МОН ОСИГУРЯВА ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОДКРЕПА ПО ТЕЛЕФОНА

Безплатните телефонни линии за психологическа подкрепа на ученици, родители и учители, стресирани от пандемията от COVID-19, разширяват своята дейност. Освен при проблеми, свързани с коронавируса, психолозите ще консултират деца и учители също при тревожност, свързана с войната в Украйна и бежанската вълна.

Линиите работят от понеделник до петък от 8.30 до 16.30 часа. Препоръчително е да се използват телефонните номера в най-близкото населено място. Така при преценка психолозите могат да насочат нуждаещите се хора към услуги за подкрепа в общността.

Освен това в училищата в България работят 1394 психолози и 801 педагогически съветници. Всички те са висококвалифицирани и имат специфични познания и практически опит „на терен“ за справяне в критични ситуации. Те също могат да оказват психологическа подкрепа на ученици и учители, разтревожени от кризата в Украйна.

За деца и ученици от Украйна, които търсят закрила, е създадена възможност да бъдат приети в детски градини и училища. Механизмите за това са утвърдени още по време на бежанската криза във връзка с войната в Сирия.

За децата-бежанци се предлага и допълнително обучение по български език, за да се впишат в новата среда. За най-малките – в детските градини – се предвиждат 60 занимания. 90 учебни часа по български език ще има за децата в началните класове, до 120 учебни часа – за учениците в прогимназиалния етап и до 180 учебни часа за тези в първия гимназиален етап. Обучението ще се провежда по учебна програма за изучаване на български език като чужд за хора, които търсят или са получили международна закрила и за мигранти в училищна възраст.

Образец на заявлението за постъпване на деца-бежанци в българска детска градина или училище можете да свалите ТУК.

Горещи телефонни линии за психологическа подкрепа:

БУРГАС – 0893 631 573

ВАРНА – 0877 566 696

ВЕЛИКО ТЪРНОВО – 0882 247 454

ПЛОВДИВ – 0800 16 793

СОФИЯ-ГРАД – 0877 183 133

СТАРА ЗАГОРА – 042/210-089

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting