Мотивирайте децата си към физическа активност

Увеличава се броят на децата със затлъстяване, което влияе не само негативно на самочувствието им, но и предразполага към редица сериозни заболявания.

 1. Още от ранната им  възраст родителите трябва да предотвратят това като изградят у децата си трайна мотивация да се хранят здравословно и да спортуват. От ранна възраст детето трябва по подходящ начин да е запознато с опасностите на заседналия живот и наднорменото тегло. Не се страхувайте да изложите всички факти – търпеливо и достъпно отговаряйте на въпросите  и детето ви ще ги разбере.
 2. Трябва да имате пред вид един немаловажен факт, докато за малкото дете да тича и играе е естествено както да диша, при тийнейджърите поради настъпващите у тях физически и психически промени, да ги подтикнете към спорт, ако до тогава нямат формирана потребност е по-трудно. В този период на развитие те често  стават стеснителни и неуверени в собствените си способности. Първите неуспехи може да ги накарат, за да избегнат насмешките на връстниците, си да се откажат лесно от участие в спортни изяви. Тук е важната роля на родителите да ги окуражат и ако детето поиска,  да сменят вида спорт. Дори тези смени да са няколко, бъдете търпеливи, уважавайте мнението му и накрая с общи усилия ще намерите този, в който детето ви ще се чувства уверено и ще се забавлява. Обяснете му , че не е нужно да става спортна звезда, просто спортът е за негово забавление, добър външен вид и здраве, че самото участие е вече успех.
 3. Същевременно отчитайте, че тийнейджърите са претоварени  с подготовка на уроците и други извънкласни занимания и трябва да съобразите времето за тренировки със седмичния им режим.
 4. Ако финансовите възможности на семейството не позволяват, потърсете безплатни форми за спортуване към училището или извънучилищните детски  комплекси. Макар,че ако се направи трезва преценка, по-добре е да похарчите малко пари за спортуване на здраво  дете, отколкото много за лекуване на болно.
 5. Включването на децата в спортни занимания не заменя спортните активности, които семейството трябва да си изгради като традиция. Общи походи и разходки,каране на велосипеди заедно, общи спортни игри и други подобни занимания през уикендите или вечер, освен двигателна култура изграждат и крепки семейни отношения. По време на тези занимания децата са по-склонни да споделят мислите и преживяванията си с родителите си, стават по-доверчиви.Не забравяйте и това, че в тези случаи вие ще бъдете добър модел за подражание на децата си. Ето някои предложения за забавни, достъпни и евтини спортни активности заедно с децата:
 • игра с пластмасови обръчи(хула-хуп).Струват по няколко лева и ги има в различни размери.Тренировката с тях е и весела и много полезна(изгарят се по 500 калории на час ).
 • Скачане на въже.Лесно се пренасят и в тренировката с тях се изгарят по 600 калории на час.Може да се използват индивидуални малки въженца и  или дълго въже, което мама и татко да въртят, а децата да скачат и обратното.
 • Танци у дома. Защо вместо пред телевизора и компютъра вечер у дома, не прекарате 1 час в танци, каквито харесвате.Домашната дискотека сближава , а и може да изгорите по 400 калории за този час.
 • Игра с фризби.Лесно преносимо е и могат да се включат всички дори и кучето на семейството.
 • Разходки или походи.Туризмът е лесно достъпен спорт.Може да избирате трудността на маршрутите според възрастта на децата. Освен физическо укрепване туризмът е свързан  и с патриотичното и екологично възпитание на децата.
 • Игри на детската площадка.Ако пространството позволява, защо само децата да играят, а възрастните да седят на пейките? По-весело и мотивиращо е, когато и мама и татко се включат в подвижните игри.

Вижте още:

Упражнения с обръч за отслабване

16 Народни Игри – Залъгалки за Деца до 3 Години

Развиваща игра за децата

Игри за децата през есента

Физическата активност и здравето

Теглото да си пълен

Затлъстяването докарва шипове в краката

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting