ПЛЕТЕНИ ТЕРЛИЦИ – ПРОСТО И БЪРЗО

ПЛЕТЕНИ ТЕРЛИЦИ – ПРОСТО И БЪРЗО

За да изплетете такива топли, меки и удобни терлици е достатъчно да имате най-елементарни плетачески умения т.е. да се научите да изплитате лицеви и опаки бримки. За формата на плетивото се ръководете от дадените по-долу чертежи. Примерният брой бримки и редове са дадени за изплитане на дамски терлици, съответстващи на размер 36, с игли за плетене №3 и със съответна по дебелина прежда. За да изплете по-малки или по-големи терлици намалете или увеличете броят на бримките и редовете. Постъпете по аналогичен начин и ако използвате по-тънка или по-дебела прежда.

За да стоят терлиците по-добре по линията на пръстите и петата, на определените места трябва да направите закръгление на плетивото. То се прави така:   

За да получите закръгление при петата, започнете плетката с осем бримки по-малко от посочения основен брой и в ляво  и в дясно през ред добавяйте по една една бримка четири пъти.

Обратно за да получите закръгление при пръстите в последните редове четири пъти през ред свивайте в ляво и в дясно по една бримка.

Когато зашивате терлика, съединявайте заедно по оцветените в еднакъв цвят линии от схемите. За по-красиво оформяне на отвора за обуване може да обплетете ръбовете с малка кукичка или да обшиете с фестон бод с гобленова игла.

Кликвайте върху картинките, за да ги видите по-добре !

1.ТЕРЛИЦИ -  I – МОДЕЛ

2.ТЕРЛИЦИ – II – МОДЕЛ

3.ТЕРЛИЦИ -  III – МОДЕЛ

4.ТЕРЛИЦИ -  IV – МОДЕЛ

А. Зашийте първо задната част на терлика. После нанижете, наберете и стегнете две трети от предната част и тогава оставащата триъгълна част изтеглете върху основната и зашийте със скрит бод.


Б.При този също изключително лесен модел, изплетете правоъгълник с дължината на стъпалото и нужната ширина с плетка ластик 1х1, като в първата половина от двете страни плетете биета от жартиерна плетка / 4 бримки + 1 крайна/. След това зашийте заедно АВ със ВС за петата  и  DF със EG за предната част.

Накрая нанижете конец през крайните бримки на тръбичката, образувана при съединяването на точките F  и G , стегнете

здраво конеца и го зашийте от вътрешната страна при пръстите на терлика. 

 

В.При този модел, изплетеният правоъгълник след прегъването на две, се зашива отпред под наклон, така че при обръщане на лице,  в предната част на терлика се оформят ревери, подобно на палто. Първо зашийте заедно АВ със ВС за петата. Обърнете терлика.После зашийте заедно EF  и DF  и разтворете реверите. Зашийте ги на върховете на триъгълниците към терлика или ги укрепете  с малки копчета.

Г.При този модел след изплитането на правоъгълника, се продължава с изплитането на  малък правоъгълник с друг цвят. След зашиването на терлика този малък правоъгълник е в центъра на предната  част и прави терлика много красив. Първо зашийте заедно АВ със ВС за петата. После зашийте заедно DE  и GF. Накрая нанижете конец през крайните бримки на тръбичката, образувана при съединяването на точките F  и Е , стегнете здраво конеца и го зашийте от вътрешната страна  на терлика.


Д. При този модел вместо правоъгълник се изплита трапец, като след изплитането на 2/3 от дължината, започнете да свивате по една бримка в началото на всеки ред.

Зашийте BG със GD за петата. Зашийте  AE със CF за предната част. Нанижете крайните бримки по тръбичката образувана при съединяването на  EF, стегнете и закрепете конеца.

Вижте още:

Лесни и бързи плетени терлици

Супер Лесни Плетени Терлици

Как се Шият Детски Терлици

Плетени терлици – мокасини

Супер Лесни Плетени Терлици

Терлици плетени на 1 кука

Схема на плетени терлици

Схема за плетени терлички

Как да ушием терлици?

Терлички

Красиви плетени терлици

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting