КАК ЛЕСНО И БЪРЗО ДА СИ УШИЕМ ЕЛЕГАНТНО ПОНЧО ?

КАК ЛЕСНО И БЪРЗО ДА СИ УШИЕМ ЕЛЕГАНТНО ПОНЧО – ПЕЛЕРИНА ОТ ВЪЛНЕН ПЛАТ

Пончо от вълнен плат с подплата- официален тоалет

 1. Кейп, пелерина, наметало, наметка или пончо, както и да наречем тази горна дамска дреха, изработването и е по силите на всеки, който умее да шие на машина, а скрояването ѝ е от лесно по-лесно. Предложения модел защитава от студа и дъжда и прави силуета по-строен.

Пончо от плат във всекидневен тоалет

Нужни са Ви:

 • 80 см 100% вълнен плат с ширина 150 см (може и с ширина 140 см или 160 см ), който да е мек и добре се драпира, за да пада като струи от раменете и меко да обвива врата – например вълнен туид или кашмир. Имайте пред вид, че туидът освен топлота и мекота има и водоотблъскващи свойства.
 • 80 см плат за подплата (хастар ) с ширина 150 см. За по-луксозен вид на Вашата пелерина може да използвате сатен, тафта или коприна.
 • 5 големи декоративни копчета

Шивашки аксесоари

 

 1. Този тип горна дреха, поради конструкцията си е изключително печеливша за по-едри фигури, защото оптически скрива доста от излишните килограми. Изделието, изработено от материали с посочените по-горе размери е в широк диапазон за носене от дами с различни размери и телосложение, но най- подходящо е за фигури съответстващи на българските размери: № 44, № 46, №48 и №50. За по-дребни или по-едри жени е нужно да намалите или увеличите дължината и височината на правоъгълника, от който по-същество се състои наметката.
 2. Копчетата са само за декорация и се пришиват отгоре на равно растояние върху съединителния шев в горната част на наметалото. Ако искате вратния отвор да е по-голям, за да запазите прическата си при обличане и събличане, за най-вътрешното копче изработете илик и зашийте двете горни половини на правоъгълника на растояние 33-35 см от външния ръб.
 3. Готовата наметка с нейната сдържана елегантност ще Ви служи години наред и може да носите както във всекидневието за разходка и пътуване, така и в специални случаи като: сватби, културни и спортни събития на открито  и други поводи. Тя топло и комфортно обгръща тялото и Ви придава стил и изисканост, и никога не излиза от мода.

Една универсална и винаги актуална горна дамска дреха, идеална е за всички сезони, за всички възрасти и телосложения, за слаби и пълни, високи и ниски жени .

 

КАК ДА ИЗРАБОТИМ ПЕЛЕРИНАТА -ПОНЧО?

Ушиване на пончо

 

 1. Очертайте и отрежете 3 ивици с ширина по 4 см от лицевия плат за окрайчване на подплатата: една с дължина 150 см, т. е. по цялата ширина на лицевия плат и две от двете къси страни на плата– приблизително по 75 см дължина.
 2. Измерете отново правоъгълника от лицевия плат и този на хастара и намалете ширината и височината на хастара с по 2-3 см, за да уеднаквите размерите му след пришиване на лентите с размерите на лицевия плат.
 3. Прикачете ивиците с карфици към подплатата. За по-точна работа може и да ги тропосате, като оставяте по 0,5 см резерва за шева.  Пришийте ивиците от лицевия плат към двете странични и долната дълга страна на подплатата, на която съответно сте намалили ширината и височината, така че да получите два еднакви правоъгълника: един от лицевия вълнен плат и втори от хастара с пришити по трите му страни ивици от лицевия плат. Наложете лицевия плат върху подплатата и ако е необходимо отрежете от горната част подплатата, така че двата правоъгълника да станат напълно идентични.Изгладете така подготвения хастар и отрежете стърчащите части на ивиците.
 4. Обърнете лицевия правоъгълник и окрайчената подплата /хастар/ лице с лице и ги съединете от трите страни: лявата и дясна къси страни и дългата долна  с прав шев с резерва 0.5 см. Изгладете.
 5. Прегънете подплатения правоъгълник на две с опаката страна навън и съединете заедно с прав шев на дължина 40 см от вън навътре, първо двете части на лицевия плат, а после и двете части на хастара. Шевовете изминавайте от вътрешната страна на наметката. Изгладете .
 6. Накрая оформете вратния отвор, като подгънете на 1 см и пришиете хастара към лицевия плат по права линия. Обърнете наметалото на лице и изминете на 0,5 см и лицев укрепителен шев около отвора.
 7. Изгладете готовото наметало и пришийте декоративните копчета върху раменния шев.

ушито пончо

Има широко поле за въображението Ви, за да направите своето наметало единствено по вид и уникално:

Варианти на шито пончо

Може да изработите външната му част от две различни парчета плат,  подхождащи си по цвят и десен, но трябва задължително да са от един вид тъкан.

Може да пришиете около вратния отвор гарнитура от кожа, кадифе или велур.

Може да сложите за подплата принтиран ярък по цвят плат, но който да е в хармония с външния плат и тогава показващата се около врата част от подплатата ще имитира леко шалче.

Може вместо копчета да пришиете по раменния шев кожени катарами, да пришиете на растояние 15-20 см от външните ръбове на пончото контрастни ленти или да прикачите на противоположното на копчетата рамо  изработено от плат цвете, да изработите бродерия или подходяща апликация върху предната част на пончото и т.н.

II.След като свършите основната работа и пончото е готово, помислете и за аксесоарите и допълващите елементи, за придобиване на цялостен елегантен облик:

1.Как да изработите цвете от плат или да освежите пончото с апликация или бродерия вижте на:

Цветя и гердани от плат

Нарцис от органза

Далия или хризантема от сатенена панделка

Шаблон за апликация паун

Шаблон за пачуърк пеперуда

Схема за бродиране рози

Схеми за Бродиране на Рози

Схема за бродиране зодии 2

Бродерия с панделки 2

2.Как да си ушиете сами шапка от същия плат, която да допълни елегантния Ви облик?

Скрояване и ушиване на шапка

3.За всекидневието пончото се съчетава отлично с дънки, прав панталон и дълга разкроена пола. А за по-шикозен облик- с пола-молив, каквато може и сами да си изработите:

Пола молив-скрояване и ушиване

III.От същите платове може да си ушиете подплатен шал.

Показаният модел на шал-наметка е още по-лесен за изработване от същите материали, като са Ви достатъчни по 40-45 см от лицевия плат и подплатата. Той е идеално допълнение за всекидневния Ви тоалет  за хладните утрини и вечери през топлите сезони, а през топлите часове, за да не Ви пречи – просто го сгънете и приберете в чантата си.

подплатен шал-наметка

IV. НАМЕТАЛО-ОДЕЯЛО

Двулицево одеяло, което става наметало за навън

Много лесно и бързо може да си изработите ново попълнение на пролетно-есенния гардероб с две функции едновременно: правоъгълно одеяло с две лица с  4 копчета в единия край на по-дългата страна и съответстващи им 4 илика в противоположната. В закопчано състояние ще имате удобно пончо-наметало, което да Ви пази от студа навън, а в разкопчано- топло одеяло, с което да се покриете, докато четете или почивате на дивана у дома.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting