Как прозорците да изглеждат по-големи?

Как прозорците да изглеждат по-големи?

Ако нямате късмета да имате дом със светли стаи с големи прозорци, можете поне визуално да ги уголемите чрез вида и начина на окачване на завесите. За тази цел има няколко дизайнерски трика.

1. Как ниските прозорци да изглеждат по-високи?

Ако прозорците не са достатъчно високи, може да скриете този дефект като окачите дълги до пода пердета  на корниз, който е закрепен непосредствено под тавана( на 5-6 см) -сн.1. Ако пространството между горната рамка на прозореца и корниза е много голямо, може да го прикриете като използвате втори прът, на който да окачите къса декоративна драперия (ламбрекен) -сн.1а по цялата дължина на корниза, която да стига на сантиметър под горната рамка  на прозореца.  Тази празнина удачно може да се прикрие и ако комбинирате завесите с хоризонтални щори -сн.1b. Тогава щорите трябва да започват непосредствено под корниза и през деня да са спуснати до горния ръб на стъклата на прозореца. Празнината може да се прикрие и с корниз с широка декоративна челна дъска -сн.1c и 1d.

2. Как тесните прозорци да изглеждат по-широки?

За да изглеждат тесните прозорци по-широки, корнизът трябва да е с 60 до 80% по-дълъг, отколкото е действителната ширина на прозореца. Тази допълнителна ширина дава възможност завесите от двете страни на прозореца да закриват и части от стената -сн.2. През деня те трябва да са дръпнати така, че странично от ляво и дясно да стигат точно до рамката на прозореца -сн.2а.  Допълнителната ширина на завесите, която покрива стената се възприема от окото като ширина на прозореца. Може в двата края на пръта от двете страни на прозореца да окачите две крайни завеси, които да остават неподвижни, а от вътрешните   страни на прозореца  по още една завеса  , които  да се затварят и отварят. Ако имате два ъглови прозореца или няколко тесни прозореца един до друг, обединете ги в едно цяло -сн.2b, 2c и 2d. Това ще постигнете, като по стената между тях също пуснете завеса и/или окачите обща драперия или корниз, които  да ги обхващат заедно.Така ще създадете    илюзия за един цял голям и широк прозорец и ще подобрите пропорциите на стаята.

3.Как прозорците да изглеждат едновременно по- високи и по-широки?

За да създадем илюзията, че малките прозорци изглеждат по-големи, трябва да използваме едновременно триковете за височина и ширина, изброени по-горе. Поставете дълъг прът на  корниза на височина под тавана. Използвайте широки  и дълги до пода  пердета, които да покриват част от стената от двете страни на  прозореца. Окачете драперия, щори или широка декоративна дъска на корниза, които леко да покриват  горния ръб на стъклата на прозореца, за да прикриете пространството над ниския прозорец до тавана. Завесите разтваряйте така, че да опират до левия и десен странични ръбове на стъклата на прозореца.

Освен с размерите  и начина на окачване на завесите, може визуално да подобрите големината на прозорците и с умно подбиране на материята за завеси.

  • За да изглежда късият прозорец по-висок, използвайте за завесите и драпериите платове с вертикални райета или друг принт, който създава вертикален ефект -сн.3.
  • За да изглежда тесния прозорец по-широк, изберете плат, който има хоризонтални райета или друг принт, който тегли погледа хоризонтално от край до край-сн.4 и 4а.
  • За да изглежда малкия прозорец въобще по-голям ще помогне използването на завеси с принтирани карета или случайно разхвърляни изображения на контрастен фон -сн.5, 5а, 5b и 5с.

  • Боядисайте стената около прозореца в по-тъмен   и студен цвят, отколкото е рамката на прозореца. Така той ще изпъква и изглежда по – голям -сн.6.
  • Около прозореца разполагайте по-ниски мебели -сн.5.
  • Не пестете от плата за завеси и те ще ви се отблагодарят. Богатият набор, дори и на евтини материи придава лукс и завършеност на интериора.

С избора на цвят и окачване на пердетата може да подобрите и пропорциите на стаите.

Например една дълга и тясна стая  с прозорец на тясната стена ще изглежда съразмерна, ако поставите корниз по цялата и дължина и на него окачите по-тъмни от стените завеси. Така оптически стената с прозореца ще се приближи и стаята ще изглежда по-широка -сн.8.

Вижте още:

Идеи за подреждане на дома

Цветовете в интериора на дома

Модни тенденции на тъканите в дома

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting