Обемно изсушаване на цветя

Настъпва буйният цъфтеж на градинските  и полски цветя. Помислете от сега за красиви трайни букети, коледни венци и други декорации на дома ви през зимата. Обемното изсушаване на цветята може да се направи по няколко начина:

  1. Естествено изсушаване на стръкове и цели китки чрез окачване

При този метод растенията запазват естествения си цвят и форма.Помещението, където ще сушите цветята трябва да са затъмнени, сухи и проветриви. Връзвайте стръковете и букетите с връв и ги окачвайте да висят с цветовете надолу, на достатъчно разстояние един от друг. Този метод е подходящ за сушене на рози,карамфил,невен,гергини, божури,метличини, амарант, хортензия. Стъблата на карамфила е добре да се подсилят със цветарска тел, защото са много трошливи. За сушене с окачване, избирайте жълти или розови  рози с дребни цветове. Рози  с едри цветове сушете в памук или дървени трици, като предварително в центъра на съцветието капнете стеарин или восък от свещ. Декоративните треви връзвайте в китки и ги сушете завити в хартия.

          2.Изсушаване във вази без вода

Различни декоративни треви и житни растения, а също така и астилбе, хелиопсис, декоративен слънчоглед, рудбекия, физалис , за да съхранят изправената форма на стъблата си, е добре да се сушат в съдове без вода.

3.Изсушаване в съдове с вода

Така се сушат цветя със сочни стъбла. Отрежете с остър нож стъблата под наклон и ги потопете във вази с  вода на 2-3 см дълбочина. Процесът е продължителен, но си заслужава. Така може да сушите гергини, гипсофила, ралици, хортензии и рози.

4.Изсушаване в микровълнова фурна

Бързо може да сушите цветята в микровълнова печка. Поставете ги в подходящ широк съд и ги засипете с пресовани дървени стърготини( използват се за котешки тоалетни). Включете фурната на максимална мощност за 2-3 минути. Ако се налага, повторете процеса.

Вижте още:

Обемно изсушаване на цветя

Възглавничка с билки

Сушене на плодове във фурна

Естествено сушене на плодове и зеленчуци

Как да запазим пресни плодове и зеленчуци за зимата?

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting