Плетена Мъжка Жилетка

Много лесна за изплитане жилетка за мъже на всякаква възраст. Поради наличието на яка и джобове успешно заменя леко пролетно яке.

лесна за плетене, удобна и практична мъжка жилетка

Плетена Мъжка Жилетка

Размер: 46/48.
Моделът е много подходящ за начинаещи в плетаческото изкуство.
Нужни са Ви:
• около 800 грама вълнена прежда;
• игли за плетене №4;
• 6 копчета.

Плътност на плетене: 15 реда х 13 бримки = мостра 10 см х 10 см гладка плетка.

Видове плетки: двоен ластик( може да го замените с обикновен ластик 1х1), гладка плетка, ластик 1лиц.бр.х 1 опак.бр.

Цялата жилетка се изплита с гладка плетка: на опаката страна се плетат само опаки бримки, на лицевата страна-само лицеви бримки, но първите 4 см от гърба, предниците и ръкавите се изплитат като двоен ластик. Като двоен ластик се изплита  и яката.  Класическият двоен ластик изглежда и от двете страни като гладка плетка, но плетивото се получава в два слоя, все едно има подплата. Използва се за оформяне краищата на жилетки, шапки, поли и др. Биетата на двете предници, върху които  равномерно се разполагат 6 илика на лявата и 6 копчета на дясната, се изплитат с ластик 1х1. Когато преминавате от двоен ластик към обикновена гладка плетка, трябва да намалите два пъти броят на бримките, за да получите еднаква ширина на плетивото. За тази цел, след като изплетете 4 см двоен ластик, изплетете от лицевата страна на плетивото един лицев ред, като от всеки две бримки от двойния ластик изплитате по една лицева. После продължете да плетете обикновена гладка плетка. За да получите хубав равен ръб на края на биетата на предниците, плетете последната бримка, като я прехвърляте на другата игла и я изплитате едва тогава като първа на следващия ред.

Гръб
Нанижете 160 бримки. Двойният ластик се плете много лесно: Първата бримка изплетете като лицева, втората само прехвърлете на дясната игла, като задължително конеца премине пред нея. Така редувайте до края на реда. Продължете да плетете по същия начин всички редове на двойния ластик от лицевата и опаката страна на плетивото.

Когато изплетете 4 см двоен ластик, в следващия лицев ред изплитайте по две бримки заедно и продължете да плетете гладка плетка с 80 бримки равно, докато достигнете общо  66 см височина на гърба. Тогава завършете всички бримки на веднъж.

Предници:
Нанижете  80+7 бримки за бието. Бието се плете заедно с основната част на предницата. Започнете да плетете 4 см двоен ластик с 80 бримки(за основната част на предницата) +7 бримки( за бието, от които 6 бримки ластик 1х1 и 1 крайна бримка за оформяне на ръба ). Когато изплетете 4 см, свийте бримките на двойния ластик по две до общо 40 бримки и продължете да плетете заедно 40 бримки гладка плетка и 7 бримки бие. На височина 14 см от началото на плетивото и на разстояние 8 см от страничния шев на предницата, разделете бримките на два обръча. На тази част, която е от към страничния шев нанижете още 15 бримки от вътрешния край за вътрешната част на джоба и плетете така на височина 12 см. След това на другия обръч добавете още 5 бримки от външната част за бието на джоба и също плетете така на височина 12 см. Бието плетете като ластик 1х1 и една крайна бримка за ръба на бието на джоба. След като изплетете и на двете части с увеличените бримки по 12 см на височина, завършете на веднъж добавените бримки,  съберете бримките отново на един обръч и продължете да плетете всички 40 +7 бримки на предницата  заедно. За оформяне на вратния отвор на височина 57 см свийте веднъж 6 бримки и после 3 пъти по 3 бримки. След това продължете да плетете до обща височина на предницата  66 см и останалите за рамото бримки завършете на веднъж.

Двете предници се плетат огледално. Не забравяйте на бието на лявата предница да направите 6 равномерно разположени отвора за илици. За тази цел свивайте по две или три бримки(зависи от големината на копчетата) в предния ред, а в следващия добавяйте съответния брой бримки над предходните.

Ръкав:
Нанижете  80 бримки и изплетете 4 см двоен ластик. Свийте до 40  бримки и продължете да плетете гладка плетка , като равномерно добавите от всяка страна по 10 бримки. На височина 56 см завършете всичките 60 бримки на веднъж.
Джобове:Зашийте с конец в един кат със скрит шев вътрешната част на джобовете и биетата им към основната част на предниците.

 

Яка: Зашийте страничните, ръкавните  и раменните шевове на жилетката. Тогава извадете по вратната обиколка 160 бримки и изплетете 12 см двоен ластик за яката. Завършете всички бримки на веднъж.

Зашийте копчетата, навлажнете жилетката, изпънете с ръце частите и и я сложете хоризонтално да изсъхне върху хавлиена кърпа.

Таблица на размерите на мъжки пуловер

Таблица на размерите на мъжки пуловери

Вижте още модели и схеми за плетива за мъже:

2 Плетени Мъжки Елечета

Мъжка плетена жилетка

Мъжки плетен пуловер

Плетен мъжки пуловер

Мъжки пуловер

Мъжки плетени пуловери

Мъжки плетени шалове

Изплитане на двоен шал

Зимни шалове „снуд“

 

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting