Плетени Топки за Елха

ПЛЕТЕНИ ТОПКИ ЗА КОЛЕДНА ЕЛХА

Коледа е празникът на новото начало и на семейната любов. Украсената с ръчно плетени топки коледна елха ще стане център на уюта, топлината и възвишеното настроение за цялото семейство по време на празника.

Всички модели коледни топки се плетат по един и същ начин, само  схемите, по които се сменят бримките с бяла и цветна прежда са различни, за да се получат  различните изображения. Мотивите на жакардовата плетка, с която се плетат топките са инспирирани от  мотивите на  българската шевица и скандинавските плетива. Топките се плетат изцяло с гладка (чорапена) плетка, като се сменят според схемите бялата и цветната прежда. Всяка топка се състои от четири сегмента, в които за да се получи сферичната форма на топката, се наддават или свиват бримки в началото и в края на редовете на всеки сегмент.На картинките са дадени схемите за изплитане на един сегмент. Умножавайте броя на бримките по 4 и следвайте местата за наддаване и свиване на бримки според схемата. Контурите на всеки сегмент на картинките са очертани с по-дебела черна линия. За опитните плетачки изработката на топките ще отнеме съвсем малко време, а за прохождащите- след първите една-две топки, изплитането на следващата ще е приятно забавление. Ако подготвите повече топки, ще може и да подарите няколко от тях на близки деца или възрастни за Коледа и ще им доставите голяма радост.

Топките може да изплитате с 5 чорапени игли в кръг или с 2 прави игли (или обръч). Във втория случай ще се наложи да направите шев. Напълнете топките с добре разбухана вата. За закачване на елхата им направете петелки от шнурчета или  панделки.

Нужни са Ви:

  1. Бяла и цветна прежда(червена, синя или зелена по избор) с дебелина на конеца 3 мм. Преждата може да бъде изкуствена, натурална вълна или смес.
  2. Чорапени игли (или обръч) с дебелина 3 мм.
  3. Гобленова игла за зашиване дъното и върха на топките.
  4. Вата за пълнеж на топките.

Ако работите с две игли всички нечетни редове плетете с лицеви бримки, а всички опаки редове- с опаки бримки. Наддаването и свиването правете в  нечетните редове  като следите схемата.Бримките означени с празни кутийки на схемите плетете с бяла прежда, а кръстчетата показват бримките с цветна прежда.

1 ред-Започнете с 12 бримки- по 3 лицеви бримки за всеки от четирите сегмента.Следвайте схемите от картинките за различните видове топки.

Кликвайте върху картинките, за да ги виждате по-добре и да можете да ги свалите!

Вижте още:

Плетени Топки за Елха -3

Плетени Топки за Елха

Схеми на Плетени Снежинки

2 Плетени Къщички за Коледна Украса

Плетени играчки за елха

Плетени коледни къщички

Схема на плетена коледна звезда

Плетени снежни човеци

Схеми на плетени ангелчета

Плетени елхички

Плетени снежинки

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting