Отглеждане на картофи в слама

Отглеждане на картофи в слама без окопаване

По този метод могат да се отглеждат не само всякакви кореноплодни( картофи, моркови, цвекло, ряпа, пащърнак), но и други  зеленчуци като лук, тиквички, домати, патладжани и дори цветя. Методът дава отлични резултати и при отглеждането на ягоди и пъпеши. Той има редица предимства:

 • Не се налага да окопавате културите, защото зародишите на плевелите са покрити със слама, до тях не достига светлина и те не израстват.
 • По същата причина не се налага да пръскате с пестициди и продукцията отговаря на стандартите за екологичност.
 • В процеса на отглеждане на растенията, сламата започва да гние и ако след прибиране на продукцията, тя се заоре в почвата, ще я обогати с хранителни вещества и не се налага да   торите земята.
 • Прибирането на реколтата от кореноплодните става изключително леко с изскубване, без да се налага да копаете с права лопата или вила. Освен това зеленчуците са предпазени от всякакво нараняване при изваждането и са почти чисти. Не е нужно да ги миете преди съхраняване в хладни и тъмни помещения.
 • Картофите и другите кореноплодни не се нападат от червеи, които да ги пробиват и повреждат.
 • Когато отглеждате картофи по традиционният начин, в пръстта остават много дребни картофчета, които на следващата пролет прорастват и пречат на новите култури, които сме засадили на тяхното място съгласно правилата на сеитбообръщението. При отглеждането в  слама, есента ще успеете да приберете и най-дребното картофче.
 • При отглеждане на картофи в слама, температурата около семената     е по-висока с близо 10 градуса, в сравнение с отглеждането по традиционен начин в почвата и може да отгледате по-ранна реколта.
 • Отглеждането на зеленчуци върху бали от слама е метод, който изисква най-малко физически усилия и е подходящ за хора със заболявания на гръбнака и краката, защото не изисква навеждане ниско до земята и работа с лопата и мотика.

Разбира се, няма идеални неща и методът има и някои недостатъци:

 • Налага се по-често поливане, защото сламата винаги трябва да е мокра.
 • Отглежданите по този начин зеленчуци по-лесно се нападат от плужеци и охлюви и затова трябва да използвате съответни средства за защита.
 • Ако почвата в градината ви е подходяща за отглеждане на картофи( песъчлива и рохка), чрез отглеждането им върху слама може да получите малко по- дребни клубени. За да получите  едри картофи, слоят на сламата трябва да е минимум 30 см.

Какви условия трябва да създадете, за да съберете добра реколта от картофи:

 1. Окопайте с мотика мястото в градината, където смятате да засадите картофите. Може да поръсите отгоре и тънък слой компост.
 2. Навлажнете почвата.
 3. Наредете клубените на картофите върху почвата  в редици или  на гнезда по традиционния начин, като спазвате разстоянието от около 40-50 см между гнездата и около 30-40 см между редовете, ако го засаждате на редове. Може върху земята да наредите стари вестници, страници от списания или опаковъчна хартия и върху тях да наредите картофите.
 4. Покрийте гнездата или редовете с картофите със слама на височина най-малко 15 см. Може първо да насипете 4-5 см компост и отгоре сламата.
 5. Полейте много добре сламата. За да не може вятърът да издуха сламата, притиснете я   кръстосано с въже, като го закачате ту отляво , ту от дясно в забити от страни на лехите ниски колчета. Може да укрепите сламата и без пристягане с въже, като насипете върху нея окосена трева  или да я покриете с найлонова мрежа за отглеждане на краставици във височина.
 6. С израстването на растенията на височина периодично насипвайте отгоре още слама или окосена трева, но ако тя е още зелена, старайте се да не се допира до стъблата .
 7. Всичките ви грижи за растенията по-нататък до тяхното изсъхване и прибиране на картофите са:- ако е необходимо да поливате( ако не валят дъждове, поливайте всеки ден, особено по време на цъфтежа) и- прибавяте окосена трева( стъблата на картофите  трябва да са заринати в слама и трева до листата, за не прегарят на слънцето и клубените на картофите да не позеленяват). Много е практично да опънете по лехите с картофите маркучи за капково напояване.

Вижте още:

Зеленчукова градина върху бали от слама

Смесено Отглеждане на Органични Зеленчуци

Вертикално отглеждане на зеленчуци

Компостиране

Растения репеленти

Как да си произведем биохумус за наторяване?

Как да работим безопасно в градината?

Как да привлечем птичките в градината си?

Дворът за екологично и икономично домакинство

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting