно от злото!!!


Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting