Капсулен гардероб

1. Какво е капсулен гардероб?

Понятието „капсулен гардероб” за първи път въвежда  през 1970 година Сузи Фокс- собственичка на моден бутик в Лондон. Тя предлага на своите клиентки да подбират и съставят своя гардероб от малко на брой основни части на облеклото, като: пола, два панталона, палто, блейзър, джемпър, рокля, 2 чифта обувки и 2 чанти. Всички елементи трябва  да са в класическата, никога не излизаща от мода линия , да се съчетават по цвят, да се допълват и да са взаимно заменяеми. Тогава  с прибавянето на няколко сезонни допълнения  към формирания ”Капсулен гардероб”може да  носите тези дрехи в продължение на няколко сезона, без да  купувате много нови неща и да бъдете в крак с модата и да изглеждате отлично. С така формирания интегриран „капсулен” гардероб, жената винаги ще има какво да облече и за работа, и за специални случаи и за свободното време и да изглежда елегантна и модерна.

2.Капсулният гардероб на Дона Карън

Идеята за капсулния гардероб е съживена и развита от американската дизайнерка Дона Карън в нейното концептуално ревю с „7 Easy Pieces“ колекция от 1985 година. Тогава публиката вижда на сцената осем манекенки с черни непрозрачни чорапогащи и черни бодита от жарсе. Те започват да добавят елементи на облеклото като поли, панталони, и рокли, за да докажат  тяхната взаимозаменяемост. Обличат и разменят седем подхождащи си по цвят дрехи: пола-молив, панталон, рокля, структуриран блейзър, джемпър, жилетка „тип прегърни ме”, като бодитата изпълняват ролята на блузи. С тези седем неща се създават подходящи тоалети за всеки повод  от деня и вечерта на една работеща и динамична жена. Карън заявява, че прави съвременна мода за съвременни жени-капсулният гардероб, състоящ се от седем основни интегрирани, допълващи се и взаимно заменяеми неща е практичен гардероб проектиран за работещите интелигентни жени , със семейство и с ограничен бюджет.

Моделите на полите-молив и роклите на Дона Карън са изработени от трико-двойно жарсе, които са лесни за поддържане и с вмънатите в тях драпировки правят фигурата по-женствена и същевременно прикриват някои нейни недостатъци.

Изтрий негативното, акцентирай позитивното!” – казва Дона Каран. Тя продължава да развива концепцията си, оригиналните й седем позиции са еволюирали с времето като включва  в капсулния гардероб: гъвкава пола, принтиран топ, чифт панталони-цигара, вталено сако, кашмирен пуловер,черно кожено яке, коктейлна рокля, прилепнали джинси и бяла риза. Представя като градивен елемент и голямата квадратна кърпа, която може да се носи и като загръщаща се пола и като шал. Карън сама се шегува, че нейният капсулен гардероб, с времето  от сбор на седем прости елемента се превръща в сбор на седем големи куфара. Независимо от това, в предлаганите от Карън колекции остава основната  идея на капсулния гардероб: ”Интелигентната и работеща   жена няма нужда от мода, която усложнява живота и. За да изглежда винаги съответстващо и секси облечена, тя се нуждае от мода, която да и служи практично и постоянно. Капсулният гардероб е сбор от седем основни, подхождащи точно за конкретната жена неща. Като ги разменя и съчетава, тя  е облечена подходящо и красиво за всеки момент в живота си.”

3.Основни правила за изграждане на капсулен гардероб:

  1. Изберете основния цвят на вашия капсулен гардероб, като се съобразите с вашия цветотип и тен. Той трябва да е някой от основните неутрални цветове, които добре ще се съчетават с допълнения и аксесори от други цветове. Като основен цвят изберете:черен, бял, сив, тъмносин или кафяв. Подходящи основни цветове са също бежовото и слонова кост. Купете си панталона, полата и палтото в гамата на основния цвят. Изберете си още един или два допълващи, по-светли от основния цвят, цветове за горните части на облеклото Ви-топ, рокля, аксесоари. Целта е след като сте определили цветовата си схема, всички части от гардероба Ви да могат да се съчетават и допълват по колорит. Имайте пред вид, че ако сте облечени в една гама от главата до петите, ще изглеждате по-високи и по-слаби. Може да изградите стилен тоалет в един цвят, като смесвате различни материи: трико, лицева кожа, кашмир, памук или плат с принтове.
  2. Определете критично и точно формата на тялото си и неговите добри и лоши страни.Като ползвате съветите какви дрехи подхождат за типа на вашата фигура, купувайте съставните елементи  на  капсулния си гардероб с такава линия и кройка, че да подчертавате нейните достойнствата и да прикривате визуално недостатъците и.
  3. Купувайте дрехите-съставни  елементи на гардероба си в класически, непреходни с модните тенденции кройки и модели, така че да бъдат актуални няколко години.
  4. Капсулният гардероб се състои от малко на брой неща, но за да е функционален, купувайте си дрехите от качествени платове и структурирани и ушити качествено. Купувайте дрехи, които са добре направени и ще продължат да изглеждат добре няколко години.
  5.  По  съвета на Дона Карън, включете в капсулния гардероб неща от трико и кашмир. Каран възвиси разтегливите тъкани и кашмира заради  способността им да ни карат да се чувстваме уютно, уверени и шик. Освен това те добре се драпират и дават възможност при конструиране на роклите, полите и туниките, да се прикрият някои изпъкнали в повече повърхности на тялото.
  6. Дона Карън твърди, че раменете са тази част от женското тяло, която най-малко се променя с възрастта и затова препоръчва да включваме топове, рокли  и  джемпъри с лодка деколте, широко V-деколте, елипсовидно деколте, асиметрични деколтета. Те визуално издължават шията и изглеждаме по-изящни и елегантни. Същевременно Карън препоръчва блузите да бъдат с дълги или поне ¾ ръкави.
  7. Според Дона Карън вталеният жакет от мека лицева  кожа с подчертани рамене, съчетан с пола-молив или прави панталони или джинси, придава на работещата жена повече респектабелност и е добре всяка да го има на въоръжение.
  8. Аксесоарите са много важни, казва Дона Карън. Големите бижута, реплики на антични бижута или на бижутата етнографски области от целия свят могат да отклонят погледа от области от нашето тяло, върху които не искаме да съсредоточават околните. Съща роля играят и впечатляващите колани, поставени на талията или на бедрата.

 Връзката между базов и капсулен гардероб е пряка и може да разглеждаме капсулния като ядрото на базовия гардероб.

Вижте още:

Как да определим формата на тялото си?

Дрехи, които винаги са модерни

Как да изградим основият си гардероб

Как да се обличаме според особеностите на фигурата

Как да подбираме и комбинираме дрехите

Дрескод

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting