Конфитюри по турски рецепти

Конфитюр от малини

500 g малини

400 g захар
2 супени лъжици лимонов сок

Сложете малините в съда, в който ще варите конфитюра, засипете ги със захарта и ги оставете да престоят една нощ.На сутринта разбъркайте малините и поставете съда на котлона да заврат. Тогава намалете котлона на ниска степен(1). По време на варенето на конфитюра, периодично обирайте пяната с решетеста лъжица. Когато се посгъсти, започнете да пробвате готовността му, като капвате от него върху студена порцеланова чинийка. Изчакайте малко капката да застине и я бутнете с пръст. Ако се нагърчва, добавете лимоновия сок и варете още 2-3 минути. След това свалете съда от огъня. Насипете конфитюра още горещ в бурканчета, затегнете капачките и след като изстине, го съхранявайте в тъмно и студено място. Ако обичате по-сладък конфитюр, вместо 400 g захар добавете 500 g.

Конфитюр от червени боровинки

350 gr боровинки
1/2 чаша вода

2 1/2 чаша захар

1 праскова или ябълка(обелена, изчистена и нарязана на кубчета)
1 супена лъжица лимонов сок
Сложете боровинките и водата да заврат в съда и ги варете няколко минути. Оставете ги да поизстинат, прибавете прасковата( или ябълката) и блендирайте сместа докато стане гладка. Върнете сместа в съда на печката и я варете на средна степен около 10 минути, докато се сгъсти достатъчно за конфитюр. Пробвайте, като гребнете от него с лъжица и го изсипете  в студена чиния. Ако не се разтече, значи конфитюрът е готов. Тогава добавете лимоновия сок, варете още 1-2 минути и изключете котлона. Насипете конфитюра още горещ в бурканчета, затегнете капачките и след като изстине, го съхранявайте в тъмно и студено място.  Тъй като пресните боровинки в природата узряват през есента, конфитюр може да сварите и от замразени.

Червените боровинки са много полезен плод –предотвратява развитието на инфекции в стомаха и пикочните пътища, забавят натрупването на зъбна плака. Този плод е антиоксидант.Лабораторни изследвания показват, че боровинките могат да имат противораково въздействие върху клетките. Храстът е разпространен по каменливи поляни  в иглолистните гори на Средна и Западна  Стара планина, Западни и Средни  Родопи, Рила,Витоша,Пирин,Беласица, Средна гора, Лозенска и Плана . Червената боровинка расте над 700 m над морското равнище, често находището и е заедно с черната боровинка.

Вижте още:

Какво е съдържанието на пектин в различните плодове?

Конфитюр от къпини

Сладка по турски рецепти

Сладко и конфитюр от сини сливи по стари рецепти

Приготвяне на цукати

Плодови пастети

Пестил

Петмези

Сушене на плодове във фурна

Домашни мармелади по стари рецепти

Сладка и Сиропи от Ядливи Цветя

Конфитюри по турски рецепти

 

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting