Конфитюри по турски рецепти

Конфитюр от кайсии с бадеми

500 g дребни кайсии, разполовени и изчистени от костилките

2 чаши захар( 1 чаша =250 мл)

1 чаена лъжичка лимонов сок,

1 шепа бадемови ядки

Накиснете бадемите в гореща вода и после ги обелете. В съда, в който ще варите конфитюра сложете кайсиите и ги засипете със захарта. Оставете ги да престоят една нощ. Сутринта сложете съда на котлона и като мените ниска и средна температура на котлона, варете сместа, докато придобие консистенцията на конфитюр. С решетъчна лъжица обирайте и отстранявайте получилата се пяна. За да проверите готовността на конфитюра, гребнете от него 1 супена лъжица и я изсипете върху студена чиния. Изчакайте няколко секунди и с пръст бутнете конфитюра- ако се набръчква , добавете лимоновия сок и бадемите и варете още 2-3 минути. Отстранете съда от печката, изчакайте няколко секунди и напълнете конфитюра в сухи и затоплени бурканчета. Затегнете капачките добре. Съхранявайте конфитюра на тъмно и хладно място.

Сладко от патладжани

Шест дребни патладжанчета(около 6 см дълги)

1 чаша захар

1 1/2 чаша вода

4 карамфилчета

Сокът на 1 лимон
Не махайте дръжките и зелените венчелистчета на патладжаните. Обелете ги като отстраните само тънката кора. Накиснете ги в 2 чаши вода със сол за 15 минути. После ги изплакнете и изцедете с леко притискане и усукване с длани. Сложете в отделен съд да заври вода и на средна температура варете патладжанчетата 7-8 минути. Извадете ги и ги сложете на скара да се отцедят и охладят. Пак ги притеснете нежно в ръце, за да се отцедят по-добре.

Сложете захарта, водата и карамфилчетата да заврат. Прибавете патладжанчетата и намалете  котлона на най-слаба степен. Варете така сладкото около 25 минути. За да проверите готовността му, капнете капка от сиропа върху студена чинийка. Ако той не се разтича, добавете лимоновия сок, разбъркайте и изключете котлона след 2 минути.

Конфитюр от праскови

750 g твърди праскови, без костилки, обелени и нарязани на парчета

750 g (3 1/3 чаши) захар
2 чаши вода

Кората на 1/2 лимон, цяла

Сокът на 1 лимон

За да обелите лесно прасковите, пуснете ги в съд с вряща вода, оставете ги там за 2 минути и след това веднага прехвърлете в съд с леденостудена вода.В съда, в който ще варите конфитюра сложете подготвените праскови, захарта  и водата и оставете да престоят една нощ. На сутринта сложете съда на печката и варете сместа на средна температура, докато захарта се разтвори напълно. Тогава с перфорирана лъжица извадете парчетата праскови в друг съд, намалете температурата и на слаб огън варете сиропа 25-30 минути, докато се сгъсти. Тогава върнете обратно прасковите и добавете лимоновата кора и лимоновия сок. Разбъркайте и варете още 7-8 минути. Свалете съда от печката, извадете лимоновата кора и насипете конфитюра, докато е горещ в сухи и затоплени бурканчета.Затегнете здраво капачките. Съхранявайте конфитюра в тъмно и хладно място.

Вижте още:

Какво е съдържанието на пектин в различните плодове?

Конфитюри по турски рецепти

Сладка по турски рецепти

Конфитюр от къпини

Сладко и конфитюр от сини сливи по стари рецепти

Сладка и Сиропи от Ядливи Цветя

Зимнина от касис

Зимнина от малини

Конфитюр от цели круши

 

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting