Най-доброто лекарство-смехът

Терапевтичната стойност на смеха вече е високо оценена в цял свят.Повечето хора са неспособни да осъзнаят истинската стойност на смеха и усмивката. Днес, животът е много стресиращ и свързаните с него заболявания   са във възход. Преобладаващата част от заболяванията  имат  някаква връзка със стреса.Това са : високо кръвно налягане,  , депресия, тревожност,  нервни разстройства, сърдечни заболявания, рак,   понижен имунитет, диабет и други социалнозначими болести.

Смехът е скъпоценно лекарство, което не се продава в аптеките. Проучване показва, че децата се  усмихват  или  се смеят около 400 пъти на ден,а възрастните се усмихват или смеят 15 или по-малко пъти на ден .   Негативните идеи, чувства и преживявания заемат  три четвърти от времето на средният възрастен. Хората използват различни   техники за релаксация като бягане, ходене, йога, медитация , но нито една от тях не носи   пълна релаксация и чувство на радост,както смеха.Смехът има уникално и несравнимо положително въздействие върху човека.  Смехът хармонизира всички сетивни органи в момент на обща  концентрация. Можем да изброим някои от потенциалните ползи от смеха за хората:

  • Благотворно влияние върху тялото, ума и интелекта. Смехът е състояние на ума и тялото, в която доминиращите емоции са удоволствие, мир, любов и радост
  • Усещане за благоденствие и свежест на ума и тялото т.е. чрез смеха се постигат целите на медитацията. Той е леснодостижима   форма на медитация и релаксация  за намаляване на стреса.
  • Регулира  високото кръвно налягане и намалява опасността от сърдечни заболявания. Укрепва имунната система чрез увеличаване на природните лимфоцити.
  • Намалява усещането за болка чрез увеличаване на нивото на ендорфините (бели кръвни клетки) в телата ни.
  •   Най-доброто упражнение за бронхит и астма чрез подобряване на капацитета на белите дробове и нивото на кислород в кръвта.
  • Много полезен е  за хора, които работят със живото слово: актьори,телевизионни водещи  и журналисти,преподаватели, учители  и певци,за постигане на  по-добър контрол над речта.
  • Кара ни  не само да се чувстваме, но и  да   изглеждаме  по-млади, защото активизира кръвообращението и въобще всички физиологични процеси в организма.
  • Спомага за  развитието на личността и изграждане на лидерски качества. Подобрява  междуличностните отношения  в семейството,  в работата и приятелският кръг.
  •   Намалява   хъркането, защото смехът е много добър  за укрепването на мускулите на мекото небце и гърлото.

Вижте още:

Гимнастика за жени-СКАЧАНЕ С ВЪЖЕ

Правила за здравословен живот

Тест- Колко бързо остарявате?

Физическата активност и здравето

Здравни съвети за възрастните хора

Упражнения с обръч за отслабване

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting