Омлети

Омлетите спадат към аламинутите, т. е. бързо приготвящите се ястия.Те биват:обикновен омлет(омлет натюр), омлет с плънка и пъстър омлет.При приготвянето им трябва да се спазват някои правила:

  • Разбивайте яйцата непосредствено преди изсипването в тигана, докато  белтъкът и жълтъкът се смесят добре, но без да се образува пяна.
  • Тиганът, в който приготвяте омлета, трябва да е с дебело дъно.
  • За да олекотите омлета може към 2 яйца да добавите  1 с.лъжица прясно мляко.
  • Пържете на умерено загрят котлон.Мазнината да е силно сгорещена,  но не прегоряла. Ако не е достатъчно гореща, мазнината се смесва с яйцата и омлетът залепва за дъното на тигана.
  • Посолявайте в момента на сипването на яйцата , ако посолите по-рано, яйцата се оводняват.
  • Ако ще приготвяте омлети за повече хора, за всеки омлет разбивайте  яйцата отделно непосредствено преди изливане в тигана.

Обикновен омлет

( за 1 лице)

Разбийте 2-3 яйца, посолете и веднага изсипете в средата на  тиган с диаметър25-30 см, в който сте сгорещили 1 с. лъжица масло. След като яйцата сами се разлеят встрани, леко ги разбъркайте с издутата част на вилицата, но без да разкъсвате омлета на части.След секунди разклатете тигана, за да се отдели омлета от дъното.Омлетът е готов, когато отдолу добие златистожълт цвят, а по горната част не се виждат втечнени части.Сгънете го в тигана  и го изсипете в затоплена чиния така, че долната част да дойде отгоре.За да добие лъскавина, намажете го с парченце масло, набодено на вилицата.

Пролетен омлет

За един омлет разбийте 2 яйца и прибавете по 1 с.лъжица ситно нарязани магданоз,копър и пресен чесън.Посолете, разбъркайте сместа и изпържете в тигана от двете страни.

Селски омлет

Нарежете на тънки филийки 2 глави лук и ги запържете. Прибавете 4-5 пиперки и 1 люта чушка, нарязани на ивички и също ги запържете.Накрая добавете 2 домата и ситно нарязан магданоз.Посолете сместа на вкус .Гребвайте от нея по около 2 с. лъжици и я разстилайте на дъното на средно голям тиган, в който сте сгорещили 1 с.лъжица мазнина.Отгоре изсипете две разбити яйца.Пържете омлетите от едната страна.

Омлет на фурна

Разбийте 4-5 жълтъка с 4 равни лъжици брашно, сол и черен пипер.Разбийте белтъците на сняг и ги прибавете към жъртъците.Загрейте тавичка във фурната с 2 с.лъжици мазнина и изсипете сместа вътре. Той бързо бухва и се изпича от двете страни.Когато го извадите, поръсете го с настърган кашкавал.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting