Как се Плете Плетка Бриош

Плътни, релефни, красиви и с текстура на тъкани – такива са плетивата изпълнени в техника бриош. На пръв поглед техниката изглежда трудна, но като прочетете обясненията и пробвате, ще се убедите, че е достъпна и лесно усвоима.

плетка бриош и примери за изделия изпълнени по нея

По същество плетката бриош е двуцветен английски ластик, при който се получават вертикални райетата.

Плете се с два контрастни цвята и се получава плетиво с две лица. Нужно е да се плете стегнато, за да се получи по-голям контраст между двете лица на плетивото. С плетка бриош се плетат ефектни шалове, снудове, шапки, ръкавици без пръсти и зимни пуловери и жилетки. Шапките, пуловерите и жилетките могат да се носят от двете страни  като се обръщат ту от едната, ту  на другата, ако частите на  плетивото са зашити една със друга със скрит шев. Изделията изработени в техниката „бриош” са гъвкави и еластични, имат луксозен и модерен  вид и когато са фигурални приличат на интарзия или тъкано жакардово платно. За да усвоите техниката на плетене ”бриош” първо започнете с изплитането на обикновен двулицев  шал с основна плетка с прави райета(ръбчета). Плете  се две чорапени игли или с обръч. След като усвоите основната плетка „бриош”, може да пристъпите към фигуралната. Рисунъкът на орнаментите и фигурите при нея се получава чрез различни комбинации на свивки и наддавки. Особености има и при изплитането на шапки и снудове   в кръг с плетка „бриош”. Ако плетете в кръг( например шапка), след изплитане на първите 4 реда по долната  схема, после продължавате като повтаряте само 2-и и 3-и ред.

Изплитане на шал с плетка Бриош:

Ширината и дължината на шала определете по ваше желание.

Изплетете с преждата и иглите, които сте приготвили пробно парче 10 х 10 см и определете  броят на бримките, с които да започнете плетивото. Задължително е те да са нечетен брой!

Двата цвята прежда, с които плетете трябва да са с еднаква дебелина!

Нанижете бримките с първия цвят и започнете:

1-и ред:снемете 1 крайна бримка, *1 бримка снемете с наметка, 1 бримка изплетете лицева*, повтаряйте * до* до последната бримка на реда, последната крайна бримка изплетете .

Плъзнете плетивото в дясно в началото на обръча(Върнете се в началото на реда) и плетете 2-и ред с втория цвят прежда.

2-и ред:снемете крайната бримка, * изплетете 1 опака бримка,снемете 1 лицева с наметка *, повтаряйте * до* до последната бримка на реда, последната крайна бримка само снемете.

За да има красиви краища шала, спазвайте крайната бримка в началото и в края на редовете да бъде винаги от първия цвят. За тази цел, когато плетете реда с първия цвят(нечетните редове)- изплитайте крайната бримка, а когато плетете реда с втория цвят(четните редове)-само я прехвърляйте(снемайте) на иглата.

3-и ред:плетете с основния цвят –обърнете плетивото:1 кр.бр. се изплита, *1 опака бр. с наметката изплетете като опака,1 лиц.бр. само снемете с наметка*, повтаряйте * до* до последната бримка на реда, последната крайна бримка изплетете.

Плъзнете плетивото в дясно в началото на обръча и плетете с втория цвят.

4-и ред: снемете крайната бримка, *1 опак.бр. снемете с наметка,1 лиц.бр. изплетете заедно с наметката като лицева*, повтаряйте * до* до последната бримка на реда, последната (крайна) бримка само снемете върху иглата.

5-и ред:Плете се с осн. цвят:изплетете кр.бр., *1 опака бр. снемете с наметка,1 лиц.бр. заедно с наметката изплетете като лицева* повтаряйте * до* до последната бримка на реда, последната крайна бримка изплетете .
Плъзнете плетивото в дясно в началото на обръча(Върнете се в началото на реда) и плетете 6-и ред с втория цвят прежда.

6-и ред:снемете крайната бримка, * изплетете 1 опака бримка,снемете 1 лицева с наметка *, повтаряйте * до* до последната бримка на реда, последната крайна бримка само снемете.

7-и ред:Плете се като 3-и ред

8-и ред:Плете се като 4-и ред и т.н.

Вижте други плетки:

Схеми на Жакардови Модели Плетки

Схеми на Жакардови Плетки

Схеми на Жакардови Модели за Плетене

Жакардови модели на плетки за деца

Модели на плетки на две куки-лози,листа и цветя

Ажурни плетки на две куки

Блуза с плетка меча следа схема

Изплитане на двоен шал

Ластични плетки Английски ластик

Плетене на мрежи

Модели и схеми на плетки на 1 кука

 

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting