Пачуърк

Пачуъркът е старо изкуство създадено още при завладяването на Новия свят . Изработването на одеяла,юргани, покривки, възглавнички и др. от малките парчета плат (кръпки) навярно е тръгнало от нуждата и беднотията, но с хармоничното съчетаване на цветове, десени и форми на елементите, то достига до истинско изкуство. С времето в Щатите се разпространява традицията с тази техника да се шият сватбени юргани за младоженците.Дори се утвърждават много модели на геометричното съчетаване на парчетата с форма на квадрат,правоъгълник,триъгълник и ромб. Обикновено се съчетават парцалчета от платове с дребни десени и едноцветни, тъмни и светли. Задължително е парчетата да са от един вид тъкан, да не се свиват при пране и да не пускат боята. Последователността при изработване на изделие  пачуърк е следната.:

1.Решете какъв модел ще изработите.Начертайте скица на общият модел и на отделните сегменти.

2.Всеки модел се състои от отделни парчета, образуващи фигура(сегмент),сегментите се пришиват един с друг и  образуват ивици.Накрая ивиците се съшиват една  след друга   заедно и  се получава цялото изделие.Шиенето може да се прави и на ръка, но много по-бързо и качествено е да ползвате шевна машина.

3.Подгответе си от картон шаблони на геометричните фигури, по които ще кроите парчетата, образуващи сегментите.

4. След скрояването на парчетата, започнете да ги съшивате в сегменти, като шевовете са на разстояние 0,5 см от края на плата.Сегментите съшийте в ивици.

5.Когато е съшито цялото изделие, то се напълва с вата и изминава с лицеви шевове , които да попречат на ватата да се размества и събира на бучки. Лицевите шевове обикновено се правят ръчно и рисунъкът им е по желание- на мрежа от квадрати или по-сложни фигури.

Вижте още по темата:

Детски одеяла в техника пачуърк

Шаблон за апликация или пачуърк

Модел и шаблони за пачуърк „Къщичка“

Шаблон за пачуърк пеперуда

ВЕЛИКДЕНСКИ ПАЧУЪРК

Схема на пачуърк „Къщички“

Възглавница с пачуърк

Шаблони за пачуърк

Шаблони за пачуърк

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting