Лечебни Кукли

1.Макар, че България по производство и износ на лечебни билки е на първо място в Европа, ние българите, не се възползваме напълно от това си богатство за   подобряване на нашето здраве. Например вековна украинска традиция е изработването на парцалени кукли- травници с височина 15-20 см. Това са кукли, напълнени с ароматни билки и семена, които са се окачвали на люлката на бебето, давани са за игра на по-големите деца или са поставяни в леглата им. Отделна кукла-травница е стояла в стаята, където прекарва повече от времето си цялото семейство.

кукла "Травница"- напълнена със сухи лечебни билки

2.Ароматът на етеричните масла, който отделят билките в куклата има здравословен ефект върху цялата атмосфера в дома и върху всеки отделния човек. В минало време народът по силата на вековния си опит е намирал прости, но ефективни решения за здраве и дълголетие. Например, доказано е, че аромотерапията с лавандула успокоява нервната система, понижава кръвното налягане, премахва главоболието  и води до спокоен сън. Ароматът на мента намалява тревожността. Ароматът на маточината има лек сънотворен ефект и понижава сърдечната аритмия. Ароматът на мащерката има силно антисептично и антиспазматично действие, и успокоява кашлицата. Позитивният ефект на тези кукли се крие не само в лековитите билки, но и топлината на ръцете на майката, която като изработва куклата, кодира в нея обичта и грижата си за своите деца и семейство.

3.При изработването на куклата почти не се ползва игла, а парчетата от памучен плат се увиват и стягат с червен конец против уроки. Пълнежът на куклата може да е различен, според целите, за които е предназначена:

  • За общо спокойствие и ведра атмосфера в дома, пълнежът е предимно от изсушени: лавандула, мента, розови листенца, мащерка, босилек, маточина, жълт кантарион, карамфил и канела.
  • За спокоен сън- мента, маточина, лавандула, дяволска уста, лайка, сушен розови цветове  и шишарки от хмел.
  • За превенция и облекчаване при простудни заболявания-сушени зелени борови шишарки или млади борови връхчета, червен кантарион, пелин, салвия, бял равнец и туя.
  • За лечение на горните дихателни пътища-мащерка, хвойна, скилидки чесън.

4.Изработване на куклата с билки

Както се вижда на картинката, главата, ръцете и горната част на тялото се изработват от бяло квадратно памучно парче плат с размери 20 х 20 см. Главата се оформя с пълнеж от топчица вълна, памук или вата с големината на орех. Долната част на тялото на куклата –полата е всъщност торбичка, изработена от квадратно парче (30-35 х 30-35 см) пъстър памучен плат, която се напълва със сушени билки. За уплътняване на торбичката в миналото са слагали и ленени семена. Горната част на тялото на куклата се пъха в торбичката и здраво се стяга с червения конец. Допълнително куклата се украсява с кърпа и престилка, за да добие познатия за украинските селяни вид.

5.Лечебните качества на куклата няма да изчезнат, ако я изработите като българска национална кукла или като съвременна кукла, каквато децата сега познават и обичат.

Няма пречки и тя да бъде под форма на изработено от плат мече, зайче, куче, коте, бухал и т.н.  На горната картинка виждате много лесни за скрояване и ушиване възглавнички с формата на бухалчета и чаровни парцалени куклички, напълнени с ароматни сушени билки.

От детски чорапогащници, които вече не използвате и копчета, може да  направите популярните сега весели „чудовища“ и също да ги напълните със сушени билки. Всяка от тези лековити играчки  може  да стане любимата играчка, с която детето ще заспива в леглото си. Колкото по-често то я докосва и мачка, толкова по-интензивен аромат ще излъчват билките в нея.  В категорията”Шиене” на сайта ще откриете много и  различни кройки за изработване на играчки от плат, които после да напълните с билки. За да активирате излъчвания от билките аромат, може подобно на „Мечето Топлър”, да поставите играчката за 90 сек. в микровълновата печка и след това да я сложите в леглото на болното дете.

6.Билковия пълнеж на куклата трябва да се подменя на  всеки една-две години.

Ако се затруднявате да изработите кукла от плат, за спокоен сън може да напълните със съответните билки малка възглавничка.

7. АРОМАТНА БИЛКОВА ВЪЗГЛАВНИЧКА

Възглавнички от естествени материали с билки

Билковите възглавници се използват от векове в традиционната китайска медицина. Съвременната медицина също доказва, че изпаренията от билките проникват в акупунтурните точки и се абсорбират от кожата и по този начин лекуват. Изработете си малка възглавничка с размери приблизително 30 х 30 см от памучен, ленен или от естествена коприна плат. Напълнете я със смес от изсушени на сянка листа от  цвят на ароматни рози, цвят от лавандула, листа от мента  и листа от маточина.  Може да добавите и изсушена мащерка, индрише, лайка и здравец, а ако обичате  аромата на босилек, градински чай и розмарин, прибавете и от тях. Сменяемите калъфки за тази възглавничка също трябва да са изработени от естествен материал. Поставяйте  близо до възглавницата си за спане ароматната възглавничка и ще се радвате на спокоен син и бодрост при ставане сутринта. Аромата на билките спомага за освежаване и тонизиране на организма, подпомага нормализирането на кръвното налягане и подобрява дишането. От време на време размачквайте възглавничката, за да събудите аромата на билките. Не позволявайте възглавничката да поема влага, периодично я изнасяйте на слънце или поставяйте на отоплителния уред,  за да   поддържате пълнежа сух.

Още идеи за играчки от плат, които може да превърнете в лечебни:

Възглавнички-котенца играчки

Забавни детски възглавнички с форма на животни

Шаблони за ушиване на зайче

Ушиване на великденско зайче

Кройки за ушиване на зайче от плат

Ушиване на великденско пиленце

Играчка от плат конче

Ушиване на мече от чорап

Меки кубчета за игра

Играчки от подръчни материали

Възглавничка с билки

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting