Лесен плетен пуловер

Лесен плетен пуловер

Има много методи, по които да изплетете един пуловер, но ако мразите или се затруднявате да изплитате ръкавни и вратни извивки и скосяване на раменете, този прост метод на изплитане на пуловер е точно за Вас. Методът се нарича „плетене от маншет до маншет”. Пуловерът се плете на едно парче. Накрая, за да стане готов, е достатъчно да направите само два странични и два ръкавни прави шева.

За да изплетете пуловера трябва да снемете следните размери: ширина на пуловера, дължина на пуловера, ширина и дължина на ръкава. За да стои красиво и да се чувствате удобно в изплетения по този метод  „от маншет до маншет” пуловер, той трябва да е по-свободен т.е. общата му ширина да е по-голяма от гръдната Ви обиколка с  около 30-32 см. Ако искате пуловерът да е по-дълъг, съобразете ширината му и с обиколката на ханша. Вратният отвор  стои като лодка-деколте. Дължината на вратния отвор трябва да е около 1/3 от широчината на гърба, а дълбочината (ширината) 3-4 cm. В дадения модел, след като приключите основното плетиво, може да извадите бримки около вратния отвор и да изплетете 2-3 реда с  основната плетка, които да завършите наведнъж. Вместо това, може да обплетете вратния отвор с нисък пълнеж от стълбчета без наметка с малка кукичка.
Дължината на пуловера се измерва от точката, където свършва вратната извивка и започва рамото надолу. Според вида на преждата и плетката, с която се плете, в някои случаи може да се наложи дължината да се отпусне малко повече или да се съкрати. Ако пуловерът се плете с   жартиерна плетка, трябва да бъде малко по-къс, защото самата плетка го удължава .

Широчината на ръкавите в долната част зависи от дължината на ластика. Той трябва да има дължината на обиколката на китката +3 cm. Ластикът до голяма степен определя начинът, по който ще падат ръкавите, поради което за предпочитане е да се слага почти винаги. Разбира се, има модели, които са без ластик. В нашия случай крайната ширина на ръкава трябва да достигне дължината на ръкавния отвор (половината от ширината на ръкава трябва да е равна на височината на ръкавната извивка) и за целта след изплитане на ластика на маншета, трябва на няколко пъти да наддадете равномерно бримки и ръкавите да изглеждат като трапец. Може и да продължите след ластика, като равномерно наддадете всички бримки, които са Ви нужни. Един лесен начин за изчисляване на дължината на ръкава е да измерите   разстоянието от най-издадения прешлен на гръбначния стълб (центъра на гърба), през рамото и през леко свита в лакътя ръка до китката. От измерената стойност се изважда половината от широчината на предницата или гърба и се получава дължината на ръкава. Пример: Дължината от центъра на гърба до китката, измерена по вече споменатия начин, е 75 cm, а половината от широчината на предницата или гърба е 30 cm. Ръкавът би трябвало да бъде с дължина 75 – 30 = 45 cm.


За да определите броят на бримките, с които да започнете маншета, да наддадете за достигане ширината на ръкава и да наддадете, за да достигнете дължината на пуловера, трябва да изплетете пробно парче с размери 10 х 10 см с преждата, обръча и модела на плетката, които сте си избрали. Тогава според нужните ви размери ще изчислите броя на бримките. Пуловера се плете, като се започне с левия ръкав и се завърши с десния. За оформяне на деколтето, засечете необходимия за ширината му брой бримки и до края на деколтето плетете двете части (гърба и предницата) отделно. После съединете двете части заедно, като между тях наддадете същия брой бримки, какъвто сте завършили в началото на деколтето. Ластика на гърба и предницата може да плетете задно с основната част, като сменяте 2 реда опаки и два реда лицеви бримки, или след завършване на основното плетиво, да извадите бримки и допълнително да изплетете ластик: лицева: опакова= 1 : 1 .

Ако искате да носите пуловера през топлите месеци, използвайте памучна или модерната напоследък ленена прежда, които имат отлични хигроскопични свойства. За студеното време е подходяща мека чиста вълна или смес от вълна и изкуствени влакна. Ако използвате по-дебела прежда и обръч, може да изплетете пуловера и без ластик на ръкавите, гърба и предницата. Тогава може да започнете ръкава с пълния брой бримки, без да е нужно после да наддавате. Ако искате пуловерът Ви да изглежда по-шик, под вратния отвор на гърба изплетете малък ажур, както се вижда на картинката.

Приблизителни размери на гръдната обиколка при завършване на изделието:

S( M,L,XL,2XL) = 89 [102, 114, 127, 140] cm

Приблизителни размери на дължината на пуловера при завършване на изделието:

S( M,L,XL,2XL) = 45 [48, 52, 55, 59] cm

Приблизителни размери на широчината на ръкава  на пуловера при завършване на изделието:

S( M,L,XL,2XL) = 36 [36, 38, 40, 42] cm

Приблизителни размери на дълбочината на ръкава  на пуловера при завършване на изделието:

S( M,L,XL,2XL) = 18 [18, 19, 20, 22] cm

Ето още два модела красиви пуловери, изплетени по метода „от ръкав до ръкав“.

Вижте още модели и схеми за дамски пуловери:

Пуловер с прилеп ръкав

Розов летен пуловер

Модерен пуловер

Лесен пуловер

Модели и схеми на плетени пуловери и жилетки

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting