Как детето по-леко да се адаптира към детската градина?

Детската градина е мястото, където детето най-добре се научава да общува с връстниците си и в това отношение е незаменима. Периодът на адаптация на детето, откъснато от привичното домашно обкръжение в новата среда, за всяко едно от тях е стресов, но може да протече по-леко и по-кратко, ако:

1.Предварително в разговори с детето го подготвим то да възприема тръгването в детската градина като радостно събитие. За да изградим такова отношение у детето, трябва ние самите да сме убедени в това, защото децата улавят много вярно настроението на родителите си. Ако давайки го в детската градина, изпитваме чувство на вина и тревога, детето ще усети нашите чувства и ще изпитва страх от градината.

2. Детето трябва предварително постепенно да привикне към непродължителна раздяла с родителите си. За целта при възможност, оставяйте го за кратко време със свои близки и приятели, преди още да тръгне на детска градина.

3. Преди детето да тръгне на детска градина, търсете всяка възможност, където то ще общува с други непознати деца- на детската площадка, в парка,  на гости. Дори и да не участва в общи игри, важно е то да бъде редом с децата. Ако до постъпването си в детската градина детето е било само в центъра на вниманието на семейството си, в групата, където възпитателките трябва да се грижат за много деца, то ще се чувства нещастно.

4. Предварително запознайте детето с детската градина, като го заведете там и наблюдавате заедно децата, които играят в двора и техните учителки. Обяснете му положителните страни на живота в детската градина. Когато след записването го заведете  за пръв път , в негово присъствие изтъкнете пред възпитателките положителните му качества и достижения.

5. В много от детските градини е възприето през първата седмица времето на пребиваване на детето да се удължава постепенно, като започне  от няколко часа  и накрая се стигне до цял ден  и това е много успешна тактика.

6. Положителна е и практиката, детето да започне да посещава детската градина, като носи със себе си любима играчка. Така то не се чувства напълно откъснато от дома и семейството си.

7. Когато сутрин оставяте детето в градината, не удължавайте излишно времето за сбогуване. Дори и в момента детето да плаче, бъдете сигурни, че не след дълго ще се успокои и ще се заиграе с другите деца. Често сцените при раздяла са „представление” за пред родителите, чрез които детето ги наказва и изразява обидата си, че е оставено от тях, въпреки че се чувства добре сред децата и в заниманията с учителките.

Вижте още:

Необходими медицински документи за приемане на деца в детско заведение

Освобождаване или намаление на таксите в детските заведения

Режим на прием и издаване на деца в детската градина

Примерни критерии за оценка нивото на развитие на дете при постъпване в детска градина

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting