Как да ушием обгръщаща пола

Много е лесно сами да си ушиете обгръщаща Ви лятна пола с припокриване на двата края. Този модел поли, освен че са много комфортни за носене, в зависимост от плата, от който са изработени са подходящи както за всекидневието и за плажа, така и като част от вечерен тоалет за специален случай.

Набрана обгръщаща пола с връзки
Полата може да изработите с ластичен колан, със закопчаване с две копчета на колана или с колан, продължаващ в дълги и тесни връзки, които да завързвате на красива фльонга.

Полата за слаби жени може да се изработи набрана от едно правоъгълно парче или три правоъгълни парчета плат както е модел №1.

Как да определите колко плат ви е нужен за набрана пола?

Измерете обиколката на талията си и после изчислявайте. За да се получи захлупването освен обиколката на талията Ви е нужен още от 1/3 до ½ от обиколката плат. т.е. до тук Ви трябва един път и половина дължината на обиколката на талията. Сега предвидете и нужният за набора плат. В зависимост от това дали искате да е леко или по-силно набрана, трябва да умножите получената до тук дължина по 1.5 до 2 пъти, или нужен Ви е 2 х 1.5 х обиколката на талията =3 х обиколката на талията.

Пример: При обиколка на талията 70 см ви е нужен 210 см плат за ширината на полата. Ако дължината на полата е примерно 60 см, ще трябва да купите три дължини плат за основната част на полата и допълнително за колана и връзките и за драпериите по долния ръб на полата, примерно: 190 см(за основната част ) + 60 см ( за колана и връзките ) + 15 см х 6 ( за драпериите ) = 190 см + 60 см +90 см = 1.9 м + 0.6 м +0.9 м=3.4-3.5 метра плат при ширина на плата 70 -80 см. Ако ширината на плата е 140-150 см ще са Ви достатъчни 2 м плат.

Разполагане на кройките и скрояване на набрана обгръщаща пола

За по-закръглените дами е подходящо да се изработи разкроена, като на модел №2 / разположете кройките върху плата както при модел№1/

За разкроената обгръщаща пола първо си изработете на хартия шаблон на кройката по показания на по-долната схема начин:

Как да изработим шаблон на кройката за разкроена обгръщаща пола

Разкроена обгръщаща пола с връзки

 

 или да се разкрои на верев като полуклош като модел №3.

Клоширана обгръщаща пола с ластичен колан

Когато кроите набрана или разкроена А-образна пола имайте пред вид, че кройките на отделните части по дължина трябва да са разположени по основната нишка на плата. Същото се отнася и за колана, а драпериите пришити по подгъва и по вертикалните разрези в предницата, стоят по-добре, ако са скроени по верев.

За да се получи достатъчно прихлупване на двата края на полата, задължително дължината на основния колан, ако е от плат, трябва да е с обиколка най-малко един и половина пъти по-дълга от обиколката на талията. Ако прикачите на полата ластичен колан, то тя в горната си част трябва да отговаря на същото условие и след като направите нужното прихлупване на двата края, тогава да зашиете ластичния колан.

Таблица на нужните ви  мерки съобразно размера на полата

Мерки на талията и ханша съобразно размера на полата

Вижте още:

Как се Крои и Шие Клош Пола

Скрояване на клош пола

Лесно скрояване и ушиване на лятна туника

Изработване на пола пачка

Ушиване на пола с волани

Скрояване на пола-панталон

Скрояване на пола полуклош

Скрояване на клош пола

Пола лале-скрояване и ушиване

Пола молив-скрояване и ушиване

Как да ушием набрана пола

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting