Как да успокоим плачещо бебе

Често се случва – бебето на  възраст до 3-4 месеца е здраво, нахранено, с чист и сух памперс, а плаче, сънят му е накъсан и родителите изтощени, изнервени и недоспали. Къде е причината и как да си помогнем? Науката за отглеждане на бебето се люшка в различни крайности и интелигентните и отдадени на децата си  родители, като следват стриктно съветите , неволно вредят и на детето и на себе си. В продължение на хилядолетия хората от по-примитивните култури отглеждат бебетата си много по-лесно и спокойно, като се основават не на научните съвети, а на натрупаните инстинктивно опит и традиция. След раждането детето напуска уютната и защитена среда на майчината утроба. Там то се развива в топла течна среда, в която е в странична поза с прибрани ръчички и свободно мърдащи крачета, почти постоянно се  полюшва  и непрекъснато чува силните бълбукащи и свистящи шумове от кръвоснабдяването и другите физиологични процеси в организма на майката. Когато поставим бебето на 2-3 седмици легнало  самотно по гръб в креватчето в тишината на детската стая, то се чувства изоставено, тревожно и уплашено, защото е лишено от обичайната среда и дразнители, които са му осигурявали сигурност, преди да напусне тялото на майка си. Затова то не може да се отпусне и да заспи за дълго и продължително време. В културно по- изостаналите общества бебетата се повиват в пелени до по-голяма възраст, обикновено майката го носи привързано към тялото си през целия ден, където то е със свободни крака, но с прибрани ръчички, никой не пази тишина специално за него, за сън го поставят в люлка и го люлеят и винаги , когато проплаче  , майката да гушва и му дава да суче. Така на  бебето в ранната му възраст са осигурени успокояващите усещания, които то има  през вътреутробният му период на развитие  и не преживява стреса, който преживяват новородените   в модерните и високоразвити общества. Оказва се , че   повече от 98 % от бебетата на възраст до 3-4 месеца престават с безпричинния плач и спят спокойно, ако се следват 5 прости правила:

  1.       Когато бебето е неспокойно, плаче или трябва да поспи,повийте го в лека голяма пелена, като приберете ръчичките му надолу по тялото и оставите на крачетата по-голяма свобода на движение. Повиването трябва да се направи така, че бебето да не може да се извърти и извади ръчичките си навън. Поставете квадратна пелена като ромб и подгънете горния ъгъл като триъгълник. Сложете бебето легнало по гръб в горния край на пелената, така че главичката му да е почти над прегъната и част. Изпънете ръчичките надолу успоредно на тялото. Загърнете около бебето дясната част на пелената, като обхванете и рамото. Прегънете  и изпънете леко долния триъгълник на пелената нагоре и след това загърнете и завийте около бебето и лявата страна на пелената.В зависимост от температурата в помещението, детето може да е облечено изцяло или частично под пелената. Целта на нейното използване е да уподоби обгръщането на детето в майчината утроба и то да се чувства гушнато на топло и закътано място. Ако по време на кърменето детето е заспало, събудете го нежно, повийте го в пелена и едва тогава го сложете да спи по гръб  в креватчето, за да има продължителен и спокоен сън.

     2.Ако детето още е неспокойно и продължително плаче, вземете го на ръце и го обърнете странично или по корем като лежи върху ръцете или скута Ви. Тази поза, ще го успокои, защото тя ще му създаде сигурността, която е изпитвало, преди да се роди, но след като заспи в креватчето, внимателно обърнете бебето, за да спи по гръб.

3. Ако детето продължава да плаче, възпроизведете шума, който то чува в утробата. Близо до ухото му произнасяйте звука „шшшшшш”. Намалете силата на „шъткането”, когато се успокои. На помощ могат да дойдат шумовете на прахосмукачка, сешоар, течаща вода.След 8-месечна възраст, обаче, този шум не успокоява , а дразни децата.

4. Следващата стъпка е лекото ритмично  люлеене с  малка амплитуда( от 3 до 6 см) .Ако трябва да излезете, сложете бебето  в слинг-шал или в  „кенгуру” и го носете до тяло  си. Люлеенето може да замени и равномерното возене  в кола.
5. Ако предходните четири стъпки не помагат да спре плача на бебето, проблемът ще се реши със сукането. Накърмете детето, или ако не е гладно, дайте му нещо( биберон), с което да упражнява смукателния рефлекс, който има огромен успокояващ ефект.

Ако имате проблеми със съня на детето , приложете последователно и търпеливо  горните пет стъпки, но ако бебето продължава продължително  да  плаче, обърнете се към лекар.

Вижте още:

Болнични за гледане на болно дете

Подготовка на дома за бебето

Как да се борим с детските капризи и истерика?

Домашни средства за успокояване на деца в стрес

Първи преглед на новородено от личен лекар

Детски алергии

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting