Много лесни плетени одеяла и възглавници

Ръчно плетените пердета, килими, възглавници и покривки в дома срещат модерността и традицията,  придават индивидуалност и стил близък до стила на великата Лора Ашли в обзавеждането на семейното гнездо, превръщат го в убежище и защита от проблемите на външния свят. Меки и топли – плетените одеяла са  хит в обзавеждането на дома и внасят топлота, уют, комфорт и дружелюбна атмосфера. От останалата част от преждата изплетете възглавници, които ще допълнят интериора в същия дух. Придържайте се към използване на натурални материали със спокойни и естествени, близки до природните цветове.

Плетени одеяла:

много лесно плетено на 1 кука одеяло- първи модел

Дадените на картинките/ горе и долу/  одеяла са изплетени на една кука с дебелина 6 мм от 16 гранчета прежда в състав: вълна   50% мерино, 25% микрофибър и 25% акрил с дебелина 50 гр/ 105 м. Плътност на плетене: 16 бримки х 13 реда = 10 х 10 см. Използвани са два вида плетка – полупълнеж и бобчета:

  • Полупълнеж или 1/2 висок пълнеж -преждата се намята един път върху куката, боде се в бримка от синджира или предходния ред, намята се още веднъж и конеца се изтегля през трите бримки на веднъж.
  • Бобчета- изтеглете пет дълги бримки като бодете в една и съща бримка от предходния ред и ги изплетете на веднъж.

В зависимост от предназначението може да изплетете одеялата в три различни размера: бебешко-85 х 105 см, детско-125 x 95 cм и голямо -1.80 м x 1.80 м.

Първите две одеяла са украсени с изплитане на бобчета от 5 наметки, разположени на зиг-заг или образуващи ромбове.

много лесно плетено на 1 кука одеяло-втори модел

Последното одеяло е изплетено едноцветно с бримки полупълнеж и украсено с цветни вплетени отгоре  синджири.

 Плетени възглавници

Размерите са 40 х 65 см. На модела са използвани 16 цвята прежда плюс бяла за зиг-заг синджирчетата, украсяващи предницата. Ще са Ви необходими 13 гранчета прежда, от която ще остане доста. Вие може да изплетете възглавницата с по-малко цветове или с остатъци от прежди от други ваши проекти, но е задължително преждите да са с еднаква дебелина. Изплетете предницата и гърба отделно като редувате по 6 реда от преливащи се цветове.  Плетките, които са използвани са:

  • Синджирче от въздушни бримки
  • Полупълнеж
  • Украсителни синджири.

Започнете предницата със синджир от въздушни бримки и тогава преминете към плетене на редовете с полупълнеж. Когато стигнете дължина на плетивото равна на дължината на възглавницата, завършете с един ред нисък пълнеж.

След изплитане на предницата, изплетете гърба от две части, едната с дължина 1/3 от дължината на възглавницата + още 6 реда ( за закопчаването) и втората с дължина 2/3 от дължината на възглавницата. Преди да зашиете гърба и предницата заедно, с бяла прежда и кукичката изплетете вълнообразните синджирчета, като захващате от основното платно на предницата. Така ще балансирате многото използвани цветове.  Вълнообразните синджирчета са разположени през две бримки на основното платно.

Оформяне на фигурална плетка с кукичка върху основното плетиво

По подобен начин, но от едноцветна прежда се плете и квадратната възглавница с размери  40 х 40 см, украсена с пресичащи се диагонални многоцветни синджири. За изплитане на сивата основа са необходими около 5 гранчета прежда, а за цветните синджири по малко от цветове, които сами си избирате.

Вижте още:

Одеяло и възглавница с котенца

Плетено одеяло с дядо Коледа

Плетено одеяло с коледни звезди

Плетено коледно одеяло с елхички

Мотиви за изплитане на коледно одеяло

Плетени одеяла и килимчета

Модели на плетени възглавници

Плетена възглавничка

Възглавничка плетена на филе

Модел за плетене на филе

Възглавнички от стари пуловери

 

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting