Как да Съхраняваме Плодовете и зеленчуците?

Плодовете и зеленчуците с високото си съдържание на витамини и микроелементи са чувствителни към рязката промяна на температурата, светлината  и влажността на средата. Различните плодове и зеленчуци изискват различни условия за съхранение.

Не е правилно всички плодове и зеленчуци да съхраняваме в хладилника!!! 

Напротив, за ябълките, бананите, недозрелите круши, цитрусовите и тропическите плодове (мандарини, портокали, лимони, лайм, грейпфрути, манго и папая), райска ябълка, нар и киви, средата в обикновения  хладилник е вредна.

 Студът в хладилника действа пагубно на нежните тропически и цитрусови  плодове, дините, пъпешите, краставиците, тиквите, тиквичките и доматите. Поставени в чекмеджето на хладилника те стават воднисти и меки, губят вкуса си, покриват се с тъмни петна и започват да гният.

Ананасите и бананите се съхраняват извън хладилника при температура от +5° С до +12 ° С. Добре се съхранява в хладилник авокадото .

Пресните марули и салати, рукола, спанакът и зелените подправки като:магданоз, копър, целина, джоджен, девесил се съхраняват в хладилника, в пликове от плътна хартия или обвити във влажна кърпа и поставени в отделни полиетиленови пликове. Подправките може да   натопите във буркан с вода и да го поставите на рафт в хладилника. Босилекът не издържа на студ-дръжте го потопен във вода на прозореца.

Зелените лук и чесън могат да се съхраняват в хладилника в затворени полиетиленови пакети, които са надупчени с игла.

Доматите и краставиците издържат няколко дни при стайна температура, поставени в решетести съдове, където се проветряват и не са подложени на пряко слънчево греене.

В хладилника за кратко време може да държим зрели круши, грозде, зелен фасул и грах млада бакла и репички- най-добре при температура от +8° С до +13° С.

Ако сте купили недозрели сливи, праскови и кайсии, оставете ги във фруктиери или кошнички да доузреят извън хладилника.

Прасковите, кайсиите, сливите, нектарините, крушите и гроздето, поради мъха или восъчния си налеп издържат , ако са на най-студеното място в хладилника, до седмица и повече.

Меките ранни плодове череши, вишни, ягоди, касис  и малини могат да се запазят в хладилника 1-2 денонощия, ако не са мити предварително и са разстлани на тънък слой в картонени кутии или в плитки съдове върху памучни  кърпи.

Броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле, китайско зеле, сладка царевица и моркови , поставени отделно в затворени надупчени полиетиленови пликове, съхранявайте в най-студената зона на хладилника.

Ако се налага да сложите чушките, тиквичките, патладжаните  и краставиците в хладилника-опаковайте ги също в хартиени или в перфорирани полиетиленови пликове и сложете в зоната на хладилника с най-висока температура.

От доматите най-издържливи са доматите „чери”. Може да ги държите в хладилника, наредени в затворени пластмасови кутии.

Плодовете и зеленчуците, които съхранявате в хладилника, с изключение на зелевите, поставяйте на определеното за тях място, където температурата е 8—10°С. При преохлаждане те губят своята структура, аромат и вкус. Дръжте всеки вид отделно,  обвити в кухненска хартия в  перфориран полиетиленов плик, за да предотвратите натрупването на влага в пакетите и последващо гниене. Не мийте плодовете и зеленчуците, преди поставянето им хладилника. Ако това се налага, подсушете ги в памучна кърпа и тогава ги прибирайте.

Дините и тиквите, картофите, цвеклото, ябълките, старият лук и чесън, отлично се съхраняват на сенчесто и хладно място извън хладилника. Важно е тези различни плодове и зеленчуци да са поставени в касетки или на скари, където въздухът може да циркулира и да няма  контакт по между им.

Ябълките, доматите и бананите при зреенето си отделят газ етилен, който стимулира и другите плодове и зеленчуци да зреят. Съхранявайте ги във фруктиери при стайна температура. Ако искате определен вид недозрели плодове зеленчуци като: домати, ябълки, авокадо, киви, сложете ги в пакет и при тях една-две ябълки, зрели домати или банан.

Поне един път месечно измивайте и подсушавайте хладилника. Ако хладилника ви няма  антибактериални добавки в отделението за плодове и зеленчуци, добре е да си набавите такава подложка антибактериална подложка от пенополиуретан.

Един хитър способ да имате за чайове, смутита и салати свежи подправки и билки както през зимата, така и през лятото, е да ги замразявате в кубчета лед.

замразяване билки и подправки

замразяване билки и подправки

 

Вижте още:

Как да запазим пресни плодове и зеленчуци за зимата?

КАК ПРАВИЛНО ДА СЪХРАНЯВАМЕ НАСИПНИ ПРОДУКТИ?

Как се проверяват и съхраняват яйца?

Запазване марулите свежи

Как да запазим свежи цветята във вазата?

 

 

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting