Как да Ушием Елегантна Чанта или Кошница от Парцали

Спомняте ли си приказката „Сливи за смет“? Тя е показателна, защото често сметта, това, което изхвърляме ценно . На тази идея лежи и проспериращият бизнес на млади дизайнери от Южна Америка, които изработват скъпи и  много търсени чанти от обикновени парцали.

С малко търпение и умение  може да си изработите и вие уникални чанти и кошници от парцалите, които в друг случай ще изхвърлите.

елегантни и красиви кошници и чанти от парцали

Бъдете практични! Бъдете пестеливи! Бъдете творци и създайте нещо красиво и практично от това, което бихте изхвърлили! А ако се питате как да го направите?- Ето така!

От изостанали парчета плат и памучни дрехи, които смятате да изхвърлите, може да изработите красиви, удобни и уникални чанти и кошници. Така може да се сдобиете с: нова всекидневна дамска чанта, чанта за пазаруване, кошници, в които да разпределите и подредите бельото, чорапите и хавлиените кърпи в гардероба, панерчета за съхраняване на хляб, кифлички и др. Работата ще е по-лесна и бърза, ако ги шиете на шевна машина, но и да шиете на ръка, няма да ви отнеме много време. В зависимост от твърдостта на изделието има два начина на изработка:

  1. Меки чанти:

Разпорете дрехите, изперете и изгладете получените парчета плат. Нарежете ги на еднакво широки ленти  с ножица или ротационен нож-резец. Ширината на лентата варира от 2 до 4 см според дебелината на плата и големината на изделието. С по-тесни ленти се получава по-изящна и добре държаща формата си чанта. Прегънете горния и долния ръб на всяка лента веднъж навътре до центъра и още веднъж по средата(ако първоначално лентата е широка 4 см, след второто прегъване ще е широка 1 см). Така ще се скрият от вътре ръбовете на рязане и разнищване и ще получите по-дебела и здрава лента, от която да градите чантата или кошницата. Как ще редувате и съчетавате различните цветове и десени на нарязаните от парцалите ленти е въпрос на Вашият вкус и желание. За да съединявате отделните ленти по дължина може да ги залепвате една към друга с текстилно лепило или да ги зашивате на ръка или на машина. За да се държат прегънати, може да използвате текстилно лепило, карфици или да тропоска. Започнете изграждането на кошницата от дъното, като завивате лентата във формата на плосък кръг или овал и пришивате всеки следващ слой към предходния. След като изработите плоското дъно, пришивайте лентите, които  изграждат вертикалните страни на чантите под ъгъл. Колкото по-остър е ъгъла, толкова по- изправени ще са страничните стени  на   чантата. Когато изработвате изделието на машина, най-лесно е в процеса на работа да спирате машината и всяка следваща лента да залепвате към предходната, откъм тесния край, да изчакате минутка да залепне, да я прегънете и да продължите да пришивате. Изработете също от 2-3 съединени ленти здрави дръжки и ги зашийте здраво към тялото на чантата.

 2.  Твърди кошници:

По този начин може да изработите по-твърди и свободно стоящи кошници, които да използвате  за различни цели. Разликата с първият начин на изработка е в това, че лентите се увиват веревно (без да се прегъват) около някаква корда( въже за пране, шнур и др. с дебелина от 6 мм до 1 см). Когато изработвате изделието на машина, най-лесно е в процеса на работа да спирате машината и всяка следваща лента да залепвате челно към предходната, да изчакате минутка да залепне, после да я увиете около кордата и да продължите да пришивате. Много професионално изглеждат кошниците, ако около кордата навивате изрезки от подлепени с вата платове.

Вижте още подобни идеи:

Красиви и Лесни Чанти от Стари Пуловери

Картини от копчета

Колие и гривна от копчета

Как да използваме старите копчета?

Картини от обемен пачуърк

Кошници, плетени от стари дрехи

Как Лесно и Евтино да Направим Дома си По-уютен

Одеяло от стари пуловери

Възглавнички от стари пуловери

Възглавничка с билки

Чанти от тениски

Детска чанта за спортен екип от старата тениска

Играчки от подръчни материали

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting