Как да си произведем биохумус за наторяване?

Чрез селектиране през 1959 г. в Калифорния е получен Калифорнийският червен червей, който в денонощие преработва органични отпадъци два пъти  равни на теглото му. В резултат той отделя изпражнения,които са най-добрият тор-биохумус за всякакви растения.Червеният калифорнийски червей  е от вида на дъждовните червеи, но с много по-висока производителност и плодовитост( за 1 година двойка калифорнийски червеи могат да дадат поколение до 1500 бр.)  . По целия свят непрестанно  се множат фермите за отглеждането му и за производство на хумус. Такива ферми има и у нас, откъдето може да си закупите червеи за размножаване или готов хумус. Незевисимо дали разполагате с градина, в която отглеждате цветя, зеленчуци и плодове или живеете в апартамент и имате саксийни растения,  можете лесно да оползотворявате кухненските и растителни отпадъци и сами да си произвеждате нужния ви тор с помощта на калифорнийският червей.Така ще постигнете  едновременно три цели:получаване на екологично чиста продукция, увеличаване на добива( 2-3 пъти) и оползотворяване на отпадъците.

За любителите градинари за наторяване на площ около половин декар е достатъчно да разполагат с 1-2000 бройки калифорнийски червеи.Направете си широк(примерно 2м х1м х 0,30 м), но плитък сандък от дъски или фазер на сенчесто място в градината.В такъв съд спокойно може да отглеждате от 40000 до 100000 червея.На дъното на сандъка застелете пясък за дренаж на отделяната течност, върху него 1-2 см слой почва,върху нея надребнени растителни отпадъци и  или полуизгнил оборски тор премесен с опилки( от зайци,кози  и овце торта може да  е прясна) с дебелина 3-5 см  и отгоре пак 1-2 см слой почва.За да се размножават и произвеждат  тор, на червеите са необходими топлина( от 4 до 25-26 градуса по Целзий, влага ( но подгизване  във вода),въздух, храна, алкална  среда ,тъмнина  и защита от насекоми и  гризачи.Алкалната среда поддържайте с калций  като добавяте в храната  счукани яйчени черупки, доломит, вар, креда. За да предпазите от насекоми и гризачи, обвийте сандъка с плътна мрежа.За да не загнива храната, добавайте нова , след като са преработили предишната. Хранете  веднъж седмично и при горещо и сухо време овлажнявайте 2-3 пъти седмично.За да изгребете готовия тор от сандъка, спрете да храните за 1 седмица и след това сложете храна в единия ъгъл. Всички червеи ще се преместят там и тогава ще може да извадите готовия хумус.За да запазите червеите  живи през зимата , трябва да покриете сандъка от всички страни с около половин метър слама.

За всеки случай ,може да отделите около 1000 и да ги отглеждате в контейнер в къщи, като ги храните с надребнени кухненски отпадъци (обелки от зеленчуци, стар хляб, утайка от кафе и чай и др.(  без кори  на цитрусови  плодове).Контейнер може да приспособите не само от дървена кутия, но и дори от картонена, обвита отвътре с полиетилен. Направете отвори на дъното за дренаж и приспособете отдолу съд за събиране на течността, с която може да поливате цветята.Хранете по малко през 2-3 дни и редовно пулверизирайте с вода субтрата. в такива условия през зимата от 1000 червея може да получите 10 пъти повече бройки до апролетта.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting